Χριστόφιας και Έρογλου μπαίνουν στα βαθιά στο περιουσιακό

Φαίνεται ότι η στάση Ντάουνερ ήταν αποτέλεσμα έντονης διαμαρτυρίας του Προέδρου Χριστόφια προς τον ίδιο τον σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ επειδή με δηλώσεις του προ ημερών ήταν άκρως προκλητικός. Είχε αναφερθεί σε παπαγαλάκια των Ελληνοκυπρίων, που από τη μια μιλούν για λύση και από την άλλη δεν θέλουν λύση. Είχαν προηγηθεί άλλες τοποθετήσεις του κ. Ντάουνερ ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι πιο κοντά στη λύση απ’ ό,τι οι Ελληνοκύπριοι, οι οποίοι πλέον τον θεωρούν ουσιαστικά πρεσβευτή των τουρκικών θέσεων.
Οι αντιδράσεις για τις συνεχείς απαράδεκτες δηλώσεις του ήταν σφοδρές και από τα ελληνοκυπριακά κόμματα και από τον Τύπο. Αρθρογράφοι μεγάλων ελληνοκυπριακών εφημερίδων ζητούν την απομάκρυνσή του, διότι η στάση του είναι εχθρική. Στις δηλώσεις του την περασμένη Τετάρτη, εξ αφορμής της συνέχισης των συνομιλιών για τη λύση του Κυπριακού, ο κ. Ντάουνερ ήταν πολύ προσεκτικός.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε για άλλη μια φορά το περιουσιακό, και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δυο ηγέτες αρχίζουν να μπαίνουν στα βαθιά. Γι’ αυτό και, ως φαίνεται, υπάρχει πρόθεση επιβολής μορατόριουμ.
Η τουρκική πλευρά παραμένει προσκολλημένη στις πάγιες θέσεις της. Θεωρεί ότι προτεραιότητα στο θέμα των περιουσιών έχει ο σημερινός παράνομος ιδιοκτήτης και όχι ο νόμιμος ελληνοκύπριος πρόσφυγας. Ο δε Έρογλου υποστήριξε ότι λίγες περιουσίες θα επιστραφούν στους Ελληνοκύπριους. Οι Τούρκοι λένε ότι στο πλαίσιο της λύσης θα πρέπει να έχουν πλειοψηφία πληθυσμού στον βορρά και εδαφική υπεροχή. Συνεπώς, στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας αφενός δεν θα επιτραπεί στους πρόσφυγες να πλειοψηφεί το ελληνικό στοιχείο στον βορρά, αφετέρου οι περιουσίες τους θα ανταλλαγούν με άλλες, ή θα τις χάσουν και θα τους δοθούν αποζημιώσεις. Ποιος όμως θα πληρώσει τις αποζημιώσεις και από ποια ταμεία;
Ο κ. Έρογλου δήλωσε ότι αύριο, Δευτέρα, θα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν για να εκφράσει τις απόψεις του επί του Κυπριακού και την πρόθεση λύσης εκ μέρους της τουρκικής πλευράς ως το τέλος του έτους.


Σχολιάστε εδώ