Συλλαλητήριο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ενάντια στη μετοχοποίηση

Ετοιμοπόλεμοι για το ασφαλιστικό τους οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, οι οποίοι περίμεναν από τον υφυπουργό Γ. Κουτρουμάνη να τους ενημερώσει σχετικά με τις κυβερνητικές προθέσεις στο μείζον αυτό πρόβλημα, το οποίο «αν δεν επιλυθεί με δίκαιο τρόπο, νομιμοποιεί τη ΓΕΝΟΠ / ΔΕΗ, όπως και κάθε εργαζόμενο της επιχείρησης, να διεκδικήσει την ιδιοκτησία της»!
Στο επίκεντρο της διαμάχης το ποσόν των 3,1 τρισ. δραχμών, το οποίο οι εργαζόμενοι το 1999, μετά τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ (51% το κράτος – 49% ιδιώτες), ζήτησαν να ενσωματωθεί στην περιουσία της επιχείρησης με σκοπό την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της.
Το ιλιγγιώδες αυτό ποσόν, με βάση τρεις αναλογιστικές μελέτες που έγιναν τότε, αντιστοιχούσε στις εισφορές των εργαζομένων στο διάστημα 1966-1999, που κατευθύνονταν στα ταμεία της ΔΕΗ με τη δέσμευση της ασφαλιστικής κάλυψης του προσωπικού (ν. 2773/99 άρθρο 34).
Στον νόμο Πετραλιά (3658/08) επιβεβαιωνόταν η δέσμευση αυτή, ενώ στη σημερινή προσέγγιση του θέματος είναι ακόμη μπερδεμένες οι πληροφορίες που υπάρχουν. Σημειώνεται από στελέχη της ΓΕΝΟΠ ότι με δεδομένο πως η σημερινή αξία της επιχείρησης αποτιμάται μικρότερη από τα 3,1 τρισ. δραχμές, σε περίπτωση «μαϊμουδιάς» οι εργαζόμενοι μπορούν να διεκδικήσουν μέχρι και την κυριότητα της επιχείρησης.
Στο μεταξύ, αύριο η ΓΕΝΟΠ /ΔΕΗ διοργανώνει συλλαλητήριο στις 6 μ.μ. έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ στη Χαλκοκονδύλη, αποφασισμένη να φρενάρει περαιτέρω μετοχοποίηση και πώληση εργοστασίων της, ενώ ο πρόεδρος Ν. Φωτόπουλος προειδοποιεί:
Μην τολμήσει η κυβέρνηση «να ρίξει» τους εργαζομένους στο Ασφαλιστικό, καθώς υποχρεούται να καταβάλλει τις εισφορές των εργαζομένων. Σε διαφορετική περίπτωση «η χώρα θα σβήσει».


Σχολιάστε εδώ