Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

> Σχετικά με το κόστος λειτουργίας των υπό κατάργηση-συγχώνευση οργανισμών, φορέων και ανωνύμων εταιρειών του Δημοσίου, ερωτά τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Ζητά απαντήσεις σχετικά με το ποιοι ήταν, κατά καιρούς, οι επικεφαλής σʼ αυτούς τους οργανισμούς, τι έργο παρήγαγαν και ποιο το ετήσιο λειτουργικό κόστος κάθε φορέα.
> Να παρθούν μέτρα ώστε το Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) να καταβάλλει άμεσα το εφάπαξ σε όλους τους δικαιούχους, ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής, Θ. Παφίλης, Γ. Γκιόκας, Σ. Καλαντίδου, Γ. Μαυρίκος, Ν. Παπακωνσταντίνου και Α. Σκυλλάκος. Επισημαίνουν ότι το σοβαρό πρόβλημα της αναγκαίας χρηματοδότησης του ΤΠΔΥ σχεδιάζεται να λυθεί με δανεισμό, κάτι το οποίο από τη μια δεν θα λύσει ουσιαστικά το πρόβλημα και από την άλλη θα οδηγήσει σε πλήρη χρεοκοπία και διάλυση το Ταμείο.
>Μεγάλα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στους δήμους εξαιτίας της εφαρμογής της εγκυκλίου αναστολής των προσλήψεων από 19/5/2010 αναφέρει ο βουλευτής της ΝΔ Σπύρος Γαληνός. Συγκεκριμένα, ο Δήμος Λέσβου προκήρυξε θέσεις τον Φεβρουάριο του 2009, οι πίνακες διοριστέων δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ τον Απρίλιο του 2010, αλλά η πράξη διορισμού δόθηκε στη δημοσιότητα στις 27 Μαΐου 2010, με αποτέλεσμα, για οκτώ ημέρες, οι υποψήφιοι που κρίθηκαν διοριστέοι και δημοσιεύθηκε η πράξη διορισμού τους να μην μπορούν να διορισθούν…
>Σε μια Αθήνα που δεν έχει ούτε έναν μεγάλο πράσινο χώρο, αντί η κυβέρνηση να αδράξει την ευκαιρία να προσφέρει στους πολίτες ένα Μητροπολιτικό Πάρκο Υψηλού Πρασίνου στο Ελληνικό, χρησιμοποιεί τον όρο μόνο προς άγραν ψήφων και όταν φτάνει η στιγμή υλοποίησης της προεκλογικής δέσμευσης, την αθετεί και προσφέρει την έκταση στα ιδιωτικά συμφέροντα και στην τσιμεντοποίηση, επισημαίνει ο ανεξάρτητος βουλευτής Φώτης Κουβέλης.
>Αμέτρητο όγκο καρκινογόνων ουσιών απελευθέρωσε στην ατμόσφαιρα της Δράμας η μονάδα ελαστικών που πήρε φωτιά στην περιοχή, καταγγέλλει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη. Ερωτά γιατί, παρά τις καταγγελίες των τοπικών φορέων, δεν προχώρησαν εγκαίρως οι έλεγχοι του υπουργείου Περιβάλλοντος προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και να αποτραπεί το σημερινό κακό.
>Προβλήματα σε νοσηλευόμενους και εργαζομένους γεννά η «πολιτική» της διοίκησης του ΨΝΑ «Δρομοκαΐτειο», τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρος Δρίτσας και Μιχάλης Κριτσωτάκης. Αναφέρονται σε επιστολή-καταγγελία του Συλλόγου Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων του ΕΣΥ Νομού Αττικής, όπου με αιχμή τις περικοπές αμοιβών των ασθενών που εργάζονται στο κυλικείο του νοσοκομείου, καταγγέλλεται η επικράτηση ενός κλίματος που θίγει «την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους νοσηλευόμενους» και οδηγεί «με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη περιθωριοποίησή τους».
>Την ένταξη του Εθνικού Ιδρύματος Αποκατάστασης Αναπήρων στο ΕΣΥ ζητούν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Φ. Κουβέλης, Ν. Τσούκαλης, Θ. Λεβέντης και Γρ. Ψαριανός. Σημειώνουν ότι η υπαγωγή του σε αυτό αυτομάτως θα απελευθέρωνε τον ρόλο του ως Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης. Ζητούν επίσης να εκσυγχρονιστούν οι εγκαταστάσεις του κτιρίου και να αναπτυχθεί παράλληλα δίκτυο κλινικών αποκατάστασης στην περιφέρεια.
>Αναστάτωση θα επέλθει στους ασφαλισμένους του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών από την ελλιπή εξυπηρέτησή τους σε ιατρικές υπηρεσίες, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΣ του ΟΑΕΕ, η υπηρεσία πρέπει να προβεί σε περικοπή 1.350 θέσεων θεραπευτών γιατρών, αναφέρει ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης. Ζητά άμεση ανάκληση της παραπάνω απόφασης, προκειμένου να μην κινδυνεύσει το επίπεδο υγείας των ελευθέρων επαγγελματιών και των οικογενειών τους.
>Τεράστια είναι η περικοπή της χρηματοδότησης των σχολείων για την αντιμετώπιση των λειτουργικών τους εξόδων στον Νομό Λάρισας και σε όλη την Ελλάδα, αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και Απόστολος Νάνος. Συγκεκριμένα, η πρώτη δόση είναι μειωμένη κατά 50% σε σχέση με το 2009 και δεν επαρκεί όχι μόνο για να πληρωθούν οι προμηθευτές, αλλά ούτε η ΔΕΗ, το φυσικό αέριο και ο ΟΤΕ. Κι όλα αυτά τη στιγμή που ετοιμάζεται νέος «αναπτυξιακός» νόμος μέσω του οποίου θα δοθεί δωρεάν «ζεστό χρήμα» σε διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες…
>Βάσει ποιας διαδικασίας το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να πληρώσει με χρήματα του ελληνικού Δημοσίου το δάνειο των 23 εκατ. ευρώ που χρωστούσε η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων σε ξένη τράπεζα και αδυνατούσε να το αποπληρώσει, ερωτά τον κ. Παπακωνσταντίνου ο βουλευτής της ΝΔ Θεόφιλος Λεονταρίδης. Επισημαίνει ακόμα ότι αν το ελληνικό Δημόσιο, ως κάτοχος του 51%, επέλεγε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, όπως όφειλε βάσει του ισολογισμού της ΕΛΒΟ για το 2009, θα μετοχοποιούσε τα 23 εκατ. ευρώ που πλήρωσε για το δάνειο και θα ανάγκαζε τους άλλους κύριους μετόχους να συνεισφέρουν το αναλογούν σε αυτούς ποσό, ενώ τώρα χαρίζει ουσιαστικά το δάνειο στον Όμιλο Μυτιληναίου και στον Όμιλο Λαϊνόπουλου.
>Μια από τις ωραιότερες παραλίες στην Αττική, στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα Λεγραινά, θα αλλάξει πρόσωπο, αφού η διοίκηση του ΚΑΠΕ παραχωρεί σε ιδιωτική εταιρεία έκταση 110 στρεμμάτων ιδιοκτησίας του, για την ανάπτυξη σταθμού φωτοβολταϊκών συστημάτων. Το θέμα φέρνουν με ερώτησή τους στην υπουργό Περιβάλλοντος οι βουλευτές Αλέξης Τσίπρας και Ηρώ Διώτη, ενώ ζητούν διευκρινίσεις και για την εταιρεία που ανέλαβε το έργο, την Easy Power SA – ΑΡΧΙΚΟΝ ΑΕ, η οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα έχει μετόχους που παλαιότερα ήταν μέτοχοι της Telepassport, η οποία, ως πάροχος τηλεφωνίας, άφησε στον ΟΤΕ χρέη εκατομμυρίων ευρώ και το όνομά της έχει αναμειχθεί στη συζήτηση για το σκάνδαλο της Ζήμενς.
>Γιατί δεν αξιοποιεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης τους δύο λογιστές Α΄ τάξης που απασχολεί από το 2004 για να οργανώσουν και να αναπτύξουν διπλογραφικό σύστημα για λογαριασμό του, παρά ανανεώνει συνεχώς τις τριετείς συμβάσεις του με την εταιρεία Ορθολογισμός ΕΠΕ, η οποία ενώ έχει αρχίσει τη δουλειά εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον, δεν έχει να επιδείξει καμία παραγωγή, ερωτά τον υπουργό Εσωτερικών η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Αράπογλου. H εταιρεία αμείβεται με πάνω από 150.000 ευρώ ετησίως, τονίζει η κ. Αράπογλου (στοιχεία από την εφημερίδα «Θεσσαλονίκη»), και ο δήμος ακόμα νʼ αποκτήσει ένα σύστημα ελέγχου των οικονομικών του, που έχουν κατασπαταληθεί τόσα χρόνια από τους επιτήδειους.
>Για τους 70 αποσπασμένους από τον ΟΠΑΠ υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ερωτά τον υπουργό Πολιτισμού ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Γιώργος Ανατολάκης, οι οποίοι βρίσκονται σε ομηρία, εργαζόμενοι με το τέχνασμα της σύμβασης μίας ημέρας, και είναι απλήρωτοι έξι μήνες και φυσικά δεν τους καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές.
>Τις ελλείψεις προσωπικού στην ΕΑΒ, τον αποκλειστικό επισκευαστή και συντηρητή των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, επισημαίνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, οι οποίες την οδηγούν σε αδυναμία υλοποίησης του έργου της. Επισημαίνει ότι ήδη παρατηρείται πρόβλημα στα προγράμματα για τα F-16 και τα C-130J της Lockheed Martin και ερωτά τον υπουργό Άμυνας, αν θα προχωρήσει στις απαραίτητες προσλήψεις ή αν έχει σκοπό να αναθέσει το έργο σε υπεργολάβους.


Σχολιάστε εδώ