«Μονάρχης» ο Γ. Παπακωνσταντίνου!

Ε, η εξουσιοδότηση στον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών να υπογράφει μνημόνια συνεργασίας, συμφωνίες ή συμβάσεις δανεισμού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επέστρεψε στη Βουλή με τη μορφή άρθρου, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις υπηρεσίες πληρωμών στην εσωτερική αγορά.
Συγκεκριμένα, το άρθρο 93 του εν λόγω νομοσχεδίου, που συζητήθηκε ήδη στην επιτροπή Οικονομιών της Βουλής, αφορά στη σύμβαση δανειακής διευκόλυνσης που έχει κατατεθεί εδώ κι ένα, μήνα στη Βουλή. Από τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν προέκυψε μάλιστα ότι οι σχετικές με τα παραπάνω συμβάσεις, συμφωνίες ή μνημόνια θα εισάγονται στη Βουλή μόνο για ενημέρωση και συζήτηση στις περιπτώσεις που η Ελλάδα προσφεύγει σε δανεισμό, ενώ αν πρόκειται να… δανείσουμε (ας πούμε το… Καρακουρούμ) οι συμβάσεις θα κυρώνονται από τη Βουλή!!
Για άλλη μια φορά η πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής Βάσω Παπανδρέου δεν έκρυψε τον εκνευρισμό της για τον τρόπο που με προσθήκη στο άρθρο 93 επιχειρήθηκε, σε άψογα… αλαμπουρνέζικα, να διαχωριστούν οι δύο προαναφερόμενες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα, αντί να διαφωτιστούν, να… συσκοτιστούν ακόμα παραπάνω οι βουλευτές, ενώ ο παρών υφυπουργός Φίλιππος Σαχινίδης δεν έδινε σαφείς εξηγήσεις.
«Δεν θα κάνει η κυβέρνηση ό,τι θέλει. Δεν θα βάλω σε ψηφοφορία την τροπολογία. Στην ολομέλεια να φέρετε διόρθωση», είπε η Βάσω, ενώ βγαίνοντας από την αίθουσα δεν κρατήθηκε και φώναξε στον υφυπουργό: «Τι είναι αυτά που κάνεις, παιδάκι μου; Εκθέτεις την κυβέρνηση!» Κάθετοι ήταν και άλλοι παρόντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με την εν λευκώ εξουσιοδότηση του υπουργού Οικονομικών να υπογράφει τις συμφωνίες με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης ερήμην της Βουλής. «Η εξουσιοδότηση a priori, χωρίς να λαμβάνει γνώση η Βουλή, οδηγεί τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών να λειτουργεί ως μονάρχης», είπε ο Χρ. Μαγκούφης, ενώ ο Κ. Γείτονας είπε στον υφυπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη ότι «αν ήμουν στη θέση σας, θα έφερνα για κύρωση την οποιαδήποτε σύμβαση για την καλύτερη κατοχύρωσή της».


Σχολιάστε εδώ