Μια τετραετία με προτεραιότητα στον άνθρωπο

Η πόλη των Αγίων Αναργύρων έχει όλα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το «δυτικό τόξο» του Λεκανοπεδίου της Αττικής: έλλειψη ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου, επιβάρυνση από υπερτοπικές κρατικές λειτουργίες (εγκαταστάσεις υπουργείου Γεωργίας, Στρατόπεδο 301, ΟΣΕ), διχοτόμηση από μεγάλους κυκλοφοριακούς άξονες (σιδηρόδρομος, Εθνική Οδός, μεγάλες λεωφόροι), σοβαρά κενά στις υποδομές για την εξυπηρέτηση των κατοίκων.
Αυτό το αντικειμενικό πλαίσιο δεν μπορούσε παρά να προσδιορίσει τον προγραμματισμό για την πρώτη τετραετία στη διοίκηση του Δήμου Αγίων Αναργύρων. Τις προτεραιότητες δηλαδή τις έβαζε η ζωή, και αυτές ήταν:
α) Η προώθηση μεγάλων και μικρότερων έργων που αλλάζουν προς το καλύτερο την εικόνα της πόλης.
Κατασκευάστηκαν σύγχρονα κτίρια όπου στεγάστηκαν δύο νέοι βρεφονηπιακοί σταθμοί, ενώ ταυτόχρονα έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι και ξεκινά σύντομα η κατασκευή ενός ακόμη.
Ολοκληρώθηκε ή προχωρά η ανάπλαση μιας σειράς πλατειών. Η νέα πλατεία στα Μυκονιάτικα, η πλατεία Κοκκινοπούλου, οι πλατείες Πλαπούτα και Ειρήνης εντάσσονται σε μια συνολική πράσινη διαδρομή μήκους 2 χιλιομέτρων.
Ασφαλτοστρώθηκε εκ νέου το οδόστρωμα σε πολύ μεγάλο μέρος της πόλης. Διαμορφώθηκαν πεζοδρόμια, προστέθηκαν ράμπες για τα ΑμεΑ, τοποθετήθηκαν σήμανση και πινακίδες που διευκολύνουν τους κατοίκους.
Προχωρά η κατασκευή Κλειστού Κολυμβητήριου και νέου Κλειστού Γυμναστήριου, δύο έργα μεγάλης κλίμακας που θα δώσουν νέα δυναμική στην αθλητική ζωή των Αγίων Αναργύρων.
β) Η ενίσχυση του αθλητισμού και του πολιτισμού.
Αυξήθηκαν και αναβαθμίστηκαν τα προγράμματα του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου, όπου συμμετέχουν πάνω από 2.500 μικροί και μεγάλοι δημότες. Βελτιώθηκε το Γήπεδο Ποδοσφαίρου, ανακαινίσθηκε το γήπεδο 5Χ5, προωθήθηκε ο σχολικός αθλητισμός, δημιουργήθηκαν με τη στήριξη του Δήμου νέοι αθλητικοί σύλλογοι.
Παράλληλα, η πόλη απέκτησε νέους χώρους πολιτισμού: το Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού, το ιστορικό κτίριο «Βίλα Μέρλα» και τον χώρο του «Πευκώνα», που θα χρησιμοποιηθεί από τμήματα του Πολιτιστικού Κέντρου και τη νεολαία.
γ) Μια νέα, δυναμική κοινωνική πολιτική.
Η στήριξη εκείνων των πολιτών που θίγονται περισσότερο από την οικονομική κρίση είναι στο επίκεντρο των προσπαθειών. Συγκεκριμένα μέτρα και λειτουργίες όπως η Κάρτα Κοινωνικής Συμπαράστασης, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, μειώσεις στα τροφεία των παιδικών σταθμών και στις συνδρομές των πολιτιστικών και αθλητικών προγραμμάτων σηματοδοτούν την αποφασιστικότητα αλληλεγγύης στους δημότες.
Η πόλη των Αγίων Αναργύρων ξεχωρίζει πλέον σ’ ολόκληρη τη χώρα για τη φροντίδα και τη συμπαράσταση που επιδεικνύει στα Άτομα
με Ειδικές Ικανότητες.
δ) Αναβάθμιση της καθαριότητας, προώθηση της ανακύκλωσης, ενίσχυση του πράσινου.
Ο στόλος οχημάτων και ο εξοπλισμός της υπηρεσίας Καθαριότητας ενισχύθηκαν σημαντικά
(4 συνολικά νέα απορριμματοφόρα, σάρωθρο, ανοιχτό φορτηγό, JCB, μικρά οχήματα) μέσω χρηματοδότησης από το πρόγραμμα «Θησέας».
Το δίκτυο ανακύκλωσης ξεκίνησε το 2007. Σήμερα αποτελείται από 520 μπλε κάδους και 2 ειδικά απορριμματοφόρα, ενώ ξεκίνησε η ανακύκλωση μπαταριών και ηλεκτρικών συσκευών και υλοποιείται πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης.
ε) Αγώνας για τους μεγάλους στόχους της πόλης.
Η απομάκρυνση του Στρατοπέδου 301 δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Εκφράζοντας αυτό το ομόφωνο αίτημα των κατοίκων, ο δήμος προχώρησε σε κινητοποιήσεις έξω από την πύλη του στρατοπέδου και προβολή της διεκδίκησης με κάθε μέσο. Σε πρόσφατη συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας Ευ. Βενιζέλο, εκφράστηκε η βούλησή του να μελετηθεί συγκεκριμένα η απομάκρυνση του στρατοπέδου.
Τα έργα υπογειοποίησης του Προαστιακού Σιδηροδρόμου προχωρούν με ταχείς ρυθμούς, ώστε να αρθεί μετά από τόσα χρόνια η διχοτόμηση της πόλης από τις γραμμές, που δυσχεραίνει την κυκλοφορία και παραλύει την εμπορική κίνηση του κέντρου της πόλης.
Οι εγκαταστάσεις του υπουργείου Γεωργίας (ΕΘΙΑΓΕ) αποτελούν χρήση ασύμβατη με το κέντρο της πόλης. Γι’ αυτό έχουν υποβληθεί στο υπουργείο συγκεκριμένες προτάσεις για την απομάκρυνση του ΕΘΙΑΓΕ.
Τέλος, αναπτύχθηκε μια σειρά παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες για τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του δήμου, την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη (Τηλεφωνική Γραμμή του Δημότη), την αναβάθμιση της φροντίδας υγείας στην πόλη (καλύτερη λειτουργία του ΙΚΑ στην Ανάκασα, σωματομετρικός έλεγχος στα σχολεία), την προώθηση της ψηφιακής τεχνολογίας (Portal, WiFi HotSpots).
Η δημαρχία Αγίων Αναργύρων έδωσε αυτήν την τετραετία προτεραιότητα στον άνθρωπο.
Η εποχή που οι πολίτες των Αγίων Αναργύρων
ένιωθαν μειονεκτικά, ένιωθαν παραμελημένοι,
έχει περάσει.


Σχολιάστε εδώ