Λίφτινγκ στο σύστημα Μαξίμου

Το «γαϊτανάκι» του ανασχηματισμού καλά κρατεί και πάλι, αλλά αυτήν τη φορά δίπλα του φαίνεται να εξελίσσεται και μια ακόμα συζήτηση για «λίφτινγκ στο Μαξίμου».
Το όλο κλίμα επανατροφοδοτήθηκε από τις σημαντικές αρρυθμίες και την έλλειψη ενιαίου λόγου και σχεδιασμού στην κυβέρνηση, καθώς και από τις οξύτατες αντιδράσεις βουλευτών για το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά, αλλά και από τη νέα μακρά και πάλι απουσία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, που από τις Βρυξέλλες (Σύνοδο Κορυφής) πήγε στη Νέα Υόρκη (για τη Σοσιαλιστική Διεθνή) και αμέσως μετά στην Κωνσταντινούπολη (για τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΣΕΠ).
Τα προβλήματα που προέκυψαν από την οκταήμερη απουσία του πρωθυπουργού ήταν πολλά, με αποτέλεσμα να «βραχυκυκλώνει η κυβέρνηση», αλλά και να υπάρχει πλήρης ασυνεννοησία και προσωπικές πολιτικές σε κρίσιμα ζητήματα, όπως το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά, όπου υπήρξαν έντονες αντιδράσεις βουλευτών, ενδοκυβερνητικές κόντρες και έλλειψη σαφούς γραμμής πλεύσης.
Κατά το πολυήμερο αυτό ταξίδι του πρωθυπουργού εμφανίστηκαν σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας ανάμεσα στον ίδιο και το επιτελείο του στο Μαξίμου, με αποτέλεσμα πολλές φορές να παρατηρείται χάος ακόμη και για τα στοιχειώδη. Και εξαιτίας της διαφοράς ώρας και λόγω της ατζέντας του πρωθυπουργού, που ήταν φορτωμένη με συναντήσεις, ομιλίες, συνεδριάσεις κ.ά., πολλές φορές «χάθηκε η επαφή», με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν αποφάσεις και ο αναγκαίος συντονισμός.
Όλο αυτό το κλίμα, δεδομένου ότι παρόμοια προβλήματα διαπιστώνονται από την αρχή της θητείας της κυβέρνησης, οδήγησε σε συζητήσεις για «γερό λίφτινγκ στο σύστημα Μαξίμου».
Πρόσωπα τα οποία γνωρίζουν πολύ καλά πώς κινείται ο πρωθυπουργός και πώς σκέπτεται επισημαίνουν ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη σε πέντε πρόσωπα και με αυτά θέλει να είναι σε διαρκή επαφή. Κατά σειρά προτίμησης, όπως λέγεται, του ίδιου του Γ. Παπανδρέου, είναι οι Γιάννης Ραγκούσης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Κώστας Θέος, Χάρης Παμπούκης και Νίκος Αθανασάκης. Πάντως όπως λένε κάποιοι που γνωρίζουν εδώ και πολλά χρόνια τον Παπανδρέου, «ο πραγματικός άνθρωπος του Γιώργου, αυτός που εμπιστεύεται και ακούει περισσότερο, είναι ο Χάρης Παμπούκης».
Ο πρωθυπουργός σκέπτεται σε πρώτη φάση πώς θα μπορέσει να «μετακινηθεί» προς το Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, που τον θεωρεί όχι απλώς βασικό του συνομιλητή, αλλά και σημαντικό παράγοντα στην εκλογική νίκη του Οκτωβρίου του 2009.
Στο Μαξίμου υπάρχουν σκέψεις να «πλησιάσει ακόμα περισσότερο» ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος, κατά πολλούς, έκανε καλή δουλειά στο επίπεδο του σχεδιασμού τα τελευταία χρόνια που το ΠΑΣΟΚ ήταν στην αντιπολίτευση και είχε και τότε καλή συνεργασία με άλλους δύο βασικούς πυλώνες του συστήματος, τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον Γιάννη Ραγκούση.
Επίσης εκείνο που προβληματίζει τον πρωθυπουργό είναι το πώς θα αναβαθμιστεί η λειτουργία της ομάδας του «πρωινού καφέ», που έχει εκφυλιστεί τώρα σε ρόλο διεκπεραιωτικό και διαπιστωτικό.
Οι γκρίνιες πάντως όλο και πολλαπλασιάζονται, πρωτίστως στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά και μέσα στην κυβέρνηση, ότι το παρόν κυβερνητικό σχήμα δεν τραβά. «Έχουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πρέπει να κυβερνάμε ως κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης και όχι με ρυθμούς κανονικούς και με αργοπορίες», σημείωνε έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.
Πολλοί βουλευτές επιμένουν πως ο ανασχηματισμός πρέπει να γίνει αμέσως, γιατί το καλοκαίρι δεν θα μπορεί κανείς να σταθεί στην εκλογική του περιφέρεια από τις αντιδράσεις και τα παράπονα του κόσμου.
Ωστόσο στο Μαξίμου το επιτελείο του Γ. Παπανδρέου προσπαθεί να βάλει κάποιο μέτρο στην όλη συζήτηση περί ανασχηματισμού.
Υπάρχουν σκέψεις να ολοκληρωθεί πρώτα ο κύκλος των μεγάλων και καυτών αλλαγών, ώστε το παρόν σχήμα να υποστεί όση φθορά υποστεί και στη συνέχεια να προχωρήσει ο ανασχηματισμός. Ο κύκλος των καυτών αλλαγών –σε πρώτη φάση τουλάχιστον– φαίνεται ότι κλείνει το καλοκαίρι με την ψήφιση των δύσκολων νομοσχεδίων.
Στις σκέψεις συνεργατών του πρωθυπουργού είναι ο ανασχηματισμός να συνοδευτεί και από «ένα νέο ξεκίνημα της κυβέρνησης». Δηλαδή να εμφανιστεί με κάποιες φρέσκες ιδέες και κάποιο στοιχειώδες κοινωνικό πακέτο ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, απʼ όπου θα παρουσιάσει και μια φρέσκια κυβέρνηση που θα τρέξει το κυβερνητικό έργο.
Βέβαια, το σοβαρό ενδεχόμενο κάποια κυβερνητικά στελέχη να διεκδικήσουν θέση περιφερειάρχη ή και δημάρχου μπορεί «να κοντύνει» τον χρόνο του ανασχηματισμού.
Να πάει δηλαδή κάπου μέσα στο κατακαλόκαιρο όταν θα ανακοινωθούν οι υποψήφιοι για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Εδώ το σκεπτικό είναι πως μαζί με τους υποψήφιους θα υπάρχει ένα νέο κυβερνητικό σχήμα και τα νέα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου θα έχουν πολύ μικρό χρονικό περιθώριο να ενημερωθούν, να οργανωθούν και να δώσουν και αυτοί κάποιο στίγμα φρεσκάδας στη ΔΕΘ.
Δεν έχει απομακρυνθεί ωστόσο το σενάριο ο ανασχηματισμός να γίνει μετά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, ώστε ανάλογα με το αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να έχει κάποια περιθώρια διορθωτικών κινήσεων.


Σχολιάστε εδώ