Κρίση και αν-ασφάλεια

ΤΟ ΝΕΟ τρομοκρατικό χτύπημα, πρωτοφανές στα χρονικά, ήρθε να πλήξει περαιτέρω την ήδη τραυματισμένη εικόνα της χώρας διεθνώς λόγω της οικονομικής κρίσης. Παράλληλα ήρθε να υπογραμμίσει με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο ότι, παρά τις πρόσφατες θριαμβολογίες, ο δρόμος για την εξάλειψη του φαινομένου θα είναι μακρύς και επίπονος, και θα έχει και θύματα. Το γεγονός ότι οι τρομοκράτες έφτασαν αυτήν τη φορά στην καρδιά της Ελληνικής Αστυνομίας, στον προθάλαμο του υπουργικού γραφείου,
αναδεικνύει ευθύνες και αποκαλύπτει λάθη, παραλείψεις και εγκληματική αμέλεια.
Η βομβιστική ενέργεια συνέβη σε μια οριακή στιγμή για την κυβέρνηση, ενώ ο Γ. Παπανδρέου, με ελιγμούς και τακτικισμούς, επιχειρεί να βγει από το πολιτικό (και κοινωνικό) αδιέξοδο στο οποίο τον ωθεί όλο και βαθύτερα η συμμόρφωσή του στις επιταγές των δανειστών, κυρίως δε του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Τα επώδυνα, άδικα, εξοντωτικά μέτρα σε Ασφαλιστικό και Εργασιακά (έχει προηγηθεί η περικοπή μισθών – συντάξεων και ο αφανισμός των επιδομάτων) έχουν δημιουργήσει εκρηκτικό κλίμα στην ελληνική κοινωνία.
Ανάλογο κλίμα επικρατεί και στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος, με αρκετούς βουλευτές να απειλούν ακόμη και να καταψηφίσουν τις ρυθμίσεις. Τα μηνύματα που φτάνουν από τη βάση, τόσο στο Μαξίμου όσο και στα κεντρικά του ΠΑΣΟΚ, περιέχουν αγωνία και οργή, προκαλώντας πανικό στα ηγετικά κλιμάκια. Υπό το βάρος των αντιδράσεων ο πρωθυπουργός αποφάσισε οι αλλαγές στα Εργασιακά να μην προωθηθούν με Προεδρικό Διάταγμα, αλλά να περάσουν από τη Βουλή, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας προχωρεί σε μικρής έκτασης βελτιώσεις, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση.
Είχαν προηγηθεί οι αντιδράσεις των κομμάτων, με εξαίρεση τη Νέα Δημοκρατία που συνεχίζει να κινείται σε… ρηχά νερά. Με επιστολή του προς την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε τον Κ. Παπούλια να μην υπογράψει το Διάταγμα για τα Εργασιακά. Ανάλογο… αίτημα υπέβαλε διά ζώσης η Αλ. Παπαρήγα, ενώ ο Γ. Καρατζαφέρης ζήτησε από την κυβέρνηση να απεμπλέξει τον κ. Παπούλια από την αντιπαράθεση. Εν τω μεταξύ, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία για μεθαύριο, Τρίτη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αλλαγές τόσο στο Ασφαλιστικό όσο και στα Εργασιακά.
Μεγάλοι χαμένοι του νέου Ασφαλιστικού είναι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, καθώς με τις νέες ρυθμίσεις όσοι έχουν προσληφθεί μετά το 1982 θα συνταξιοδοτηθούν με τη συμπλήρωση του 65ου έτους, ενώ οι συντάξεις θα είναι μειωμένες κατά 15-30%. Μέχρι το 2013 θα εξισωθούν σταδιακά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, ενώ οι γυναίκες με ανήλικα παιδιά θα υποχρεωθούν να εργαστούν επιπλέον από 5 έως 15 χρόνια. Επίσης, από 1η Αυγούστου θα εφαρμοστεί εκ νέου ο ΛΑΦΚΑ, με παρακράτηση 3-9% στις συντάξεις. Ανάλογες ρυθμίσεις θα ισχύσουν και για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, και οι μόνοι που θα γλιτώσουν από τις επώδυνες αλλαγές είναι όσοι έχουν προσληφθεί πριν από το 1983.
Κατά τα λοιπά, από την κυβέρνηση κάνουν ενέσεις ηθικού για τις προοπτικές της οικονομίας και κατ’ επέκταση για τη σωτηρία της χώρας. Από τη Νέα Υόρκη ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι η Ελλάδα μπήκε στον σωστό δρόμο και ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο. Στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών ανήγγειλε θριαμβευτικά ότι… η έξοδος από το τούνελ μόλις ξεκίνησε (!), ενώ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος εκτίμησε ότι στο τέλος του 2010 το έλλειμμα μπορεί να μειωθεί ενδεχομένως και κάτω από το 8%. Παρά ταύτα, τα spreads εξακολουθούν να κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα (800 μονάδες) και στο χρηματιστήριο η κατάσταση είναι εξαιρετικά ρευστή και με σκαμπανεβάσματα.
Συνέδριο στη ΝΔ, νέο κόμμα στην Αριστερά
ΚΟΜΒΙΚΟΥ χαρακτήρα θεωρούν στη Ρηγίλλης το Συνέδριο, που ολοκληρώνεται σήμερα με την ανάδειξη των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Ο Αντ. Σαμαράς έχει χαρακτηρίσει το Συνέδριο αφετηρία μιας νέας προσπάθειας για τη Νέα Δημοκρατία, για την ανασύνταξη και την επανάκτηση της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού. Διαβλέποντας πολιτικές εξελίξεις ενδεχομένως και μέσα στο 2010, έχει ζητήσει από τα στελέχη και τις κομματικές οργανώσεις να βρίσκονται σε εγρήγορση.
Στο μεταξύ, η Ανανεωτική Πτέρυγα που αποχώρησε από τον ΣΥΝ οργανώνεται και προχωρεί στην ίδρυση νέου κόμματος υπό τον τίτλο «Δημοκρατική Αριστερά».
Εν αναμονή πρόσθετων στοιχείων για την
υπόθεση της Ζήμενς
ΣΤΟ «ΜΕΤΩΠΟ» των σκανδάλων τώρα, τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να φτάσουν στην Εξεταστική Επιτροπή από την Τράπεζα της Ελλάδος τα στοιχεία από τραπεζικούς λογαριασμούς πρώην υπουργών και υφυπουργών. Πρόκειται για πρόσωπα που την τελευταία 20ετία από τις θέσεις που κατείχαν ενεπλάκησαν σε συμφωνίες της Ζήμενς με το ελληνικό Δημόσιο.
Στο μεταξύ, απαντώντας στην επιστολή Παμπούκη, η διοίκηση της εταιρείας στο Μόναχο σημείωσε πως όσα στοιχεία είχε για τα «μαύρα ταμεία» τα έχει παραδώσει στη Δικαιοσύνη. Υποσχέθηκε ωστόσο ότι θα καταβάλει κάθε νόμιμη προσπάθεια ώστε να πεισθούν οι κ. Σίκατσεκ, Κουτσενρόιτερ και Χριστοφοράκος να καταθέσουν στην Εξεταστική Επιτροπή της ελληνικής Βουλής, όταν μέλη της τελευταίας ταξιδέψουν στο Μόναχο, όπως έχει αποφασιστεί.
Στον μακρύ κατάλογο των Εξεταστικών προστέθηκε αυτήν την εβδομάδα, ύστερα από ομόφωνη απόφαση της Βουλής, και το σκάνδαλο των ομολόγων.


Σχολιάστε εδώ