Κάτω στον Πειραιά

Να σημειώσουμε ότι δύο από τις υποψηφιότητες αυτές, του Γ. Μίχα και του Π. Φασούλα, έχουν γίνει και για τη θέση του περιφερειάρχη. Οι Δημ. Καρύδης και Δημ. Γκερλές δεν έχουν προταθεί ούτε αυτοπροταθεί για τη θέση του περιφερειάρχη, όπως εκ παραδρομής αναφέραμε στο προηγούμενο φύλλο. Ωστόσο, λέγεται πως, αν επιλεγεί αυτοδιοικητικό πρόσωπο για την περιφέρεια, ο Γ. Μίχας και ο Γ. Σγουρός θα είναι οι μόνοι που θα… παίξουν.

Όσον αφορά τον δήμο, τώρα, οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Φασούλα προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα, αφήνοντας να διαρρεύσουν πληροφορίες ότι ακόμα η υποψηφιότητα… παίζεται. Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει καμία αλλαγή στον… ορίζοντα και μέχρι στιγμής η υποψηφιότητα Φασούλα είναι η πιο ισχυρή. Κορυφαίοι παράγοντες της Ιπποκράτους έλεγαν τις τελευταίες ημέρες πως μόνο αν δεν θέλει ο Φασούλας δεν θα είναι υποψήφιος. Αν παρ’ όλα αυτά υπάρξει αλλαγή, επικρατέστερος θεωρείται ο Γ. Μίχας, αν και ο ίδιος έχει δηλώσει προς κάθε κατεύθυνση πως τον ενδιαφέρει αποκλειστικά και μόνο η περιφέρεια. Οικονομικοί παράγοντες της πόλης έθεσαν και το όνομα του βουλευτή και πρώην υφυπουργού Μανώλη Μπεντενιώτη ως καλή λύση, ωστόσο ο ίδιος δηλώνει σε όλους τους τόνους πως τον ενδιαφέρει η κεντρική πολιτική σκηνή και δεν τον απασχολεί ο δήμος.

Ανεξάρτητα πάντως απ’ όλα αυτά, ο δήμαρχος Π. Φασούλας ολοκληρώνει τις προσπάθειές του για να βγει ο δήμος από το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει μετά την παρακράτηση των ΚΑΠ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και ετοιμάζεται για την τελική ευθεία προς τις εκλογές. Αυτές μάλιστα τις μέρες έχει αλλεπάλληλες συσκέψεις για να λήξει η εκκρεμότητα με την ΚΟΔΕΠΑΠ, κάτι που σημαίνει ότι θα τελειώσει το… μαρτύριο των εργαζομένων που είναι απλήρωτοι.

// Ολοκληρώνει σήμερα τις εκδηλώσεις του το 12ο Πολυεθνικό Πολιτιστικό Φεστιβάλ, που το διοργάνωσε και φέτος ο Όμιλος Φίλων UNESCO Νομού Πειραιά και Νήσων, πρόεδρος του οποίου είναι ο Γιάννης Μαρωνίτης. Το φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Ρέντη, στον πεζόδρομο μεταξύ Allou Fun Park και Village Park, συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες. Το πρόγραμμά του ήταν γεμάτο χορό, μουσική, θεατρικά δρώμενα, ομιλίες, διαλέξεις, βιντεοπροβολές, εκθέσεις λαϊκής τέχνης και ζωγραφικής, αλλά και γαστρονομικές βραδιές. «Οι δημότες της Νίκαιας και του Ρέντη είχαν μια ευκαιρία να διαπιστώσουν στην πράξη πόσο αποτελεσματικός είναι και τι μπορεί να κάνει για την πόλη μας, ως δήμαρχος αύριο, ο Γιάννης Μαρωνίτης», λένε οι συνεργάτες του.

// Μια και μιλάμε όμως για τον Δήμο Νίκαιας – Ρέντη, να πούμε πως είναι από τις πλέον προβληματικές περιπτώσεις για το ΠΑΣΟΚ, αφού έχουν δηλωθεί επτά υποψηφιότητες! Στη διαδικασία που συγκάλεσε η Νομαρχιακή Β΄ Πειραιά του ΠΑΣΟΚ την περασμένη Τετάρτη όλοι συμφώνησαν ότι… διαφωνούν! Κανένας δεν ήθελε τίποτα! Ο ένας έλεγε ότι πρέπει να γίνει γκάλοπ για να βγει ο υποψήφιος και ο άλλος έλεγε ότι αυτά είναι… βλακείες! Τι θα γίνει κανένας δεν γνωρίζει. Το σίγουρο είναι πως τώρα το πρόβλημα έχει γίνει… γόρδιος δεσμός! Οι προτάσεις που ακούγονται συγκλίνουν στο γκάλοπ, ωστόσο υπάρχει προβληματισμός για το πόσοι θα μπουν σ’ αυτό, καθώς δεν είναι δυνατόν να μπουν επτά ονόματα. Προτάθηκε να γίνει το γκάλοπ με τέσσερα ονόματα, αλλά κανένας δεν θέλει να «βγει» για να μείνουν τέσσερις… Οπότε τη λύση μάλλον θα τη δώσει η Ιπποκράτους. Με δεδομένες βέβαια σ’ αυτήν την περίπτωση τις πικρίες και τις αντιδράσεις…

// Διευρύνεται η διοργάνωση του Διαδημοτικού Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, που πραγματοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά. Μετά την επιτυχία των προηγούμενων διοργανώσεων, φέτος συμμετέχουν οκτώ συνολικά δήμοι της Αττικής, ενώ ο Δήμος Κορυδαλλού συμμετέχει με τις δύο από τις τρεις θεατρικές ομάδες του Πνευματικού Κέντρου. Εκτός από τον Κορυδαλλό συμμετέχουν οι Δήμοι Μαραθώνα, Αιγάλεω, Ταύρου, Αγ. Ι. Ρέντη και Αγίας Παρασκευής και για πρώτη χρονιά οι Δήμοι Μοσχάτου και Περάματος. Στόχος της διοργάνωσης είναι η παρουσίαση των προσπαθειών του ερασιτεχνικού θεάτρου που στηρίζει η τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς και η υποστήριξη και η προβολή του έργου των ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων που στεγάζουν τα Πνευματικά Κέντρα των παραπάνω δήμων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Κορυδαλλού έχει αναδείξει ιδιαίτερα τον παιδευτικό και ψυχαγωγικό ρόλο του θεάτρου με πολλές δράσεις, όπως τη λειτουργία τριών ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων, τη θεατρική ομάδα γονέων στα σχολεία, τη λειτουργία ομάδων θεατρικού παιχνιδιού, το πρωτοποριακό πρόγραμμα θεατρικής αγωγής στα σχολεία, καθώς και το δημοφιλές πρόγραμμα του Πνευματικού Κέντρου «Πάμε θέατρο».

// Την περασμένη Κυριακή ο βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων Δημήτρης Καρύδης παρευρέθη στην καλοκαιρινή γιορτή του Ανοιχτού Σχολείου Μεταναστών Πειραιά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων, καθώς και τη λήξη του σχολικού έτους 2009-2010. Το πρωτότυπο αυτό σχολείο, που στεγάζεται στην Π. Κοκκινιά, δίνει την ευκαιρία σε συμπολίτες μας ενήλικους μετανάστες να παρακολουθούν κάθε Σάββατο και Κυριακή μαθήματα, όπου εθελοντές καθηγητές διδάσκουν δωρεάν την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό. Ο κ. Καρύδης έδωσε συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς που έχουν αναλάβει αυτήν την πρωτοβουλία, αλλά και στους μετανάστες που συμμετέχουν σε τέτοιες δραστηριότητες και έρχονται με αυτόν τον τρόπο πιο κοντά στην ελληνική κοινωνία. Προέτρεψε δε όσους επιθυμούν, αλλά και πληρούν τις προϋποθέσεις, να πολιτογραφηθούν Έλληνες, αξιοποιώντας τις διατάξεις του νέου νόμου για τους μετανάστες.

// Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων προς τη Διεύθυνση Γεωργίας της Νομαρχίας Πειραιά με σκοπό τη συμμετοχή στο κοινοτικό πρόγραμμα διανομής τροφίμων σε απόρους του έτους 2010. Δικαιούχοι του προγράμματος είναι, σύμφωνα με τον νόμο (ΚΥΑ 40946/24-3-2005), άπορα άτομα της ΕΕ ανεξαρτήτως θρησκείας και υπηκοότητας που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα (η έννοια της απορίας καθορίζεται με συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια σύμφωνα με την πιο πάνω ΚΥΑ). Φορείς υλοποίησης, μέσω των οποίων αποκλειστικά και μόνο διανέμονται τρόφιμα στους τελικούς δικαιούχους, ορίζονται φιλανθρωπικά ιδρύματα, ιερές Μητροπόλεις, σύλλογοι παλιννοστούντων, σύλλογοι πολυτέκνων, σύλλογοι ατόμων με ειδικές ανάγκες, μη κυβερνητικές οργανώσεις κ.λπ. Η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα θα γίνεται στη Διεύθυνση Γεωργίας της Νομαρχίας Πειραιά (Δημοσθένους 1-3, 18531, Πειραιάς) μέχρι τις 2 Ιουλίου 2010. Τηλέφωνα πληροφοριών: 213 1618509-563.

// Μπορεί η απάντηση στη δραματική έκκληση των επιχειρήσεων του ΒΙΠΑ Σχιστού, που ήρθε με τη σχετική ανακοίνωση της Νομαρχίας Πειραιά κατόπιν αυτοψίας που πραγματοποίησε στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, να ήταν άμεση, ωστόσο, όπως δείχνουν τα πράγματα, το αυτί… του ΕΣΔΚΝΑ, όπως και των υπολοίπων αρμοδίων φορέων, δεν ιδρώνει, με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να δέχονται καθημερινά επέλαση τρωκτικών οι επιχειρήσεις του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού που γειτνιάζουν με τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και η δυσοσμία να οξύνεται όσο προχωράει το καλοκαίρι και αναπτύσσονται πιο υψηλές θερμοκρασίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων για τη σωστή λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στο Σχιστό ζήτησε με επιστολή του από τους συναρμόδιους φορείς ΕΣΔΚΝΑ (που είναι ο φορέας διαχείρισης), ΚΕΔΚΕ και ΤΕΔΚΝΑ ο νομάρχης Πειραιά. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει γίνει τίποτα και ο ΣΜΑ έχει γίνει ο… εφιάλτης όσων δραστηριοποιούνται στο ΒΙΠΑ Σχιστού.

// Εκδήλωση διοργανώνει σήμερα στις 8 το βράδυ στην πλαζ κάτω από το Νοσοκομείο Μεταξά η Τοπική της ΝΔ Αγίου Βασιλείου. Η νέα πρόεδρος Καίτη Σαλπέα, έδωσε από την πρώτη εβδομάδα της εκλογής της το στίγμα της που δεν είναι τίποτε άλλο από δραστηριότητα σε όλους τους τομείς.


Σχολιάστε εδώ