Θα μπορούσε ο κ. Ζαμπέλης να αγοράζει και να πουλάει μετοχές χωρίς να ενημερώνει κανέναν!

Εντυπωσιακή είναι η εμμονή -συμπάθεια του κ. Ιερώνυμου προς τον κ. Ζαμπέλη, καθώς δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τα σημεία των καιρών και κυρίως αυτά, τα πολύ δυσάρεστα, που έρχονται για την ηγεσία της Κεντρικής Οικονομικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (ΕΚΥΟ).
Επί παραδείγματι, στον νέο κανονισμό της εν λόγω υπηρεσίας, που ο Αρχιεπίσκοπος έφερε προς ψήφιση, προβλεπόταν ότι ο εκάστοτε γενικός διευθυντής, και σήμερα ο Α. Ζαμπέλης, θα μπορούσε στο εξής να αγοράζει και να πουλά μετοχές χωρίς να ενημερώνει κανέναν (!), ακριβέστερα να ενημερώνει τη διοικούσα επιτροπή της ΕΚΥΟ ακόμη και μετά την αγοραπωλησία! Μάλιστα ο κ. Ιερώνυμος επεχείρησε να περάσει αυτήν και άλλες «πονηρές» διατάξεις με ένα τρυκ, που ακόμη και οι εμπειρότεροι κοινοβουλευτικοί άνδρες θα ζήλευαν: «Να μη χάνουμε χρόνο να διαβάζουμε ολόκληρο τον κανονισμό, παρά μόνο τα άρθρα εκείνα που προτείνεται να αλλάξουν και μετά να ψηφίσουμε διά βοής», ήταν η… δημοκρατικότατη πρότασή του προς το Σώμα. «Κάποιο λάκκο έχει η φάβα», σκέφτηκε όμως ομάδα Ιεραρχών και χάρη στην επιμονή κυρίως του Μητροπολίτη Καισαριανής κ. Δανιήλ, το προεδρείο υποχρεώθηκε να διαβάσει όλο τον κανονισμό.
Αποτέλεσμα αυτού ήταν να γίνει συζήτηση και κατ’ άρθρον και κατέστη έτσι εφικτό να αντιληφθεί το Σώμα τι επρόκειτο να γίνει, με συνέπεια να καταψηφίσει τα «θεάρεστα» σχέδια του κ. Ιερώνυμου και της παρέας του. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι από τους εννέα κανονισμούς που είχε προς… διόρθωση ο Αρχιεπίσκοπος, το Σώμα συζήτησε μόνο για τους τρεις, αφήνοντας τους άλλους για αργότερα.
Εκτός μάλιστα του Μητροπολίτη Δανιήλ, καθοριστική ήταν η στάση και δύο ακόμη Ιεραρχών που, αυτοί, αγωνίστηκαν να εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος ο κ. Ιερώνυμος. Μιλάμε για τους Φιλίππων κ. Προκόπιο και Περιστερίου κ. Χρυσόστομο, οι σταθερές αντιρρήσεις των οποίων σκόρπισαν αμφιβολίες σε όλη την αίθουσα για το τι εν τέλει επιδιώκει ο παλαιός τους φίλος και σημερινός Αρχιεπίσκοπος.
Παλαιοί εξάλλου Αρχιερείς προβληματίστηκαν επιπλέον από τη σπουδή που έδειχνε ο
κ. Ιερώνυμος: «Κάποιοι επιχειρούν να παρακωλύσουν τη διαδικασία», έλεγε ο Αρχιεπίσκοπος κοιτώντας κυρίως προς την πλευρά του Μητροπολίτη Φιλίππων, που αποδείχθηκε για άλλη μια φορά «σκληρό καρύδι».
Ο εμπειρότατος περί τα οικονομικά κ. Προκόπιος έφτασε μέχρι του σημείου να αναρωτηθεί αν επιδιώκεται η κάλυψη (κουκούλωμα, σε πιο απλά ελληνικά) σοβαρών υπερβάσεων και παραλείψεων που φαίνεται πως έχουν γίνει από αρμόδιους παράγοντες της εκκλησιαστικής διοίκησης…
Η είδηση πάντως που απασχολούσε πολλά από τα «πηγαδάκια» ήταν το δημοσίευμα του «Π» πριν από δύο εβδομάδες, ότι ο κ. Ζαμπέλης συνεχίζει και εισπράττει τον παχυλότατο μισθό του από την Εμπορική Τράπεζα, της οποίας στέλεχος ήταν, ειδικότερα στο τμήμα του Real Estate. «Μήπως η Εμπορική θέλει να διαχειρισθεί την ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας;», αναρωτιόντουσαν οι πιο «ψαγμένοι». «Και τι λέει γι’ αυτό το μέλος του ΔΣ της Εθνικής Τραπέζης, ο Θεόκλητος;» (σ.σ.: πρόκειται για το Μητροπολίτη Ιωαννίνων, που ηγείται της ΕΚΥΟ από κοινού με τον Α. Ζαμπελη). Αυτό, ως φαίνεται, θα είναι και το μεγάλο στοίχημα της επόμενης περιόδου σε ό,τι αφορά την Εκκλησία της Ελλάδος.


Σχολιάστε εδώ