Διώξεις για κακούργημα εναντίον 7 στελεχών της ΕΡΤ

Συγκεκριμένα οι υπό κατηγορία εκπομπές είναι η «Εδώ Αθήνα» και η «Νοσταλγία», που είναι παραγωγή της ίδιας εταιρείας, της Ρ.Κ.Ρroductions και επίσης τα «Πορτρέτα» και το «Ελληνικό Πανόραμα». Παράλληλα, η έρευνα για πολλές άλλες καταγγελίες συνεχίζεται, ενώ ταυτόχρονα αναμένεται το πόρισμα των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης εντός του επόμενου δεκαημέρου. Το προηγούμενο είχε παραδοθεί τον Δεκέμβριο του 2006.
Ύστερα από μαραθώνια προκαταρκτική έρευνα, όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 100 μάρτυρες, με παράλληλη αναζήτηση όλων των εγγράφων, η Εισαγγελέας Παναγιώτα Φάκου άσκησε διώξεις εναντίον των επτά στελεχών της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, ειδικότερα για την περίοδο 2006-2009 καταλογίζοντας ποινικές ευθύνες για πράξεις ή παραλείψεις που είχαν αποτέλεσμα «να ζημιωθεί η ΕΡΤ». Η δίωξη αφορά τα κακουργήματα της απιστίας περί την υπηρεσία και της άμεσης συνέργειας στην απιστία και τα πλημμελήματα άμεσης συνέργειας στην απιστία, παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος και άμεσης συνέργειας σε παράβαση καθήκοντος.
Τα δύο κακουργήματα επισείουν ποινές κάθειρξης από πέντε έως δέκα έτη, ενώ τα πλημμελήματα τιμωρούνται με ποινές φυλάκισης από έξι μήνες έως τουλάχιστον δύο έτη. Την υπόθεση θα αναλάβει τακτικός ανακριτής που θα καλέσει τα επτά στελέχη της ΕΡΤ, ως κατηγορούμενους, σε απολογία. Από την ανάκριση θα κριθεί αν η υπόθεση θα οδηγηθεί στο ακροατήριο ή θα υπάρξει απαλλαγή με βούλευμα. Στο επίκεντρο της εισαγγελικής έρευνας βρέθηκαν τα δημοσιεύματα για το υψηλό κόστος των εξωτερικών και των μεικτών παραγωγών της ΕΡΤ, για την προώθηση εταιρειών και προσώπων μέσα από εκπομπές της ΕΡΤ, για την προμήθεια προγράμματος, τις αθλητικές μεταδόσεις κ.ά. Το εύρος της εισαγγελικής έρευνας περιλαμβάνει τους περισσότερους τομείς δραστηριοτήτων της ΕΡΤ, την ελεύθερη, τη δορυφορική και την ψηφιακή τηλεόραση. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, τα ονόματα των κατηγορουμένων δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα.


Σχολιάστε εδώ