Δεν νομιμοποιείστε να πάρετε τα βάρβαρα μέτρα!

Ο Χρ. Σουλελές, γραμματέας του διατομεακού του ΠΑΣΟΚ (και παλιός συνδικαλιστής της ΑΔΕΔΥ), από πολύ νωρίς μυρίστηκε ότι η έκρηξη των συνδικαλιστών ήταν θέμα χρόνου, καθώς η επιθετικότητα όλων, τόσο κατά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ όσο και κατά του κυβερνητικού επιτελείου, ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής.
Παρών ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος, που αναδεικνύεται σε συνδικαλιστικό ηγέτη πρώτης γραμμής και συγκεντρώνει την αποδοχή και των συνδικαλιστών από τις «αντίπαλες» παρατάξεις, ενώ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος απουσίαζε στο εξωτερικό. Παρόντα και κορυφαία συνδικαλιστικά στελέχη εργατικών κέντρων, ομοσπονδιών, επιστημονικών φορέων, κοινωνικών οργανώσεων κ.λπ. Αναμένοντας τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Σωκρ. Ξυνίδη, πήραν τον λόγο προβεβλημένα συνδικαλιστικά στελέχη, όπως ο Ν. Φωτόπουλος (πρόεδρος ΓΕΝΟΠ / ΔΕΗ), η Στάβυ Σαλουφάκου (πρόεδρος ΕΚΑ), η Μεταξία Στεκουλέα (πρόεδρος Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων), ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών και ορισμένοι άλλοι. Και η βάση του ΠΑΣΟΚ (σ.σ.: ίδια με αυτήν που με πάθος στήριζε τον Γ. Παπανδρέου για την προεδρία του κόμματος) εξερράγη:
Η κομματική και κυβερνητική νομενκλατούρα επικρίθηκε με βαρείς χαρακτηρισμούς για αλλοίωση της ιδεολογικής και της πολιτικής φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ, για πλήρη ασυνέπεια λόγων (προεκλογικών) και έργων, για εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας, για καθυπόταξη στο κεφάλαιο και στις τράπεζες… Ο πρωθυπουργός είπε «ότι θα μας πάρουν με τις πέτρες αν δεν προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις, όμως ήδη παίρνουν όλους μας με τις πέτρες», είπε χαρακτηριστικά ομιλητής που κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση θυσιάζει εργαζομένους, συνταξιούχους και νέα γενιά στην απληστία των επιχειρηματιών και προέβλεψε ότι η διάλυση του ΠΑΣΟΚ, που «ήδη βρίσκεται σε τροχιά αποσύνθεσης», είναι ορατή αν δεν μεταβληθεί άμεσα και ριζικά η πολιτική που ακολουθείται.
Με μια υπόκωφη βοή έγινε δεκτός ο γραμματέας κ. Ξυνίδης. Η βοή δυνάμωνε, ακούστηκαν ειρωνικά σχόλια και έντονες αποδοκιμασίες. Κάποια στιγμή, κάποιος από τους συγκεντρωμένους απευθύνθηκε προς τον γραμματέα λέγοντας: «Ήρθες να μας μιλήσεις με γραβάτα;», για να απαντήσει ο κ. Ξυνίδης ότι αν αυτό ενοχλούσε ήταν έτοιμος να την αποχωριστεί.
Στο αρνητικό και αγριεμένο πλήθος ο κ. Ξυνίδης, υπό συνεχείς αποδοκιμασίες, αναμάσησε τα γνωστά: για άδικα και σκληρά μέτρα που η κυβέρνηση ήταν αναγκασμένη να πάρει για τη σωτηρία της χώρας, για μονόδρομο κ.λπ. Όσο ο γραμματέας, σε ήπιους τόνους, προσπαθούσε να πείσει για τους λόγους για τους οποίους τους δανειστές πρέπει να τους πληρώσουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, τόσο τα πνεύματα οξύνονταν και τα αίματα «άναβαν». Η σύρραξη έμοιαζε αναπόφευκτη και απαιτήθηκε να φυγαδευτεί ο κ. Ξυνίδης προκειμένου να γλιτώσει από την ανεξέλεγκτη οργή, που δεν αμφέβαλλε ότι αντανακλούσε τις διαθέσεις ολόκληρης της κοινωνίας. «Δεν νομιμοποιείστε να παίρνετε αυτά τα βάρβαρα μέτρα», ήταν η επωδός των συνδικαλιστών.
Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ αποχώρησε χωρίς να μιλήσει, καθώς το κλίμα ήταν ιδιαίτερα τεταμένο και δεν ήθελε να το δυναμιτίσει επιπλέον. Από τη ΓΣΕΕ παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν οι Φίλ. Θωμάς, Βαγγ. Μουτάφης, Στ. Ανέστης, που έδειξαν να μη συμμερίζονται την επιθετικότητα των συναδέλφων τους, συμφωνούσαν όμως με τις τοποθετήσεις τους. Προς το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ο γραμματέας του διατομεακού κ. Σουλελές θα αποστείλει υπόμνημα με τις θέσεις και τις προτάσεις των εκατοντάδων μελών του τομέα, με την προειδοποίηση ότι σε περίπτωση ψήφισης των «εκτρωμάτων» (αντιασφαλιστικού, εργασιακού) όλα τα ενδεχόμενα αντίδρασης είναι ανοικτά.


Σχολιάστε εδώ