ΒΕΤΟ ΕΒΑΛΕ Ο ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Π», σʼ αυτό το παρασκήνιο πρωταγωνίστησε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, διακριτικά μεν, αλλά και αποφασιστικά.

Ο Πρόεδρος, κατά τις ίδιες πληροφορίες, του οποίου οι κοινωνικές ευαισθησίες είναι γνωστές, είχε εξαρχής ενστάσεις για το περιεχόμενο του ΠΔ. Και τις έθεσε ευθαρσώς στον Ανδρέα Λοβέρδο, κατά τη συνάντηση που είχαν.

Άλλωστε ο Κ. Παπούλιας, για όσους τον γνωρίζουν, έχει πάντοτε ευαίσθητες κεραίες σʼ αυτό που αποκαλούμε «λαϊκή φωνή».

Αντελήφθη έγκαιρα τις μεγάλες αντιδράσεις που υπήρχαν.

Επίσης και το γεγονός ότι τα κόμματα της Αριστεράς, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, του ζήτησαν να μην υπογράψει το ΠΔ πριν αποφανθεί σχετικά η Ολομέλεια του ΣτΕ, τον προβλημάτισε.

Ερευνώντας το θέμα μέσω των υπηρεσιών της Προεδρίας αντελήφθη ακόμα ότι ήταν πολύ πιθανή η μη έγκριση του ΠΔ απʼ το ΣτΕ.

Και τότε απευθύνθηκε στην κυβέρνηση, ζητώντας μια άλλη τακτική εκ μέρους της, ώστε «να μην καώ», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αμέσως ενημερώθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος βρισκόταν στις ΗΠΑ. Και έδωσε το τελικό ΟΚ, για να περάσουν απʼ τη Βουλή οι επίμαχες και επώδυνες για τους εργαζόμενους αλλαγές στο εργασιακό. Κάτι που ο αρμόδιος υπουργός Α. Λοβέρδος παρουσίασε σαν… προσωπική του επιτυχία, κάνοντας μια επικοινωνιακή πιρουέτα…

Στην ουσία η άρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας να εκτεθεί ο ίδιος αλλά και ο θεσμός που εκπροσωπεί ήταν αυτό που ώθησε τον πρωθυπουργό να δώσει εντολή οι ρυθμίσεις Λοβέρδου στα εργασιακά να συζητηθούν μέσω της νόμιμης οδού της Βουλής, δηλαδή μέσα από το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό.

Τα μαύρα σύννεφα που σκίασαν το Μαξίμου και τον Λοβέρδο έφτασαν νωρίς, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Εργασίας με τον Κάρολο Παπούλια, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να είπε: Η σωτηρία της πατρίδας περνάει και από τις δυνάμεις και τη διάθεση του ελληνικού λαού για θυσίες, στον οποίο όμως οφείλουμε να ικανοποιήσουμε το δημοκρατικό αίσθημα και αυτό δεν μπορεί να γίνει αν η Ολομέλεια του ΣτΕ δεν κρίνει τόσο σοβαρά μέτρα και περάσουν με ένα ΠΔ τόσο εύθραυστο.

Οι πληροφορίες στο Προεδρικό Μέγαρο είχαν φτάσει από πολύ νωρίς, καθώς οι αντιδράσεις της κοινωνίας, των φορέων και των κομμάτων της αντιπολίτευσης και μερίδας βουλευτών του ΠΑΣΟΚ φούντωναν. Ο Κάρολος Παπούλιας δεν ήθελε με το κύρος του Προέδρου της Δημοκρατίας να δώσει στην ουσία την άδεια για τόσο επώδυνες και βίαιες αλλαγές.

Το μήνυμα του κ. Παπούλια έφτασε πολύ γρήγορα στο Μαξίμου, καθώς ο υπουργός Εργασίας μετέφερε το κλίμα στον Χάρη Παμπούκη, που κτύπησε αμέσως καμπανάκι στον πρωθυπουργό, ενημερώνοντας λίγο πριν αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη για την Κωνσταντινούπολη. Λίγες ώρες μετά, οι κυβερνητικές διαρροές έδιναν λύση, τονίζοντας ότι με νόμο και μέσα από τη Βουλή θα γίνουν οι ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις.

Αναμφισβήτητα ο κ. Λοβέρδος έπαιξε το τελευταίο του χαρτί λίγο πριν τα βροντήξει και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλές φορές βρέθηκε σʼ αυτήν τη θέση. Όταν μάλιστα ανέφερε στο Μαξίμου και στους συνεργάτες του κ. Παπανδρέου ότι «μόνος του τρώει το ξύλο…», το Μαξίμου τού απάντησε πως αν παραιτηθεί, επικυρώνει λάθος χειρισμούς, την εσφαλμένη επιλογή της κυβέρνησης να υπογράψει στο Μνημόνιο την πρόβλεψη των ΠΔ και πως με μια τέτοια πράξη βάλλει ευθέως κατά της απόφασης του Γιώργου Παπανδρέου να κάνει τα πάντα για να βγάλει τη χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο και την πτώχευση: «Δεν είσαι μόνος σου, δεν παλεύεις μόνος σου, όλοι έχουμε πολιτικό κόστος, αλλά θα εφαρμόσουμε το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Δεν είναι ώρα για παραιτήσεις», φέρεται να είπε συνεργάτης του πρωθυπουργού στον Λοβέρδο.

Η απόφαση πάντως να περάσουν από τη Βουλή τα μέτρα του κ. Λοβέρδου ανησυχεί την κυβέρνηση για το ενδεχόμενο διαρροών κυβερνητικών βουλευτών. Γιʼ αυτό και πρωταγωνιστικό ρόλο ανέλαβε ο πρωθυπουργός, που μέσω πιέσεων και υποδείξεων, αλλά και διλημμάτων τύπου «προσφυγής στις κάλπες αν δεν ψηφίσετε»… παίζει τα ρέστα του.

Οι πράσινοι βουλευτές, μετά το χάπι που τους χρύσωσαν με τις υποτιθέμενες αλλαγές, που περισσότερο με επικοινωνιακό τρικ μοιάζουν, φαίνεται να κάμφθηκαν. Ωστόσο οι τρεις ανεξάρτητοι βουλευτές, Οικονόμου, Σακοράφα και Δημαράς, αποφάσισαν, όπως αποκαλύψαμε την περασμένη Κυριακή, να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο του υπουργού Εργασίας, μένοντας πιστοί στις διακηρύξεις τους. Υπάρχει όμως και μια άλλη μερίδα κυβερνητικών βουλευτών που σκέπτονται τις κινήσεις που έχουν περιθώριο να κάνουν. Αν οι εκλογές γίνουν με λίστα και οι ίδιοι έχουν συμπληρώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τότε είναι πιθανό να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, αφού θεωρούν ότι έτσι και αλλιώς ο Παπανδρέου δεν θα τους συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές. «Και δαρμένοι και… δεν μπορεί να είμαστε», αναφέρουν μερικοί που εντάσσονται σʼ αυτήν την κατηγορία. Παράλληλα εκτιμούν ότι τα κόμματα αλλάζουν, το πολιτικό σκηνικό μεταβάλλεται, ίσως οι ίδιοι να βρεθούν σε νέες θέσεις και σε νέα κόμματα…

Δράμα στην Ιπποκράτους

Ο απλός κόσμος πάντως έχει σπάσει τα τηλέφωνα στα κόμματα, διαμαρτυρόμενος… Η ηγεσία της Ιπποκράτους ζει ένα δράμα. Οι συσκέψεις παίρνουν μορφή… χιονοστιβάδας. Ο γραμματέας του Κινήματος Σωκράτης Ξυνίδης ήρθε αντιμέτωπος με ένα έντονο κύμα αμφισβήτησης που λίγο έλειψε να πάρει σοβαρές διαστάσεις αν δεν παρενέβαιναν οι ψυχραιμότεροι. Όταν μπήκε σε σύσκεψη με συνδικαλιστές του κόμματος από όλους τους εργασιακούς χώρους που πλήττονται δέχθηκε ένα… τσουνάμι αντιδράσεων με βαρείς χαρακτηρισμούς. «Καλώς τον τζιτζιφιόγκο με τη γραβάτα», ήταν τα λόγια ενός πράσινου συνδικαλιστή που έβαλαν φωτιά στη διατομεακή σύσκεψη στην Ιπποκράτους με 500 στελέχη από τον εργασιακό χώρο των δημοσίων υπαλλήλων. «Αν σας ενοχλεί η γραβάτα να τη βγάλω» και κάνει την κίνηση για να λύσει τον κόμπο απʼ το πουκάμισό του, όμοιο με τον κόμπο στο… στομάχι του. Ο κ. Ξυνίδης παρʼ ολίγον να βρεθεί εκτός αιθούσης, αν δεν έμπαιναν στη μέση κάποιοι άλλοι που φρόντισαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα, κάτι όμως που δεν κράτησε για πολλή ώρα, αφού έπειτα από 30 λεπτά, μετά τις φωνές και τα γιούχα, αναγκάστηκε να αποχωρήσει. Ο γραμματέας, ξέροντας ότι τα πνεύματα ήταν τεταμένα, πήγε στη σύσκεψη, που ήταν σαν διαδήλωση, για να τους εξηγήσει τα ανεξήγητα. Το περιβάλλον όμως ήταν εχθρικό και άκρως μπαρουτιασμένο, με όλο τον πέμπτο όροφο γεμάτο ασφυκτικά από κόσμο, μέχρι την έξοδο στο πεζοδρόμιο της Ιπποκράτους, έτσι που έμοιαζε με διαδήλωση.


Σχολιάστε εδώ