ΑΡΧΙΖΕΙ ΠΟΛΕΜΟΣ!

Η αναμέτρηση που ξεκινά στη Βουλή και στους δρόμους δεν θα έχει προηγούμενο.

Ποτέ άλλοτε στα μεταπολιτευτικά χρόνια κυβέρνηση δεν βρέθηκε τόσο απομονωμένη όσο η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με υπουργούς, κορυφαία κομματικά στελέχη και βουλευτές να διαφωνούν με τις επιλογές που γίνονται σε οικονομικό, ασφαλιστικό και εργασιακό επίπεδο, ενώ «απέναντι» βρίσκεται και το σύνολο των συνδικαλιστικών της δυνάμεων (ΠΑΣΚΕ και ΠΑΣΚ/ΔΥ), που πρωτοστατούν σε όλες τις κινητοποιήσεις. Η ανάληψη μάλιστα προσωπικά από τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου της ευθύνης για την προώθηση του επίμαχου νομοσχεδίου, που καταργεί κάθε ασφαλιστικό δικαίωμα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, υπογραμμίζει την κρισιμότητα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί σε κυβέρνηση και κοινοβουλευτική ομάδα, καθώς απαιτεί την «προβολή» από τον πρόεδρο της κυβέρνησης της «ανάγκης για θυσίες ώστε να σωθεί η πατρίδα», καλύπτει τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδο και προϊδεάζει ότι η επιβολή κομματικής πειθαρχίας είναι θέμα ημερών.

Η αποφασιστικότητα που επιδεικνύει η «εσωτερική τρόικα» (Γ. Παπανδρέου, Α. Λοβέρδος, Γ. Παπακωνσταντίνου) να επιβληθούν με κάθε τρόπο οι αποφάσεις του ΔΝΤ και των Βρυξελλών, μετατρέποντας «το μαύρο σε άσπρο», έχει εξαγριώσει την κοινωνία. Βουλευτές προερχόμενοι από τον συνδικαλιστικό χώρο αναφέρουν ότι «δύσκολα κυκλοφορούν» και παντού συναντούν αγανακτισμένους ψηφοφόρους τους. Άλλοι βουλευτές, παρότι ψήφισαν «το Μνημόνιο της ντροπής», επικαλούνται την «εμπλοκή» που δημιουργείται με την κρίση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία «ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου αντιμετωπίζουν συνταγματικά προβλήματα» (π.χ. η ενοποίηση των Ταμείων και η ένταξη στο ΙΚΑ των νεοπροσλαμβανομένων στο Δημόσιο μετά την 1.1.2011), όπως και η εξουσιοδότηση που παρέχεται στους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας να καθορίζουν με κοινή απόφασή τους το ποσόν της βασικής σύνταξης). Και ίσως το βασικότερο σημείο να είναι η αναφορά σύμφωνα με την οποία κρίνεται «αντίθετη με τις συνταγματικές επιταγές» και η διάταξη του νομοσχεδίου που προβλέπει ότι το κράτος από 1.1.2011 δεν θα καλύπτει ελλείμματα των επικουρικών Ταμείων. Οι βουλευτές ζητούν να επανεξεταστεί το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.

Σε μια ύστατη προσπάθεια εξωραϊσμού του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ροβ. Σπυρόπουλος υποστηρίζει ότι με τις επίμαχες αλλαγές «οι χαμηλές συντάξεις αυξάνονται, οι μεσαίες συγκρατούνται, ενώ οι υψηλές πράγματι μειώνονται».

Κατά τον γενικό γραμματέα αυτή η διαμόρφωση θα είναι η κατάληξη των 40 χρόνων εργασίας-ασφάλισης και συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια, όμως πέραν της αμφισβήτησης του οικονομικού αυτού αποτελέσματος, με την πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, την ανεργία και την απελευθέρωση των απολύσεων όλοι γνωρίζουν ότι ελάχιστοι θα είναι οι τυχεροί εργαζόμενοι που θα συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις αυτές. Οπότε, το τέλος των συντάξεων σηματοδοτεί η ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου και, αντί ο πρωθυπουργός να μιλά για σκληρά, οδυνηρά, αλλά αναγκαία μέτρα, ας το πει καθαρά. Εξάλλου η δέσμευση που προβλέπει ότι μέχρι το… 2060 η ενίσχυση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης δεν μπορεί να ξεπερνά το 2,5% του κρατικού προϋπολογισμού δεν σημαίνει τίποτε άλλο από τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης.

Το «μάντρωμα» των βουλευτών μέχρι την ημέρα ψήφισης του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου είναι στο επίκεντρο της δράσης του κυβερνητικού επιτελείου, που συναντά όμως μια ρευστότητα που ποτέ στο παρελθόν δεν είχε παρατηρηθεί. Η σιωπή στελεχών της τάξεως του πρώην υπουργού Εργασίας και προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, της Βάσως Παπανδρέου, του Χρ. Παπουτσή, του Κ. Σκανδαλίδη, του Παντ. Οικονόμου είναι αρκούντως εύγλωττη, ενώ σήμερα, Κυριακή, αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον η συνεδρίαση που συγκαλεί η Αριστερή Πρωτοβουλία, με επικεφαλής το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παναγιωτακόπουλο. Το ΠΑΣΟΚ «βράζει» και οι διαρροές περί προκήρυξης εκλογών σε περίπτωση που κάποιοι βουλευτές δεν υπερψηφίσουν το επίμαχο νομοσχέδιο άλλους τους προβληματίζουν και άλλους τους θυμώνουν.

Οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ΠΑΣΚ/ΔΥ – ΔΑΚΕ – Αυτόνομη Παρέμβαση, όπως και το ΠΑΜΕ, με ανακοινώσεις-φωτιά καταγγέλλουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση και καλούν, όπως η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, τους εργαζομένους να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία της Τρίτης. Την ίδια μέρα στην Αθήνα θα πραγματοποιηθούν δύο απεργιακά συλλαλητήρια:

• Στις 11 το πρωί στο Πεδίο του Άρεως από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – Αυτόνομη Παρέμβαση) και τα πρωτοβάθμια σωματεία στο Αρχ. Μουσείο.

• Στις 11 το πρωί στο Σύνταγμα από το ΠΑΜΕ.

Οι ομιλητές θα εξαγγείλουν και νέα γενική απεργία κατά την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου. Οι ηγεσίες ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ συντονίζονται με τις ευρωπαϊκές συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενώ στη Ρώμη μεταβαίνει ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος για συνάντηση και συντονισμό της δράσης των οργανώσεων των δημοσίων υπαλλήλων του ευρωπαϊκού νότου.

«Πάγωμα» μισθών με νομοθετική ρύθμιση

Ανοιχτό άφησε χθες το απόγευμα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδος το ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης για να παγώσουν επί τρία χρόνια οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα (προβλέπεται στο περιβόητο Μνημόνιο) εφόσον οι κοινωνικοί εταίροι δεν υπογράψουν Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που να προβλέπει μηδενικές αυξήσεις για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Για την προοπτική αυτή έχουμε γράψει επανειλημμένως, όμως την επιβεβαίωσε εμμέσως χθες ο υπουργός, που παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου το ασφαλιστικό – εργασιακό νομοσχέδιο.

Για τις μάχες που δόθηκαν ώστε οι ρυθμίσεις που προβλέπονται να είναι λιγότερο οδυνηρές μίλησε επί ώρα ο κ. Λοβέρδος. Ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης ανέλυσε τις επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου, ενώ ο γενικός γραμματέας Ροβ. Σπυρόπουλος επανέλαβε ότι θα γίνουν αποδεκτές συμφωνίες μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτών σχετικά με τη Διαιτησία, εφόσον «αυτές κινούνται στο πλαίσιο του Μνημονίου».

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου παρουσίασε και τον εισηγητή του νομοσχεδίου στη Βουλή, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ηλ. Μόσιαλο. Στο μεταξύ:

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Κώστας Πουπάκης κατήγγειλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων.


Σχολιάστε εδώ