Από την πίσω πόρτα προωθούν τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο με την Τουρκία!

Ως «πρώτο βήμα» για τη συνεκμετάλλευση των πετρελαίων του Αιγαίου με την Τουρκία θεωρούν ορισμένοι το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, με το οποίο ρυθμίζονται οι όροι και οι διαδικασίες για τη διεξαγωγή ερευνών κοιτασμάτων πετρελαίου στις ελληνικές θάλασσες. Το νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση ενός Δημόσιου Φορέα ο οποίος θα προκηρύσσει διεθνείς διαγωνισμούς καλώντας ξένες εταιρείες να πάρουν μέρος στις έρευνες. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στην… πρόσκληση θα ανταποκριθούν οι Τούρκοι, καθώς η εκμετάλλευση των πετρελαίων του Αιγαίου αποτελεί διακαή τους πόθο εδώ και αρκετές δεκαετίες. Στο σημείο αυτό προκύπτει ένα τεράστιο ζήτημα, που άπτεται των εθνικών μας συμφερόντων, καθώς οι γείτονες αμφισβητούν σε κάθε ευκαιρία τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο. Στην περίπτωση που πάρουν μέρος στις έρευνες για την εξεύρεση πετρελαίου, ουσιαστικά μπαίνουν από την «πίσω πόρτα» στις θάλασσές μας.
Το θέμα δεν είναι τωρινό, είχε τεθεί και επί των ημερών του Κ. Καραμανλή και στη συνέχεια του Α. Παπανδρέου, αλλά αμφότεροι, αντιλαμβανόμενοι τους κινδύνους που εγκυμονεί μια… ελληνοτουρκική συνεργασία για τα πετρέλαια, επέλεξαν να «παγώσουν» την υπόθεση. Ενδιαφέρον για την υπόθεση είχαν δείξει κατά καιρούς και οι Αμερικανοί. Στην περίοδο Σημίτη είχαν στείλει και ειδικό σημείωμα («non paper») στο οποίο προέτρεπαν τον τότε πρωθυπουργό να κάνει το… μεγάλο βήμα. Εκείνος όμως δεν ανταποκρίθηκε.
Το γεγονός ότι τώρα η αρμόδια υπουργός Τ. Μπιρμπίλη προωθεί το σχετικό νομοσχέδιο δύο τινά μπορεί να σημαίνει: Είτε οι πιέσεις των Αμερικανών έγιναν πιο έντονες, είτε ο σημερινός πρωθυπουργός είναι λιγότερο ανθεκτικός στις πιέσεις. Μπορεί και να ισχύει παράλληλα και ένα τρίτο: Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση να υπηρετεί το όραμα του Γ. Παπανδρέου να γίνει το Αιγαίο «μια θάλασσα ειρήνης, συνεργασίας και πράσινης ανάπτυξης», παρεμπιπτόντως και… συνεκμετάλλευσης των πετρελαίων.


Σχολιάστε εδώ