Αξιολόγηση της θητείας του Κ. Καραμανλή ως προέδρου της ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία πραγματοποιεί σε το 8o Τακτικό Συνέδριό της. Μετά την ήττα του Οκτωβρίου του 2009 ο πρόεδρος του κόμματος κ. Κ. Καραμανλής παραιτήθηκε και στην ηγεσία του κόμματος ανεδείχθη ο κ. Α. Σαμαράς.

Στο χρονικό διάστημα που πέρασε ακούσαμε και διαβάσαμε πολλά για τις επιδόσεις του κ. Κ. Καραμανλή ως προέδρου του κόμματος της ΝΔ και συνακόλουθα ως πρωθυπουργού. Ειπώθηκαν και εγράφησαν πάρα πολλά και από πολλούς. Μάλιστα ως συνήθως στην πατρίδα μας, «ατάκτως ερριμμένα».

Όμως, εν όψει του Συνεδρίου, όσοι συναποτελούμε τη ΝΔ, έχουμε χρέος να αξιολογήσουμε δίκαια τη μακρά θητεία του Κ. Καραμανλή ως προέδρου μας. Συνακόλουθα δε να αξιολογήσουμε τις θητείες του ως πρωθυπουργού της Ελλάδας. Να τις αξιολογήσουμε με εντιμότητα, αντικειμενικότητα και με ορθολογικά κριτήρια, ποσοτικά και ποιοτικά. Χωρίς δουλικότητες, μικροψυχίες και μικρές προσωπικές σκοπιμότητες.

Από την πλευρά μας, στο παρόν σύντομο σημείωμα, εν όψει του Συνεδρίου, θα επιχειρήσουμε να αξιολογήσουμε τη θητεία του κ. Κ. Καραμανλή ως προέδρου, υπό την οπτική του κόμματος.

Δεν θα αξιολογήσουμε τη θητεία του ως πρωθυπουργού της Ελλάδας. Δεν θα διερευνήσουμε ούτε θα σχολιάσουμε τις προθέσεις, τις αξιολογικές κρίσεις, τα υποκείμενα αίτια τα οποία έχουν οδηγήσει εξωτερικούς και εσωτερικούς «παράγοντες» σε πρωτοφανούς σφοδρότητας επικρίσεις και επιθέσεις εναντίον του. Αυτό θα το πράξουμε σε μελλοντικά σημειώματά μας. Επίσης, δεν θα αξιολογήσουμε επιμέρους τακτικές και πρακτικές που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του ως προέδρου του κόμματος. Κριτικές παρατηρήσεις, εκ των έσω, σε επιμέρους θέματα έχουν συλλογική αξία μόνο αν κατατίθενται αρμοδίως, εγκαίρως και ευθαρσώς. Μόνο τότε εμπεριέχουν ήθος, λεβεντιά και φυσικά αξιοπιστία. Οι εκ των υστέρων αποσπασματικές, ασύντακτες δημόσιες κριτικές παρατηρήσεις, και μάλιστα όταν ο κ. Κ. Καραμανλής έχει αυτοβούλως αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος, εμπεριέχουν τα ακριβώς αντίθετα χαρακτηριστικά.

Η παρούσα αξιολόγηση της συνολικής επίδοσης κατά την εκπλήρωση των καθηκόντων του προέδρου επιχειρείται με τη χρήση ποσοτικών κριτηρίων. Προφανώς θα ήταν ωφέλιμη τόσο η προσθήκη και άλλων ποσοτικών κριτηρίων όσο και ο εμπλουτισμός της με ποιοτικά κριτήρια.

Με τον εμπλουτισμό θα καταστεί δυνατή η πληρέστερη και δικαιότερη αξιολόγηση της θητείας του κ. Κ. Καραμανλή. Θα καταστούν αντικειμενικότερες οι συγκριτικές αναλύσεις σε σχέση με τις θητείες των προηγούμενων προέδρων.

Σε αυτήν την πρώτη αξιολογική προσέγγιση χρησιμοποιούνται τα κάτωθι κριτήρια:

α. Η χρονική διάρκεια της θητείας στη θέση του προέδρου του κόμματος.

β. Η εκλογή ή όχι στη θέση του πρωθυπουργού της χώρας.

γ. Η χρονική διάρκεια της πρωθυπουργίας.

δ. Ο αριθμός των επιτυχιών σε εθνικές εκλογές, στις οποίες ως ηγέτης οδήγησε το κόμμα.

ε. Οι νίκες στις οποίες οδήγησε το κόμμα σε εκλογικές αναμετρήσεις όπως οι ευρωεκλογές και οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι επιδόσεις των προέδρων της ΝΔ σε σχέση με τα προαναφερθέντα κριτήρια.

Από τη συγκριτική αξιολόγηση των στοιχείων του πίνακα, προκύπτει αβίαστα, αντικειμενικά και με σαφήνεια το εξής συμπέρασμα:

Η δωδεκαετής θητεία του Κ. Καραμανλή ως προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, αξιολογούμενη εκ των υστέρων υπό την οπτική του κόμματος, υπήρξε ιδιαίτερα θετική. Το αλγεβρικό άθροισμα των πεπραγμένων του ως προέδρου υπήρξε σαφέστατα θετικό.


Σχολιάστε εδώ