Αντιδράσεις και ρευστότητα

Mε όχημα το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά καταγράφηκε γκρίνια και αντιλογία στους κόλπους της συμπολίτευσης. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ άσκησαν έντονη κριτική, στοχοποίησαν τον Α. Λοβέρδο, και ορισμένοι –ευτυχώς ελάχιστοι– άρπαξαν την ευκαιρία να χτίσουν φιλολαϊκό προφίλ. Βέβαια ουδείς δικαιούται να ενοχοποιήσει την έκφραση γνώμης, όμως όταν η έκφραση γνώμης καλλιεργεί πολιτική ρευστότητα και αφήνει ίχνη κυβερνητικής αποσταθεροποίησης, τότε γίνεται επικίνδυνη, ιδιαίτερα σε τέτοιους καιρούς που απαιτείται κυβερνητική σταθερότητα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση, να πιάσουν τόπο οι θυσίες του λαϊκού παράγοντα και να ξεφύγει η χώρα από τα γρανάζια του μηχανισμού στήριξης και την επιτήρηση της «τρόικας».
•Ασφαλώς οι βουλευτές ούτε μπαίνουν σε «μαντρί» ούτε ανήκουν σε λόχο, ωστόσο αυτοί της συμπολίτευσης θα πρέπει να έχουν συναίσθηση ότι η χώρα βρίσκεται σε «εμπόλεμη κατάσταση», ότι οι συνθήκες είναι έκτακτες, ότι προέχει όλων η διάσωση και η αποφυγή της χρεοκοπίας – και όσοι δεν κατανοούν ότι προέχει η σωτηρία της χώρας είναι κατώτεροι των περιστάσεων. Τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για πρόωρες εκλογές με αφορμή το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά πάτησαν πάνω στις διαφοροποιήσεις, στην γκρίνια και στη στοχοποίηση του κ. Λοβέρδου εκ μέρους ορισμένων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Όμως κάθε συζήτηση για εκλογές, οκτώ μήνες μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ είναι καταστροφική γιατί διαμορφώνει συνθήκες ρευστότητας και αβεβαιότητας, δηλαδή ό,τι χειρότερο την ώρα που η χώρα δίνει μάχη ζωής.
•Δίκαια ο λαϊκός παράγοντας που φορτώθηκε τα βάρη της κρίσης διαμαρτύρεται και σωστά οι βουλευτές γίνονται δέκτες αυτής της διαμαρτυρίας και τη μεταφέρουν προς τα ώτα της κυβέρνησης. Μάλιστα οι βουλευτές της συμπολίτευσης δικαιούνται να πιέζουν προκειμένου να διασώσουν ό,τι μπορεί να διασωθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου. Όμως η πίεση και η έκφραση γνώμης δεν επιτρέπεται να θέτουν υπό αμφισβήτηση τη σταθερότητα της κυβέρνησης. Άρα απαιτείται πολιτική υπευθυνότητα και σύνεση στην έκφραση της διαφορετικής άποψης εκ μέρους των βουλευτών της συμπολίτευσης.


Σχολιάστε εδώ