Άνοιξε πανιά ο Σαμαράς!

«Σήμερα η Νέα Δημοκρατία μηδενίζει το κοντέρ και κάνει νέο ξεκίνημα» ήταν οι χαρακτηριστικές φράσεις που χρησιμοποίησε ο Αντ. Σαμαράς απευθυνόμενος προς τους 4.000 και πλέον συνέδρους κατά τη διάρκεια της προχθεσινής ομιλίας του. Ο όρος «Νέα Μεταπολίτευση», που τον χρησιμοποίησε περισσότερες από δεκαπέντε φορές στη διάρκεια της ομιλίας του, θα αποτελεί στο εξής τη φράση-κλειδί στον πολιτικό του λόγο. Την ίδια στιγμή στενοί συνεργάτες του υπογράμμιζαν με έμφαση την «αλλαγή σελίδας» στην πορεία της παράταξης, που δίνει τέλος σε μια μακρά περίοδο πολιτικής αμηχανίας και πολιτικής ανυποληψίας.

Μέσα από τις διαδικασίες του συνεδρίου θα αποσαφηνισθεί ο ιδεολογικός και πολιτικός προσανατολισμός της παράταξης, που είναι ο κοινωνικός φιλελευθερισμός με αμφίπλευρη διεύρυνση, όπως ακριβώς τον έχει ορίσει ο κ. Σαμαράς. Παράλληλα, μέσα από τις καταστατικές και οργανωτικές αλλαγές που αναμένεται να εγκριθούν τα κομματικά θα προσαρμοστούν στα πρότυπα που έχει θέσει η ηγεσία, ώστε η λειτουργία της Ν. Δημοκρατίας να καταστεί περισσότερο αποτελεσματική. Με απλά λόγια, θα είναι ένα κόμμα στα μέτρα του κ. Σαμαρά, γεγονός που του δίνει ισχυρά πλεονεκτήματα, εγκυμονεί όμως και κινδύνους. Μέχρι πρότινος ήταν υποχρεωμένος να απολογείται για τα πεπραγμένα των προκατόχων του, να υπερασπίζεται επιλογές τους με τις οποίες ενδεχομένως ο ίδιος δεν συμφωνούσε. Από τώρα και στο εξής θα κρίνεται για τα δικά του λάθη και τις αστοχίες της πολιτικής του και θα επιβραβεύεται για τις ορθές επιλογές.

Στις βασικές προτεραιότητες της ηγεσίας εντάσσεται και η εξάλειψη του φαινομένου της εσωστρέφειας, που δρα ανασταλτικά σε κάθε προσπάθεια ανάκαμψης. «Πρίγκιπες και πριγκιπάτα, βαρόνοι και φέουδα, οικογένειες και τζάκια έφυγαν από το λεξικό της Νέας Δημοκρατίας μια για πάντα», σημείωσε ο κ. Σαμαράς. Παράγοντες της Ρηγίλλης πρόσθεταν ότι μετά το συνέδριο και την αποσαφήνιση της ιδεολογικής (πολιτικής) ταυτότητας του κόμματος κανένα στέλεχος δεν δικαιούται να αυτονομηθεί. Το ίδιο αυστηρή γραμμή θα τηρηθεί και στα ζητήματα καθημερινής πολιτικής, όπου θα καταστεί σαφές ότι θα υπάρχουν κυρώσεις για όσους βουλευτές ή στελέχη αποκλίνουν από την επίσημη γραμμή. Η προοπτική αυτή δεν ενθουσιάζει άπαντες στην παράταξη. Ορισμένοι μάλιστα σημειώνουν ότι κανένα μεγάλο κόμμα δεν μπορεί να λειτουργήσει σε τόσο ασφυκτικό πλαίσιο. Την γκρίνια αρκετών στελεχών συγκεντρώνει και η απόφαση του κ. Σαμαρά να περιορίσει σημαντικά τον αριθμό των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, που μετονομάζεται σε Πολιτική Επιτροπή. «Μειώνει τον αριθμό για να ελέγξει τα Όργανα», υποστηρίζουν. «Στόχος είναι να γίνει πιο λειτουργική η Επιτροπή», αντιτείνουν οι συνεργάτες του προέδρου. Στο πλαίσιο των καταστατικών αλλαγών αίσθηση προκαλεί η απόφαση του κ. Σαμαρά στο νέο Οργανόγραμμα να προβλέπεται η δυνατότητα του εκάστοτε προέδρου να ορίζει δύο αντιπροέδρους! Οι οποίοι αντιπρόεδροι, στα πρότυπα των ευρωπαϊκών κεντροδεξιών κομμάτων, θα βοηθούν τον πρόεδρο στα καθημερινά του καθήκοντα. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας, θέση αντιπροέδρου διεκδικεί ο Δ. Αβραμόπουλος, αν και το διέψευσε σε πρόσφατες δηλώσεις του.

Από την άλλη, ο κ. Σαμαράς θα επιμείνει στη στρατηγική των «ανοιχτών διαδικασιών», καθώς θεωρεί ότι μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία θα ενεργοποιήσει ψηφοφόρους που είτε δεν μετείχαν ποτέ στις εσωκομματικές διεργασίες είτε έχουν αποστασιοποιηθεί απογοητευμένοι από τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι, το μοντέλο της εκλογής από τη βάση που εφαρμόσθηκε στην ανάδειξη των προέδρων των Νομαρχιακών και Τοπικών Οργανώσεων θα… επεκταθεί και στην επιλογή υποψηφίων δημάρχων (σε δήμους με μικρό αριθμό κατοίκων), ενδεχομένως και στην επιλογή των υποψήφιων βουλευτών στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Ανοιχτό παραμένει για τη Ρηγίλλης το θέμα των στελεχών που είτε ζημίωσαν πολιτικά την παράταξη είτε προκάλεσαν με τη συμπεριφορά τους. «Θα κλείσω οριστικά την πόρτα σε όσους κρίνω ότι ντρόπιασαν, πίκραναν ή απογοήτευσαν τον λαό της Νέας Δημοκρατίας», δήλωσε, τονίζοντας με τον τρόπο αυτό ότι θα γίνει με βάση τα δικά του κριτήρια και όχι με εκείνα που βάζουν τα Μέσα Ενημέρωσης. Ενώ η φράση του «θα το κάνω όταν και όποτε χρειαστεί» αποτελεί απάντηση σε όσους τον πιέζουν να λάβει αποφάσεις «εδώ και τώρα», αλλά συνιστά και προειδοποίηση για όσους επιδείξουν ανάλογη συμπεριφορά στο μέλλον.

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ο κ. Σαμαράς επιλέγει τακτική «ανοιχτής σύγκρουσης» με την κυβέρνηση και προσωπικά τον Γ. Παπανδρέου, ενώ βασικός στόχος της Ρηγίλλης για το επόμενο διάστημα είναι η αποδόμηση του πρωθυπουργικού προφίλ. Για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου ο πρόεδρος της ΝΔ -μιλώντας στο συνέδριο-χρησιμοποίησε τόσο βαρείς χαρακτηρισμούς για τον κ. Παπανδρέου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η χώρα δεν θέλει έναν περιπλανώμενο ταξιδιώτη πρωθυπουργό». Στο σημείο αυτό θα εστιάσει την κριτική της η Νέα Δημοκρατία, ότι δηλαδή ενώ η χώρα αντιμετωπίζει μια μεγάλα κρίση και εξαιτίας αυτής τεράστια προβλήματα ο κ. Παπανδρέου ταξιδεύει ανά τον πλανήτη για να προασπιστεί τα ιδεώδη του σοσιαλισμού και να προωθήσει την πράσινη ανάπτυξη! Κάτι που σημαίνει ότι τους επόμενους μήνες και εν όψει των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση το πολιτικό κλίμα θα πολωθεί σε όλα τα επίπεδα.


Σχολιάστε εδώ