XΡΗΜΑτιστήριο

Το ΠΑΣΟΚ στην εφηβεία ήθελε νʼ αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο, στα γεράματα όμως αποφάσισε να κατεδαφίσει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα εκατομμυρίων Ελλήνων!

> Κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει! Και αν για τα διορισμένα από τη γερμανική Deutsche Telekom μέλη του ΔΣ του ΟΤΕ ήμασταν σχεδόν βέβαιοι ότι θα στήριζαν τις επιλογές Βουρλούμη, στην υπόθεση των συμβάσεων τεχνικής υποστήριξης όπου εμπλέκεται η επίσης γερμανική Siemens δεν ισχύει το ίδιο και με αυτά που τοποθέτησε το ελληνικό Δημόσιο. Και όλα αυτά όταν στη γενική συνέλευση του οργανισμού ο «υπόδικος» πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ξεκαθάρισε ότι τον κύριο ρόλο τον παίζει η αλλοδαπή πλευρά.

> Καλά να μας κάνουν οι αλλοδαποί βαθμολογητές μας, αφού παρά το ασυμβίβαστο και δουλειές παίρνουν και την επενδυτική κοινότητα δεν ενημερώνουν! Με εξαίρεση την Ελλάδα που το «παίζει καλό παιδί», ίσως γιατί οι εμπνευστές της οικονομικής της πολιτικής «κρατούν ανοιχτές τις πόρτες» για τους εαυτούς τους, σωρεία αγωγών έχει κατατεθεί από επενδυτές κατά των τριών κορυφαίων οίκων αξιολόγησης σε Γερμανία και ΗΠΑ.

>Από το τίποτε, καλό και το λιγότερο! Σε μειώσεις στις τιμές των ενοικίων και περικοπές του «αέρα» προχωρούν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων προς τους εκμισθωτές τους, καθώς η παρατεταμένη οικονομική κρίση, η πιστωτική ασφυξία στην αγορά και οι μειωμένοι τζίροι των επιχειρήσεων έχουν φέρει τα πάνω κάτω.

>Αποκρατικοποιήσεις για τις αποκρατικοποιήσεις… χωρίς σχέδιο, άνευ μελέτης, με πλήρη άγνοια! Τι κι αν υπάρχουν ήδη υποψήφιοι αγοραστές για κάποιες εταιρείες που είναι υπό κρατικό έλεγχο, εντούτοις η κυβέρνηση προωθεί αμφιβόλου αποτελέσματος παραχωρήσεις.

>Μπορεί τα χαρτιά να κάνουν γύρα στη χρηματιστηριακή πιάτσα, συνήθως όμως καταλήγουν στα ίδια χέρια! Σε υπερσυγκέντρωση οδηγείται η εγχώρια αγορά, αφού η αύξηση του κόστους χρήματος και η δυσκολία στη χορήγηση νέων δανείων «πιέζουν» τους βασικούς μετόχους των εταιρειών είτε για κινήσεις ριζικής αναδιάρθρωσης, είτε για πωλήσεις θυγατρικών, είτε για ρευστοποιήσεις συμμετοχών, είτε για αυξήσεις κεφαλαίου.

> Μακριά από τους μεσάζοντες και τις κλίκες τους! Οι πραγματικές αξίες των αδειών ταξί είναι μηδαμινές, γιατί είναι κρατικές και δεν ανήκουν κατʼ ουσία σε κανέναν. Αλλά ακόμη και οι εμπορικές, κρίνοντας από το καθαρό κέρδος, δεν αντικατοπτρίζουν τα ποσά που ζητούνται.

>Επειδή το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, η περίοδος… αγιοποίησης του ΠΑΣΟΚ οδεύει προς το τέλος της! Γιατί να αποτελεί πρόβλημα της παγκόσμιας οικονομίας η Ελλάδα με τα 240 δισ. ΑΕΠ και εξωτερικό χρέος που ανέρχεται στο 182% του ΑΕΠ της, και όχι η Ιρλανδία με ΑΕΠ 200 δισ. και εξωτερικό χρέος που αντιπροσωπεύει πάνω από το 1.200% του ΑΕΠ της;

> Οι μάσκες πέφτουν και το κουτί της Πανδώρας ανοίγει! Σε ποια από τις εισηγμένες επιχειρήσεις ο ορκωτός της ελεγκτής παρατήρησε ότι δεν τέθηκαν υπόψη του τα οικονομικά στοιχεία και η σχετική έκθεση εκτίμησης συγγενούς εταιρείας του εξωτερικού, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να εκφράσει γνώμη ότι δεν συντρέχει περίπτωση απομείωσης;

>Τι σας γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα σχετικά με τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη; Μία ημέρα μετά τη δυναμική κινητοποίηση των παραγωγών, η διορισμένη διοίκηση της εταιρείας, της οποίας ο πρόεδρος διατηρεί προσωπική σχέση με τον ΓΑΠ, αναγκάστηκε να επανεξετάσει το ζήτημα της τιμής του αγελαδινού γάλακτος.

> Μονά ζυγά δικά τους! Δεν φτάνει που σε χαλεπούς οικονομικούς καιρούς προσλαμβάνουν ιδιωτικές ελεγκτικολογιστικές εταιρείες για να κάνουν τη δουλειά των εφοριακών μας υπαλλήλων, σκέφτονται να καταργήσουν και τους υποχρεωτικούς ελέγχους, έτσι ώστε η χρήση που βεβαιώνουν οι ορκωτοί να θεωρείται προσωρινά περαιωμένη.

>Με την κυβέρνηση να έχει χάσει την μπάλα, την καθ’ ύλην αρμόδια εταιρεία Ελληνικά Χρηματιστήρια να σφυρίζει αδιάφορα και τις εισηγμένες εταιρείες να νίπτουν τας χείρας τους, ποιος θα αναλάβει τελικά το κόστος από την επιβολή φόρου υπεραξίας στις μετοχές;

>Ενημερώνονται εκ των έσω, για να μάθουν τι τους συμφέρει να αποκτήσουν! Ελπίζουμε τα επιτελεία των ελληνικών τραπεζών να «μην ανοίξουν όλα τους τα χαρτιά» στους εκπροσώπους της τρόικας, καθώς εν όψει της λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το ζητούμενο δεν θα είναι οι εγχώριες συγχωνεύσεις, αλλά οι αλλοδαπές εξαγορές με τη δημιουργία βιώσιμων υπερεθνικών σχημάτων.

>Απ’ ό,τι φαίνεται, η κακώς εννοούμενη «πράσινη ανάπτυξη» της «πράσινης διακυβέρνησης» αναμένεται να δημιουργήσει μία ακόμη προβληματική ημικρατική εταιρεία. Η αναφορά μας στον διαχειριστή του συστήματος ηλεκτρισμού, ΔΕΣΜΗΕ, που ενώ το 2008 έκλεισε «καταπράσινος» κατά 19,928 εκατ. ευρώ, στον ισολογισμό του 2009 «κοκκίνισε» κατά 63,271 εκατ. ευρώ.

>Ποιος ο ρόλος των τραπεζών στην αύξηση των κρουσμάτων τοκογλυφίας; Σημαντικός, καθώς το «στέγνωμα» της αγοράς, το «κλείσιμο» της χρηματοδότησης και οι ελλιπείς έλεγχοι στη σύνδεση εκδότη – οπισθογράφου μιας επιταγής οδήγησαν πολλούς δανειολήπτες στους «μαυραγορίτες».

>Ωραιοποίηση, καλλωπισμός, αλχημεία, μαγείρεμα, όπως και να το πει κανείς, ένα είναι βέβαιο, ότι τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα παρείχαν στις τράπεζες τη δυνατότητα να «μακιγιάρουν» τους ισολογισμούς τους, μεταφέροντας τίτλους που έχουν χάσει μεγάλο μέρος της αξίας τους, από το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο σε αυτό των τίτλων που διακρατούνται μέχρι τη λήξη τους, με αποτέλεσμα να κρύβουν τις ζημιές τους.

>Θυμίζουν… καζάνι που βράζει! Ολοένα και περισσότεροι χρηματιστές αγωνιούν βλέποντας καθημερινά τους τζίρους να μειώνονται και τους επενδυτές να λιγοστεύουν. Έτσι, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν πέσει διάφορα σενάρια, που ξεκινούν από τις συγχωνεύσεις και καταλήγουν στα λουκέτα. Λέτε γι’ αυτό ο κ. Βάρσος να διαφώνησε με τον βασικό μέτοχο της Merit ΑΧΕΠΕΥ και να παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της εταιρείας;

>Ό,τι για το καθεστώς είναι αναγκαίο, επιβάλλεται στον λαό διά του νόμου! Επί της λογικής αυτής, «φωτιά» αναμένεται να βάλουν οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών σε μια σειρά από άλλες επιβαρύνσεις, όπως είναι το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, τα τέλη μεταγραφής ακινήτων, το τέλος υπέρ του Ταμείου Νομικών και Συμβολαιογράφων, τα τέλη και οι εισφορές για την έκδοση οικοδομικών αδειών αλλά και το ελάχιστο κόστος οικοδομής που λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό των αμοιβών των επαγγελματιών που εμπλέκονται στην κατασκευή.

>Ο δούρειος ίππος είναι προ των πυλών κι εμείς αγωνιζόμαστε να βγούμε στην Ιθάκη! Η εγχώρια τουριστική βιομηχανία είναι ένας από τους μεγάλους κερδισμένους της ασθενούς ισοτιμίας του ευρώ, καθώς βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών της Ελλάδας έναντι των χωρών εκτός ευρωζώνης.

>Στις περισσότερες των περιπτώσεων αδιαφορούν πλήρως για την ικανότητα του δανειολήπτη να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών του! Πόσα από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις εταιρικών δανείων, με γνώμονα τη διατήρησή τους στην κατηγορία των ενήμερων, έτσι ώστε να μην προσμετρώνται ως επισφαλή και να μην επιβαρύνεται η κεφαλαιακή τους επάρκεια;

>Καμία διασφάλιση για τις αγροτικές αποζημιώσεις από τη «σιδηρά κυρία του συστήματος νεοΠΑΣΟΚ», υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή! Αληθεύει ότι στο σχέδιο νόμου, σχετικά με το σύστημα προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας αναφέρεται πως το συνολικό ποσόν των ετήσιων αποζημιώσεων που καταβάλλει ο ΕΛΓΑ δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα ετήσια έσοδά του, όπως αυτά προϋπολογίζονται κατ’ έτος από την είσπραξη της υποχρεωτικής ειδικής εισφοράς και οποιουδήποτε αποθεματικού έχει δημιουργηθεί εξ αυτού του λόγου από προηγούμενες χρήσεις;

> Ανοργάνωτα, πρόχειρα, βιαστικά, ανεύθυνα! Μπορεί η καταβολή των χρημάτων για την είσπραξη του ειδικού προστίμου διατήρησης των ημιυπαίθριων να γίνεται στις τράπεζες, όμως οι τελευταίες θα ενεργοποιήσουν τη συμμετοχή τους και θα δέχονται πολίτες για τις σχετικές συναλλαγές από τις 12 Ιουλίου και μετά.

>»Υποταχθήκαμε αμαχητί» στις απαιτήσεις των εξ αποστάσεως μελών του ΧΑ ή απλώς διαπιστώσαμε καθυστερημένα ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στη ρευστότητα της αγοράς; Απ’ ό,τι φάνηκε, οι αντιρρήσεις των Citi και Cheuvreux ήταν υπεραρκετές για να «μπει ταφόπλακα» στο θέμα της μείωσης του ωραρίου των χρηματιστηριακών συναλλαγών.

>Αν αυτοί οι άνθρωποι δεν παίζουν παιγνίδια, τότε είναι σίγουρα οι πιο κουτοί στην ΕΕ! Αληθεύει ότι το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε την έκδοση μετατρέψιμων ομολόγων σε τίτλους οργανισμών κοινής ωφελείας; Είναι γεγονός ότι τα δάνεια αυτά, αν και δεν επιβαρύνουν άμεσα το δημόσιο χρέος, εντούτοις στην κοντινή τους λήξη ανταλλάσσονται με μετοχές, μεταφέροντας απλά το πρόβλημα σε άλλες χρήσεις;

>Αυξάνονται και πληθύνονται οι λεγόμενοι αχυράνθρωποι, με αποτέλεσμα να μειώνονται και να εξαφανίζονται οι φερόμενοι ως βασικοί μέτοχοι… των επιχειρήσεων! Υπό αυτές τις συνθήκες, μήπως είναι καιρός να αναθεωρήσουμε τη νομοθεσία και για χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, έτσι ώστε να δεσμεύονται με την προσωπική τους περιουσία οι πραγματικά υπεύθυνοι;

>Κάποιοι μεγάλοι του κλάδου των κατασκευών τρίβουν ήδη τα χέρια τους, αφού μέσα σε αυτό το κλίμα είναι χαζό να πιστέψουμε ότι θα προστατευτούν τα συμφέροντα των μικρών! Για του λόγου το αληθές, πάνω από 10 εταιρείες έχουν τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης τα τελευταία χρόνια, βλέπε Ευρωπαϊκή Τεχνική, ΑΤΕΜΚΕ, Εργάς, Μπαλάφας, Betanet, Έμπεδος, Γενέρ, ΔΙΕΚΑΤ κ.λπ., ενώ λίαν συντόμως αναμένονται και νέα κρούσματα.

>Βασικό όπλο ενός χρεοκοπημένου συστήματος είναι η αλληλεγγύη του σιναφιού! Την ώρα που οι έλληνες ασφαλισμένοι, κουρασμένοι από τα χάλια της δημόσιας υγείας, είχαν αρχίσει να στρέφονται προς την ιδιωτική ασφάλιση, έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα σοβαρά προβλήματα των αμιγώς ιδιωτικών εταιρειών του κλάδου, ισοπεδώνοντας τα πάντα.

>Μιλάμε για πολλά χρήματα πατριώτες! Από τη στιγμή που δεν υπάρχει πλέον η φορητότητα του αριθμού στα κινητά και οι εταιρείες τηλεφωνίας δίνουν δωρεάν χρόνο ομιλίας κυρίως μεταξύ συνδρομητών της ίδιας επιχείρησης, με ποιον τρόπο ο εκάστοτε χρήστης θα γνωρίζει ποια εταιρεία καλεί προκειμένου να ελέγχει την συνομιλία του και να πληρώνει λιγότερο;

>Διευθετήσεις της τελευταίας στιγμής! Λίγο πριν από την απομάκρυνσή της, η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε να παραγάγει έργο. Έτσι, με μια κίνηση αντιπερισπασμού μελετά την πλήρη απαγόρευση των συλλογικών λογαριασμών, μέσω της τροποποίησης του κανονισμού ΣΑΤ.

>Σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, οι τράπεζες αποφάσισαν να επιστρέψουν χρήματα «στους εαυτούς τους»! Οι βασικοί μέτοχοι της ΕΧΑΕ αναμένεται να είναι από τους λίγους insiders που, αντί να ενισχύσουν την εταιρεία τους, «καθαρίζουν για την τσέπη τους».

>Καλώς ή κακώς τα κράτη μέλη του ευρωπαϊκού νότου κατανάλωναν πάνω από τις δυνατότητές τους! Η μείωση των επιτοκίων, οι κοινοτικές επιδοτήσεις και το κοινό νόμισμα αποδείχθηκαν οι τροφοδότες μιας τεχνητής ανάπτυξης, με αποτέλεσμα τη δημιουργία των δίδυμων ελλειμμάτων, τα οποία οι τράπεζες των Βορείων φρόντιζαν μέχρι πρότινος να δανειοδοτούν ανεπιφύλακτα.

>Όλοι εναντίον όλων με… τρόπαιο τη σωτηρία τους όταν το καράβι βουλιάξει! Με τη σχέση ιδίων κεφαλαίων προς τραπεζικές υποχρεώσεις να γέρνει υπέρ των δεύτερων, μήνυμα περικοπής εξόδων αποστέλλουν οι τραπεζίτες προς τις δανειοδοτούμενες εισηγμένες, προκειμένου να περιορίσουν τα περιττά έξοδα και τις σπατάλες, ούτως ώστε να εξυπηρετούνται οι υποχρεώσεις τους και να αποφευχθούν τα κανόνια.

>Ενός κακού μύρια έπονται! Η απόφαση της Moodyʼs να υποβαθμίσει την ελληνική οικονομία έθεσε άμεσα σε εφαρμογή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για επιπρόσθετο «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα, εξέλιξη που σημαίνει ότι οι εμπορικές τράπεζες θα λαμβάνουν λιγότερα κεφάλαια σε αντάλλαγμα για ελληνικά ομόλογα σε σχέση με τη ρευστότητα που θα λάμβαναν εάν κατέθεταν ως εχέγγυα άλλους κρατικούς τίτλους.

>Τo Libor, το βασικό δηλαδή επιτόκιο της διατραπεζικής αγοράς του Λονδίνου, θεωρείται ένα από τα σημεία αναφοράς για το κόστος δανεισμού διεθνώς. Με βάση αυτό (και το Euribor στην Ευρωζώνη) καθορίζονται τα επιτόκια των δανείων και τιμολογούνται τίτλοι όπως εταιρικά ομόλογα, προθεσμιακά συμβόλαια επιτοκίων, καθώς και τα CDS.

> Oι όροι της συμφωνίας μεταξύ «πράσινης» διακυβέρνησης και ΔNT – ΕΕ – EKT είναι τουλάχιστον εξοντωτικοί, ενώ όσοι δηλώνουν ότι δεν γνώριζαν τι υπέγραφαν είναι υπόλογοι τόσο για την απαράδεκτη προχειρότητά τους όσο και για την ανεύθυνη άγνοιά τους! Όπως και να έχει το πράγμα, το αργότερο έως τις αρχές του 2012 η Eλλάδα θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει από μόνη της το 75% (25,1 δισ. ευρώ) των ομολόγων που λήγουν το 2012 (33,4 δισ. ευρώ).

***

• Κυκλοφορεί με αυτοκίνητο πολυτελείας, διοικεί εξ αποστάσεως, απαξιώνει συστηματικά το στελεχικό του δυναμικό, «μοιράζει» τις δουλειές σε φίλους, κομματικούς και ημετέρους, ενώ οι εξωτερικοί «εργολάβοι-συνεργάτες» του αξίωσαν και πέτυχαν την παραμονή του. Για ποιο από τα εναπομείναντα «γαλάζια golden boys» θυγατρικής εταιρείας του ομίλου της ATEbank χτυπά η καμπάνα;

• Δεν πρόκειται για γκρίζα αλλά για κατάμαυρη προπαγάνδα! Πόσες από τις χορηγίες που στο πλαίσιο της υποτιθέμενης εταιρικής κοινωνικής ευθύνης μοιράζονται απλόχερα από φορείς, οργανισμούς, εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των τραπεζών έχουν αποκλειστικό στόχο την εξαγορά συνειδήσεων, την αποτροπή αρνητικών δημοσιευμάτων και την εντεταλμένη προς την κυβέρνηση παροχή υπηρεσιών;


Σχολιάστε εδώ