6.000 ΠΟΛΙΤΕΣ-ΚΑΡΦΙΑ ΜΕ ΑΜΟΙΒΗ 10%

Στα τέλη Ιουλίου οι ελεγκτές της «τρόικας» επιστρέφουν με «άγριες» διαθέσεις στην Αθήνα, καθώς η τελευταία επίσκεψη ήταν φανερό ότι αποσκοπούσε στη δημιουργία θετικών εντυπώσεων για την Ελλάδα, ώστε να «φρενάρουν» οι άγριες επιθέσεις των αγορών σε άλλες περιφερειακές οικονομίες της Ευρωζώνης και στο ίδιο το ευρώ.

Στα τέλη Ιουλίου οι ελεγκτές θα θέσουν στο μικροσκόπιο όλα τα στοιχεία για την πορεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού το α΄ εξάμηνο, ενώ θα εξετάσουν προσεκτικά και τα χαοτικά, ως τώρα, στοιχεία για τους εκτός κεντρικής κυβέρνησης οργανισμούς του Δημοσίου, κυρίως δηλαδή για τα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης – δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τώρα το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει εσπευσμένα ορκωτούς ελεγκτές, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διαμορφώσει καλύτερη εικόνα γι’ αυτές τις «γκρίζες» περιοχές του δημόσιου τομέα.

Στο υπουργείο Οικονομικών φοβούνται ότι οι τάσεις «ξεφουσκώματος» του ρυθμού αύξησης των εσόδων (έπεσε από τον Ιανουάριο ως τον Μάιο από το 16% στο 8% και εξακολουθεί να κινείται πτωτικά) θα θέσουν αργά ή γρήγορα θέμα πρόσθετων μέτρων, αν δεν αναστραφεί αμέσως αυτή η δυσμενής εξέλιξη, που αναμφίβολα συνδέεται και με την καθίζηση της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και με την αναποτελεσματικότητα των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.

Ενδεικτική της αγωνίας του υπουργείου Οικονομικών για τα έσοδα είναι η απόφαση να «ξεθαφτούν» παλαιές υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών, γονικών παροχών, φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας κ.ά., οι οποίες θα παραγράφονταν στα τέλη αυτού του μήνα. Με διάταξη που ενσωματώθηκε σε άσχετο νομοσχέδιο, για την ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών, το υπουργείο Οικονομικών «παγώνει» την παραγραφή μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2010 και αναμένεται τώρα να στείλει… ραβασάκια σε φορολογούμενους, για να κυνηγήσει πρόσθετους φόρους.

Πάντως, δεν παύει η αλλαγή αυτή, που αναμένεται να ψηφισθεί μέσα στον Ιούνιο, να προκαλεί αιφνιδιασμό σε αρκετούς φορολογούμενους, που θεωρούσαν ότι στο τέλος αυτού του μήνα θα παραγράφονταν οριστικά οι αξιώσεις της εφορίας εις βάρος τους.

Στο ίδιο άσχετο νομοσχέδιο ενσωματώνονται και οι προβλέψεις για την παράταση ισχύος ως το τέλος Ιουνίου των ειδικών ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά και για την ειλικρινή δήλωση «κρυμμένων» φορολογικών υποχρεώσεων παρελθόντων ετών από φυσικά και νομικά πρόσωπα, ώστε να πληρώσουν τους φόρους που αναλογούν χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις από ελέγχους (άρθρα 66 και 84 του τελευταίου φορολογικού νόμου). Στις δύο ρυθμίσεις αυτές το υπουργείο Οικονομικών «ποντάρει» πολλά για τη βελτίωση της εικόνας των εσόδων του α΄ εξαμήνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η ευνοϊκή ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα δεν έχει την αναμενόμενη απόδοση.

Το ΣΔΟΕ στην… VIP φοροδιαφυγή

Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εκστρατεία του ΣΔΟΕ για τον εντοπισμό «χλιδάτων» φοροφυγάδων και οικονομικών απατεώνων, έχοντας βεβαιώσει ως τώρα πρόσθετους φόρους και πρόστιμα της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ για το α΄ εξάμηνο, ποσό υπερδιπλάσιο της αντίστοιχης περυσινής «ψαριάς». Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», μάλιστα, έγινε αυτήν την εβδομάδα έφοδος-έκπληξη σε πασίγνωστη θυγατρική πολυεθνικού ομίλου και, αν ο έλεγχος εξελιχθεί σύμφωνα με τις προσδοκίες που υπάρχουν, θα πρόκειται για την εντυπωσιακότερη, ίσως, επιτυχία του ΣΔΟΕ από την ίδρυσή του.

Είναι μάλιστα εντυπωσιακή η προσέλευση χιλιάδων πολιτών, που σε ρόλο πληροφοριοδότη των αρχών καταγγέλλουν στο ΣΔΟΕ υποθέσεις πιθανής φοροδιαφυγής – ήδη ξεπερνούν τις 6.000 οι «καρφωτές» για τέτοιες περιπτώσεις, που όμως, όπως αναφέρουν πηγές του ΣΔΟΕ, δεν έχουν πάντα αξιοποιήσιμα στοιχεία με εισπρακτικό αντίκρισμα, αλλά εντάσσονται σε «ξεκαθαρίσματα λογαριασμών» μεταξύ ιδιωτών.

Πάντως, αυτή η έξαρση καταγγελιών στο ΣΔΟΕ αποδίδεται στην καθιέρωση αμοιβής ίσης με το 10% των φόρων που θα εισπραχθούν για κάθε πληροφοριοδότη, με το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο – διευκρινίζεται, όμως, ότι τα «εύρετρα» πληρώνονται μόνο μετά την καταβολή των πρόσθετων φόρων και προστίμων από όσους ελεγχθούν ύστερα από «κάρφωμα».

Το ΣΔΟΕ αναμένεται εντός των ημερών να βάλει «λουκέτα» για φοροδιαφυγή σε 449 νυχτερινά κέντρα, ενώ έχει ανακαλύψει εστίες μεγάλης φοροδιαφυγής σε υπεράκτιες εταιρείες με περισσότερα από 200 ακίνητα μεγάλης αξίας. Δεκάδες είναι, επίσης, οι κάτοχοι σκαφών αναψυχής άνω των 30 μέτρων που ελέγχονται φορολογικά επειδή δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα ή ζημιές στις επιχειρήσεις τους, ενώ υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής ερευνώνται για 153 γιατρούς και 14 διαγνωστικά κέντρα, αλλά και για δεκάδες συμβολαιογράφους σε όλη τη χώρα.

Πανεπιστημιακοί και γιατροί του ΕΣΥ βρίσκονται, επίσης, στο στόχαστρο ελέγχων για «κρυφά» εισοδήματα από φακελάκια. Σ’ αυτές τις έρευνες, βασικό εργαλείο είναι το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, που ως τώρα δεν είχε αξιοποιηθεί. Επιπλέον γίνονται συστηματικές διασταυρώσεις για να βρεθούν κρυμμένα εισοδήματα χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών, που τα τελευταία χρόνια μείωναν τα δηλωθέντα εισοδήματα με καταχωρήσεις εικονικών δαπανών. Σε πρώτη φάση εντοπίσθηκαν πολλοί συμβολαιογράφοι με παραβάσεις και οι έλεγχοι επεκτείνονται και σε άλλα επαγγέλματα. Για τις πισίνες, το ΣΔΟΕ ακολουθεί νέα μεθοδολογία, αντλώντας στοιχεία από τις κατασκευάστριες εταιρείες, τα οποία διασταυρώνει στη συνέχεια με τις δηλώσεις που έχουν κάνει οι φορολογούμενοι.

Το ΣΔΟΕ στρέφει τα ελεγκτικά του μέσα και σε περιπτώσεις οικονομικών εγκλημάτων, για τη διερεύνηση των οποίων συνεργάζεται κατά περίπτωση με άλλες υπηρεσίες. Για παράδειγμα, σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γίνονται έλεγχοι για παράνομες επιστροφές ΦΠΑ αγροτικών προϊόντων, με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για υποθέσεις παραεμπορίου, λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων και εμπόριο ναρκωτικών, με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για υποθέσεις υπερβολικής συνταγογράφησης σε βάρος ασφαλιστικών ταμείων. Επίσης με το υπουργείο Υγείας το ΣΔΟΕ ελέγχει προμήθειες δημόσιων νοσοκομείων αναλώσιμων, χειρουργικών και ορθοπεδικών υλικών.

Σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Επικοινωνιών ελέγχονται παράνομες διαφημιστικές πινακίδες και οικονομικές ατασθαλίες σε θυγατρικές εταιρείες του ΟΣΕ, ενώ με το υπουργείο Άμυνας γίνεται έλεγχος σε προμήθειες φρεγατών και υποβρυχίων.

«Λαβράκια» αναμένονται και από τους ελέγχους ύστερα από εισαγγελική παραγγελία στην αξιοποίηση κεφαλαίων που προήλθαν από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών στο ΧΑ, την περίοδο 1998-2002. Σύμφωνα με πληροφορίες, βασικό αντικείμενο αυτής της έρευνας είναι αν διασπαθίστηκαν κεφάλαια των μετόχων, τα οποία δαπανήθηκαν, για παράδειγμα, σε υπερτιμημένες εξαγορές εταιρειών συμφερόντων βασικών μετόχων των εισηγμένων εταιρειών. Οι έλεγχοι καλύπτουν συνολικά αυξήσεις κεφαλαίου 333 εταιρειών.


Σχολιάστε εδώ