Όλα ανοιχτά για τη νέα ΕΓΣΣΕ

Η σοβαρότητα της κατάστασης αναδείχθηκε και την Τρίτη το απόγευμα, όταν οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών παρατάξεων [Γ. Παναγόπουλος (ΠΑΣΚΕ), Μ. Τριανταφυλλίδης (ΔΑΚΕ), Θ. Κούτρας (ΠΑΜΕ) και Γ. Γαβρίλης (Αυτ. Παρέμβαση)] συνεδρίαζαν στα γραφεία της ΓΣΕΕ για το περιεχόμενο της νέας συνάντησης με τις εργοδοτικές οργανώσεις. Στη σύσκεψη κατατέθηκαν απ’ όλους προβληματισμοί και προτάσεις σε ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους, ακόμη και από τον εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ. Κορώνες, πολιτικές αλληλοκατηγορίες και «κοσμητικά επίθετα» δεν υπήρξαν, όμως με βάση τις προσεγγίσεις που έγιναν –και ασχέτως των επισήμων θέσεων που θα ακολουθήσουν– ήταν προφανές ότι όλα τα συνδικαλιστικά στελέχη επιθυμούν να διασφαλιστεί ο θεσμός της ΕΓΣΣΕ, αλλά και των ελεύθερων διαπραγματεύσεων, με υπογραφή της νέας (πιθανότητα 2ετούς) Εθνικής Σύμβασης.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ, εφόσον εξασφαλίσουν «έστω και συμβολικές» αυξήσεις, καθώς και τη διάσωση με όποιον τρόπο του 13ου και 14ου μισθού (σ.σ.: στα δύο αυτά σημεία-προϋποθέσεις συμφωνούν οι εκπρόσωποι των εμπόρων και επαγγελματοβιοτεχνών κ. Δημ. Ασημακόπουλος και Βασ. Κορκίδης, ενώ ο Δημ. Δασκαλόπουλος του ΣΕΒ παραμένει αμετακίνητος για μηδενικές αυξήσεις στις αποδοχές των εργαζομένων), θα προχωρήσουν στην υπογραφή της νέας ΕΓΣΕΕ.

Αν εξελιχθούν τα πράγματα, τότε προεξοφλείται ότι το ΠΑΜΕ και η Αυτ. Παρέμβαση θα διαφοροποιηθούν, παρά το γεγονός ότι στην πραγματικότητα θα αφήσουν αναστεναγμούς ανακούφισης, γιατί και θα κλείσει μια εστία έντασης και θα εξασφαλιστεί, προς το παρόν τουλάχιστον, ο θεσμός.

Μήπως είναι ώρα, για λόγους ενίσχυσης του συνδικαλιστικού κινήματος, να πάνε όλοι ενωτικά και να μείνουν εκτεθειμένοι οι εργοδότες, σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους;


Σχολιάστε εδώ