Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

• Eίναι τόσο αληθινή αυτή η διαπίστωση, τόσο εύστοχη, που δεν χρειάζεται καν περαιτέρω ανάλυση. Όποιοι εξ ημών γνωρίσαμε και το απόγειο και την τωρινή απαξίωση του ΧΑ κατανοούμε πλήρως το εύρος της υπερβολής και στις δύο χρονικές περιόδους…

• Εκείνο που μένει να αναλύσουμε αυτήν τη φορά είναι το τι μέλλει γενέσθαι εφεξής, έχοντας προηγουμένως παραδεχθεί πως η ελληνική αγορά απέδειξε και αυτήν την εβδομάδα τη μοναδική ικανότητά της να αντιμετωπίζει τις διεθνείς εξελίξεις μέσα από έναν μεγεθυντικό και ταυτόχρονα παραμορφωτικό φακό: Τις θετικές εξελίξεις στα διεθνή χρηματιστήρια τις ακολουθούμε με διαφορά φάσης, τις αρνητικές αμέσως και συχνά … υπερθεματίζουμε!

• Έτσι, τις προηγούμενες ημέρες οι ευρωαγορές συνέχισαν την άνοδό τους μέχρι την Τρίτη, όταν και ξεκίνησε ο νέος κύκλος σεναρίων και φημών περί κατάρρευσης και «αναγκαστικής διάσωσης» της Ισπανίας. Τι έκανε το ΧΑ; Δεν ακολούθησε στη διόρθωση, εντυπωσιάζοντας με την απάθειά του ακόμα και απέναντι στην εντελώς αναιτιολόγητη και εμφανώς προκλητική κερδοσκοπική υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών τραπεζών από τη Moodyʼs, για να περάσει την επομένη σε πτώση, με το τρίτο χειρότερο ρεκόρ ημερήσιου τζίρου και όγκου. Με δυο λόγια το ΧΑ πέρασε από το πάρτι στο… hangover! Μέση λύση και σταθερή συμπεριφορά μοιάζουν άγνωστες έννοιες.

• Όπως άγνωστο είναι το εάν και πότε θα επαληθευθούν αυτοί οι –λίγοι είναι η αλήθεια– αναλυτές και χρηματιστές που εκτιμούν πως από τη στιγμή που η εύθραυστη ψυχολογία της αγοράς άντεξε στο πρωτοφανές μπαράζ αρνητικών ειδήσεων των τελευταίων ημερών, ίσως κάπου εδώ να βρίσκεται το σημείο σημαντικής αντίστασης, το σημείο που –προς ώρας τουλάχιστον– «δεν πάει παρακάτω».

• Οι ίδιοι κάνουν λόγο για τις κεφαλαιοποιήσεις των περισσότερων εισηγμένων, που όντως είναι έως και εξευτελιστικές, υποστηρίζοντας πως έχουν προεξοφλήσει, έχουν ενσωματώσει όλα τα πιθανά και απίθανα αρνητικά σενάρια για την ελληνική οικονομία, οπότε έχουν μόνον ένα δρόμο μπροστά τους: την άνοδο!

• Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες συνεδριάσεις θα δώσουν κάποιες πρώτες απαντήσεις. Και μην ξεχνάτε πως από τις 28 του μηνός αίρεται η απαγόρευση του «short selling». Οπότε όλα μπορούμε να τα δούμε μαζεμένα…


Σχολιάστε εδώ