Στην κόψη του ξυραφιού η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ

Η κυβέρνηση βαδίζει στην κόψη του ξυραφιού και οι επόμενες 20 μέρες, όπως όλα δείχνουν, θα συγκλονίσουν τη χώρα, με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Ήδη έχει ξεκινήσει ένας γενικευμένος, πολιτικά ιδιότυπος πόλεμος που θα κορυφωθεί το επόμενο διάστημα.

Στο ΠΑΣΟΚ έχουν γίνει μαλλιά κουβάρια και στο στόχαστρο βρίσκεται ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος λίγο πριν συναντήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια την Παρασκευή, σε μια πρωτοφανή πολιτική αντίφαση, αποκύρησσε δημοσίως το περιεχόμενο των Προεδρικών Διαταγμάτων για τις εργασιακές σχέσεις, παρότι θα προσπαθούσε να πείσει τον ανώτατο άρχοντα για την αναγκαιότητα της υπογραφής του.

Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ροβέρτος Σπυρόπουλος υπερασπιζόταν (επίσης δημοσίως και με πάθος) τις νέες ρυθμίσεις των ΠΔ (γρήγορες και φτηνές απολύσεις), ενώ ο πρώην υπουργός Μιλτιάδης Παπαϊωάννου έθετε θέμα συνταγματικότητας ορισμένων διατάξεων. Σημειώνεται ότι ο κ. Λοβέρδος, για άλλη μια φορά, αποδέχθηκε το γεγονός ότι διαχειρίζεται την εξουσία και δεν την ασκεί, αφού ανέφερε ότι το περιεχόμενο των ΠΔ το ζήτησαν (σ.σ.: άρα το επέβαλαν) οι δανειστές μας, οπότε δικαίως ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Γαβρίλης τον παρατήρησε λέγοντας ότι «η οικονομική κρίση μετατρέπεται σε κρίση δημοκρατίας». Και εδώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναλαμβάνει μεγάλες ευθύνες.

Φήμες ήθελαν τον υπουργό Εργασίας έτοιμο να παραιτηθεί, μετά τις επιθέσεις που δέχεται από φίλια πυρά (ενδοκυβερνητικά και κομματικά), από το σύνολο της αντιπολίτευσης και από τα συνδικάτα, όμως η κάλυψη που του παρείχε από τις Βρυξέλλες την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου απέτρεψε την εκδήλωση και κυβερνητικής κρίσης, μέσα στις γενικές αντιδράσεις και τη θύελλα της διαμαρτυρίας, τόσο για τα Εργασιακά όσο και για το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Απρόσμενο σύμμαχο στη Βουλή βρήκε ο κ. Λοβέρδος στο πρόσωπο της υπουργού Υγείας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, όταν την Παρασκευή, απαντώντας σε οξύτατη επίθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, δήλωσε πως «η κυβέρνηση τιμά τις δεσμεύσεις της», απάντηση που αφορούσε την ψήφιση του «Μνημονίου της ντροπής» και βεβαίως όχι τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ, που κινούνταν στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση…

Οι δραματικές εξελίξεις που σημειώνονται σε βάρος των εργαζομένων, των συνταξιούχων και κυρίως της νέας γενιάς, που βλέπει να εκμηδενίζεται κάθε προσδοκία για βελτίωση του βιοτικού της επιπέδου με τη «θεσμοποιημένη θέσπιση της βαρβαρότητας», όπως εύστοχα παρατηρεί ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης, παραφράζοντας τον Κορνήλιο Καστοριάδη, θέτουν σε κινητοποίηση κομματικές διαδικασίες. Έτσι:

= Την Τρίτη συνεδριάζει ο συνδικαλιστικός διατομεακός τομέας του ΠΑΣΟΚ, στον οποία τα μέλη απ’ όλους τους εργασιακούς χώρους προσέρχονται με «άγριες διαθέσεις» σε βάρος και της «κυβερνητικής και κομματικής νομενκλατούρας», και οι όποιες αποφάσεις αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

= Στις 27 Ιουνίου η Αριστερή Πρωτοβουλία με επικεφαλής το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παναγιωτακόπουλο πραγματοποιεί ανοιχτή εκδήλωση καταδικάζοντας τη νεοφιλελεύθερη στροφή του κόμματός της.

Στην ΠΑΣΚΕ, παρότι μέλη και στελέχη εμφανίζονται συσπειρωμένοι γύρω από τον επικεφαλής (και πρόεδρο της ΓΣΕΕ) Γ. Παναγόπουλο, εντούτοις συνδικαλιστές από μαζικούς χώρους δουλειάς φαίνεται να αυτονομούνται και να επιδιώκουν να πρωτοστατήσουν σε σκληρές απεργιακές κινητοποιήσεις, μιλώντας ακόμη και για γενική απεργία διαρκείας. Τα στελέχη αυτά, όπως και το μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ Α. Κολλάς, δεν διστάζουν να πουν ότι ακόμη κι αν μια τέτοια στάση οδηγήσει σε ανατροπή της κυβέρνησης, «δεν φοβούνται»…

Οι αναταράξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο δημιουργούν έντονη ανησυχία και για την τύχη του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου που κατατίθεται την Τετάρτη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Όσο πλησιάζει ο χρόνος ψήφισής του, επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας και σε αυτήν την περίπτωση θα δοκιμαστεί και η δύναμη των βουλευτών της πλειοψηφίας, που τώρα μιλούν για «ψήφο συνείδησης», παρά τις έντονες πιέσεις που δέχονται –σε σημείο τρομοκράτησης– ώστε να πουν το μοιραίο «ναι». Όπως γράψαμε και πρόσφατα, το στενό κυβερνητικό επιτελείο διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι σε περίπτωση που το επίμαχο νομοσχέδιο ψηφιστεί μόνο με 150-151 ψήφους, τότε η άμεση κίνηση Παπανδρέου θα είναι η προσφυγή στις κάλπες.

Μετωπική φαίνεται ότι θα είναι η σύγκρουση και στη Βουλή. Ήδη, μετά τις οξύτατες αντιδράσεις του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντ. Σαμαράς διαχώρισε τη θέση του, διαφωνώντας με το περιεχόμενο των ΠΔ για τις εργασιακές σχέσεις. Εξάλλου, πληροφορίες μας επιμένουν ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει στη Βουλή και το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, παρά τις πιέσεις που δέχεται τόσο από κέντρα του εξωτερικού όσο και από το εσωτερικό (βιομηχανίες και όχι μόνο). Μάλιστα η κόντρα που εξελίσσεται μεταξύ του Κυρ. Μητσοτάκη, που καλεί τον κ. Σαμαρά να μην υποκύψει στους συνδικαλιστές, και του γνωστού στελέχους Γιάννη Μανώλη, που απαντά ότι η ΝΔ δεν μπορεί να ταχθεί ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων και του ελληνικού λαού, είναι μόνο η αρχή, αφού αναμένεται ότι μικρή ομάδα στελεχών προσκείμενων στην Ντ. Μπακογιάννη θα διαφοροποιηθεί στο επικείμενο συνέδριο από την επίσημη γραμμή.

Κατά τα άλλα, και στην περίπτωση της ΝΔ οι αυτοαποκλαούμενοι «κεντρώοι» είναι αυτοί που υπερασπίζονται τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες επιλογές της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Ακόμη και ο ΛΑΟΣ δηλώνει δυσαρέσκεια για τις εξελίξεις…

Σ’ αυτό το ανταριασμένο πολιτικό σκηνικό, ουδείς μπορεί να προβλέψει τι τροπή θα πάρουν οι εξελίξεις. Το μόνο που είναι ξεκάθαρο είναι η «μοναξιά» του κυβερνητικού επιτελείου, καθώς εκτός από την τρόικα στην οποία παρέδωσε τη διακυβέρνηση της χώρας, κόμματα, συνδικάτα, εργοδότες, κοινωνικοί φορείς, ολόκληρος ο ελληνικός λαός είναι «απέναντι». Με οργή. Και ακριβώς αυτό πρέπει να προβληματίσει και να ανησυχήσει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.


Σχολιάστε εδώ