Σε ετοιμότητα η Ρηγίλλης για εκλογές

ΤΟ ενδεχόμενο ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων τους προσεχείς μήνες έχει θέσει σε συναγερμό τη Ρηγίλλης, καθώς εκτιμούν ότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει για πολύ την κοινωνική εξέγερση που πυροδοτεί η πολιτική της και η οποία οδηγεί τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στη φτώχεια και την εξαθλίωση.
Παράγοντες του κόμματος υποστηρίζουν ότι «αργά ή γρήγορα ο Γιώργος Παπανδρέου θα υποχρεωθεί να πάει σε εκλογές» προκειμένου να διασωθεί πολιτικά, ενώ οι…πλέον αισιόδοξοι προβλέπουν ότι «θα πέσει από μέσα», με την έννοια ότι θα βρεθούν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που θα καταψηφίσουν κρίσιμα νομοσχέδια.
Είναι γεγονός ότι εδώ και έναν μήνα ο Αντώνης Σαμαράς επιμένει –στις συνομιλίες με βουλευτές– να μιλάει για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, μιλώντας μάλιστα την Παρασκευή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα κάλεσε τους βουλευτές του να ξεκινήσουν αμέσως «πορεία στον λαό»! Παράλληλα έχει ζητήσει από όλους τους τομεάρχες να εντείνουν την πίεσή τους στους υπουργούς και να αντιδρούν αμέσως και με δυναμικό τρόπο σε αποφάσεις και εξαγγελίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σαμαράς έχει διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι αντίθετα με προηγούμενα χρόνια αυτή η θερινή περίοδος δεν είναι πολιτικά «νεκρός χρόνος», κατά συνέπεια δεν υπάρχουν περιθώρια για… διακοπές διαρκείας. Για τον λόγο αυτό και αμέσως μετά το συνέδριο, το οποίο στη Ρηγίλλης θεωρούν κομβικό σημείο, θα οργανωθούν περιοδείες βουλευτών και στελεχών, αλλά και του ίδιου του Σαμαρά, στην περιφέρεια, με μια σύντομη διακοπή τον Αύγουστο. Άλλωστε από τις αρχές Σεπτεμβρίου η Νέα Δημοκρατία θα μπει σε «τροχιά εκλογών» –για την τοπική αυτοδιοίκηση– στις οποίες, όπως αφήνεται να εννοηθεί, η ηγεσία θα δώσει πολιτικά χαρακτηριστικά. Την ίδια στιγμή ενισχύονται οι πληροφορίες ότι αμέσως μετά το συνέδριο ο Σαμαράς θα προχωρήσει σε αλλαγές προσώπων που κατέχουν θέσεις-κλειδιά στα κομματικά όργανα, σε μια προσπάθεια να ενδυναμώσει τον αντιπολιτευτικό λόγο του κόμματος.
Αίσθηση έχει προκαλέσει στο εσωτερικό της παράταξης η «επίθεση φιλίας» του Αντ. Σαμαρά, στη διάρκεια της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, προς την πλευρά του Κ. Καραμανλή, ενώ μέχρι πρότινος στελέχη της Ρηγίλλης καλλιεργούσαν κλίμα ρήξης. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που διερωτώνται αν πρόκειται για μια στρατηγική κίνηση εν όψει συνεδρίου, καθώς ο κ. Σαμαράς θα ήθελε να εξελιχθεί ομαλά χωρίς εντάσεις ή ρήξεις. Ή ο τελευταίος έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι συνεχείς αναφορές στα «λάθη του παρελθόντος» και το «δημόσιο αυτομαστίγωμα» κάθε άλλο παρά ωφελούν πολιτικά την παράταξη. Ενδείξεις και πληροφορίες συνηγορούν στο ότι ο κ. Σαμαράς έχει αποφασίσει να αποκαταστήσει το κλίμα στις σχέσεις του με τον τέως πρωθυπουργό, προκειμένου να κλείσει τις στρόφιγγες της εσωστρέφειας που λειτουργεί ανασταλτικά στην προσπάθεια ανάκαμψης της Νέας Δημοκρατίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ρηγίλλης διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο κ. Σαμαράς σχεδιάζει την απομάκρυνση ιστορικών στελεχών, όπως π.χ. οι Δ. Σιούφας, Π. Παυλόπουλος, Γ. Παπαθανασίου κ.ά., τα οποία υπήρξαν στενοί συνεργάτες του Κ. Καραμανλή. Μάλιστα στενοί συνεργάτες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας σημείωναν ότι οι σχετικές φήμες δεν εκπορεύονται από το γραφείο του κ. Σαμαρά, επισήμαιναν μάλιστα ότι «για τόσο σοβαρά ζητήματα ο πρόεδρος δεν εκμυστηρεύεται σε κανέναν τις προθέσεις του, έτσι ώστε αυτές να διαρρέουν στις εφημερίδες». Έφεραν δε ως παράδειγμα τόσο την αναφορά του ότι «όλοι κρίνονται» (που είχε εκληφθεί ως αιχμή κατά του Κ. Καραμανλή), όσο και την ανακοίνωσή του να θέσει εκτός κόμματος τους Γ. Βουλγαράκη, Θ. Ρουσόπουλο. Και στις δύο περιπτώσεις ο κ. Σαμαράς είχε αιφνιδιάσει και τους πιο στενούς συνεργάτες του.
Στη Ρηγίλλης παρακολουθούν προσεκτικά τις κινήσεις της Ντόρας Μπακογιάννη, ενημερώνονται για τις επαφές της, αλλά θεωρούν ότι τα περιθώρια για την ίδρυση νέου κόμματος είναι στενά, αν όχι ανύπαρκτα. Πιθανολογούν πάντως ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξουν βουλευτές που θα θελήσουν να την ακολουθήσουν, αλλά δεν θα ξεπερνούν τους πέντε και αυτοί θα είναι όσοι έχουν αντιληφθεί ότι μένοντας στη Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να επανεκλεγούν.


Σχολιάστε εδώ