ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στις αποφάσεις του συνεδρίου αποτυπώθηκε η θέση των ΟΠ για την τρέχουσα πολιτική συγκυρία και επιβεβαιώθηκαν, ως κοινός τόπος των μελών, οι προτάσεις και η οπτική μας για την κρίση: Η τελευταία δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και κοινωνική και περιβαλλοντική, καθώς και δομική κρίση προσανατολισμού του πολιτικού μας συστήματος. Μια κρίση με έντονες τις επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή, στην ποιότητα ζωής, στον πολιτισμό, στο κοινωνικό αξιακό μας σύστημα και στο περιβάλλον.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι διαβλέπουμε στην κρίση μια πρόκληση όχι για αποδόμηση της κοινωνικής προστασίας, όπως καταλήγει να προσανατολίζεται η κυβερνητική πολιτική, αλλά για εξορθολογισμό της οικονομίας και θεμελίωση μιας βιώσιμης, αποκεντρωμένης και πραγματικής οικονομίας. Πιστοί στον ευρωπαϊκό μας προσανατολισμό, τονίσαμε πως μόνο μέσα από την ενεργοποίηση ουσιαστικής ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και κοινής οικονομικής πολιτικής μπορεί να βρεθεί διέξοδος στην κρίση.

Για τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, το συνέδριο κατέγραψε τη στρατηγική του κόμματος για προώθηση της πράσινης ατζέντας στην τοπική αυτοδιοίκηση, είτε με αυτόνομα πράσινα ψηφοδέλτια είτε με συνεργασίες που θα προκριθούν από τις τοπικές μας κινήσεις. Σε κάθε περίπτωση αποκλείσαμε τις κεντρικές συμφωνίες ή την αναζήτηση «προνομιακών» συμμάχων. Στα θέματα των συνεργασιών, που απασχολούν την επικαιρότητα, το συνέδριο διατράνωσε την επιθυμία το κόμμα να διατηρήσει την πορεία του και να κινηθεί για την ανάπτυξη ισχυρού πράσινου πόλου. Δεν αποκλείουμε τις συνεργασίες, αλλά δεν πρόκειται να απαρνηθούμε τη στρατηγική και τη φυσιογνωμία μας προκειμένου να τις επιτύχουμε. Στόχος της παρουσίας μας, άλλωστε, στο πολιτικό σκηνικό της χώρας είναι η επικονίαση του πολιτικού συστήματος με τις πράσινες αξίες. Δεν επιδιώκουμε τη στείρα καταγραφή πολιτικής δύναμης, αλλά τη λειτουργία μας ως καταλύτη για τον προσανατολισμό των τοπικών δυνάμεων στις αξίες της αλληλεγγύης, των αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών και της προάσπισης των συλλογικών αγαθών. Οι αξίες αυτές χρειάζονται σήμερα και το τοπικό επίπεδο για να έχουν αποτελέσματα στη διασφάλιση ενός μίνιμουμ ποιότητας ζωής των πολιτών στις δύσκολες συνθήκες.

Οι ουσιαστικές παρεμβάσεις των συνέδρων, η σύνθεση των απόψεων και το κλίμα συμπόρευσης στην αυτοπαρουσίαση των υποψηφίων για το Πανελλαδικό Συμβούλιο έδειξαν ότι έχουμε ωριμάσει πολιτικά και αντιλαμβανόμαστε την ευθύνη μας απέναντι στην ελληνική κοινωνία.

Σημειολογικά, τέλος, οι αποστάσεις των κομμάτων εξουσίας από τους Οικολόγους Πράσινους φάνηκε να διευρύνονται: Παντελής απουσία χαιρετισμού εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, υποεκπροσώπηση του κυβερνώντος κόμματος σε σχέση με παλαιότερα συνέδρια των ΟΠ, αλλά σχετικά υψηλή εκπροσώπηση από τα κόμματα της Αριστεράς. Εντονότερα από όλους χειροκροτήθηκε πάντως ο χαιρετισμός του Β. Πισσία, συντονιστή της πρωτοβουλίας «Πλοίο για τη Γάζα»….


Σχολιάστε εδώ