Πάνε για πούλημα και τη «Δωδώνη»

Συγκεκριμένα, προ εβδομάδας η διοίκηση της βιομηχανίας (Δημ. Παπαθεόδωρος, πρώην βουλευτής, και Λευτέρης Κόντος) ανακοίνωσε ότι:

• Το 70% της προσκομιζόμενης ποσότητας γάλακτος συνεχίζει να πληρώνεται με 42 λεπτά/κιλό

• Στο 30% της ποσότητας μειώνεται η τιμή κατά 10 λεπτά/κιλό (περίπου)

• Εάν υπάρχει επιπλέον ποσότητα γάλακτος, σε σχέση με πέρυσι, η «Δωδώνη» δεν θα το αγοράζει από τους κτηνοτρόφους!

• Παράλληλα, «απείλησε» τους κτηνοτρόφους ότι εάν δεν συμφωνήσουν για τις νέες μειωμένες τιμές, δεν θα τους δώσει προκαταβολή (όπως γίνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή).

Μετά τις έντονες αντιδράσεις των αγελαδοτρόφων η διοίκηση της «Δωδώνης» ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει το θέμα.

Το ζήτημα πάντως είναι βαθύτερο. Η «Δωδώνη» φαίνεται ότι δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις βιομηχανίες που παράγουν παστεριωμένο γάλα, ελληνικές και ξένες. Προκύπτουν θέματα όπως:

– Θα συνεργαστεί η «Δωδώνη» με άλλες βιομηχανίες για παραγωγή παστεριωμένου γάλακτος;

– Θα πουληθεί η «Δωδώνη» σε ανταγωνίστρια βιομηχανία; Είναι η προοπτική αυτή στις προθέσεις της διοίκησής της ή του υπουργείου Οικονομικών;

Να σημειωθεί ότι μέχρι πέρυσι, επί ΝΔ, η γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» έδινε την υψηλότερη τιμή στην Ευρώπη, περίπου 42 λεπτά/κιλό για το αγελαδινό γάλα.

Η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, με ιστορία 50 χρόνων, ανήκει κατά 70% στην ΑΤΕ και κατά 30% στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου (οι οποίες είναι καταχρεωμένες).

Το εργοστάσιο βρίσκεται στα Ιωάννινα και ο ετήσιος κύκλος εργασιών της είναι 100.000.000 ευρώ (με μικρά κέρδη, 2-3 εκατ. ευρώ).


Σχολιάστε εδώ