Ομαδική φυγή από το Δημόσιο!

Ομαδική φυγή μεσήλικων υπαλλήλων παρατηρείται στο Δημόσιο, που τείνει να πάρει διαστάσεις μαζικής εξόδου! Χιλιάδες πενηντάρηδες και πενηνταπεντάρηδες υπάλληλοι παραιτούνται σωρηδόν για να μην τους… πιάσουν τα νέα μέτρα για το Ασφαλιστικό και… ξεχάσουν να πάρουν σύνταξη. Μόνο στην ΕΛΑΣ έχουν δηλώσει παραίτηση 600 άτομα.
Να σημειώσουμε ότι το κύμα των ομαδικών παραιτήσεων εμφανίζεται σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου και αφορά άνδρες και γυναίκες.
Ενδεικτικό είναι ότι μόνο από τη Βουλή πάνω από 200 άτομα ετοιμάζονται να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα! Εκείνο που επισημαίνουν πάντως παράγοντες του Κοινοβουλίου είναι πως αυτοί που θα φύγουν είναι έμπειροι υπάλληλοι και ικανοί και κυρίως γνωρίζουν καλά το αντικείμενό τους. Είναι εκείνοι οι υπάλληλοι που «βγάζουν» δουλειά, που έχουν αποτελεσματικότητα, γιατί γνωρίζουν σε κάθε περίπτωση τι να κάνουν.
Κι αυτό βέβαια συμβαίνει σε όλους τους χώρους του δημόσιου τομέα. Αυτοί που φεύγουν είναι οι πιο απαραίτητοι, που η απουσία τους θα φανεί.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες οι συζητήσεις των υπαλλήλων περιστρέφονται γύρω από το αν θα πρέπει να φύγουν ή να μείνουν! Είναι το θέμα των ημερών κι όλοι μ’ αυτό ασχολούνται!
Ενδεικτικό της οικονομικής στενότητας που μαστίζει το Δημόσιο είναι το γεγονός ότι έχουν μείνει πολλές τουριστικές περιοχές της χώρας χωρίς αντιτρομοκρατική προστασία, καθώς τα ειδικά σκυλιά που εντοπίζουν τα εκρηκτικά δεν μπορούν να μεταβούν σ’ αυτές, γιατί η ΕΛΑΣ δεν μπορεί να διαθέσει τα 35 ευρώ την ημέρα που απαιτούνται για να παραμένουν τα σκυλιά και οι αστυνομικοί-συνοδοί τους στις περιοχές αυτές!
Εφάπαξ γιοκ!
Στο μεταξύ, ενδεχόμενη ομαδική αποχώρηση από το Δημόσιο θα βάλει… ταφόπλακα στα Ταμεία, αφού δεν θα έχουν να πληρώσουν το εφάπαξ! Ήδη πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι από διάφορους τομείς, που έχουν βγει στη σύνταξη εδώ και μήνες, δεν έχουν πάρει εφάπαξ και η κυβέρνηση «μηχανεύεται» διάφορους τρόπους, όπως ομόλογα κ.λπ., για να τους ξοφλήσει!
Πώς όμως να βρεθούν χρήματα για εφάπαξ, αλλά και για συντάξεις, όταν στα Ταμεία αντιστοιχούσε παλαιότερα 1 συνταξιούχος για 4 εργαζομένους, μετά η αντιστοιχία έφτασε στο 1 προς 2,5 και σήμερα είναι 1 προς 1,8 έως 2; Δηλαδή σήμερα δύο εργάζονται (και λιγότεροι) και ένας συνταξιοδοτείται! Πώς να βρουν πόρους τα Ταμεία για να αντιμετωπίσουν τις υποχρεώσεις τους; Και κάτι ακόμα: Το κράτος δεν έχει να κερδίσει τίποτα από τη φυγή των δημοσίων υπαλλήλων. Κι όσοι ισχυρίζονται ότι το Δημόσιο θα έχει κέρδος από τις αποχωρήσεις επειδή θα… γλιτώσει μισθούς, μάλλον δεν λογαριάζουν πως αυτούς που σήμερα τους πληρώνει ως εργαζόμενους αύριο θα τους πληρώνει ως συνταξιούχους! Οπότε έρχεται μία η άλλη…


Σχολιάστε εδώ