Οι δημοσκοπήσεις καταρρακώνουν την κυβέρνηση

Στην Ιπποκράτους έχουν τις δικές τους δημοσκοπήσεις, που κάνουν με τη μέθοδο των focus group, σε εξειδικευμένες δηλαδή ομάδες πληθυσμού, αλλά τα αποτελέσματα είναι τραγικά. Ειδικά στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που βλέπουν τις επιταγές τους να σκάνε η μία πίσω από την άλλη, η οργή είναι πρωτοφανής. Η θέση τους είναι εντελώς αρνητική για την κυβέρνηση.

Το δραματικό κλίμα εντείνεται ακόμη περισσότερο με τα όσα αποφάσισε και ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, που φέρνει τα πάνω κάτω στις εργασιακές σχέσεις και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ σε κατάσταση νευρικής κρίσης. Πολλοί βουλευτές, ακόμη κι εκείνοι που είχαν καταθέσει ερώτηση την προηγούμενη εβδομάδα για τον Λοβέρδο, βάζοντας «κόκκινες γραμμές», θεωρούν ότι εξαπατήθηκαν γιατί είχαν πάρει διαβεβαιώσεις πως οι αλλαγές θα είναι σχετικά ήπιες τώρα βλέπουν ότι είναι… άγριες. Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί κατά του Λοβέρδου αποτυπώνεται και από μερικούς συνεργάτες του Παπανδρέου, που έλεγαν ότι δεν έγιναν οι σωστοί χειρισμοί.

Ανάμεσα στις αντιδράσεις που σημειώθηκαν ήταν και της Αριστερής Πρωτοβουλίας, που σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως από τον στοιχειώδη σεβασμό του ανθρώπου μάς οδηγεί στη βαρβαρότητα το επικείμενο ΠΔ του Λοβέρδου που αφορά τις περιβόητες ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Μετά τον δημόσιο τομέα έρχεται πλέον και στον ιδιωτικό πλήρης ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Η Ελλάδα του 21ου αιώνα γίνεται ο παράδεισος της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Ομαδικές απολύσεις, μισές αποζημιώσεις, νέοι που θα προσλαμβάνονται με 80% του βασικού μισθού, κατάργηση της διαιτησίας, είναι το άμεσο μέλλον του ελληνικού λαού και της νέας γενιάς. Σε λίγες μέρες, σημειώνει ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, τα προεκλογικά «δεν» έγιναν «yes men». Και προσθέτει: «Χωρίς προσανατολισμό και σχέδιο οι υπουργοί της κυβέρνησης μοιάζουν να λειτουργούν ως επιστάτες των τσιφλικάδων.

Η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει ούτε το πρόβλημα που έχουν δημιουργήσει οι βαθμολογητές που έχει ανεβάσει την αγωνία χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους. Το υπουργείο Παιδείας βρέθηκε μπροστά σε εκβιασμό από εκείνους που προσφέρουν λάφυρο την παιδεία στους κομματικούς τους σχεδιασμούς. Η κυβέρνηση δεν έδειξε τα απαιτούμενα αντανακλαστικά και δεν έλυσε το ζήτημα, όπως έγινε με την υπουργό Υγείας, που στο παρά πέντε έδωσε χρήματα ο Γ. Παπακωνσταντίνου και γλίτωσαν τα νοσοκομεία από τα πιράνχας, τους προμηθευτές. Δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους υπουργούς και σε μια ύστατη προσπάθεια η Άννα Διαμαντοπούλου ενημέρωσε τηλεφωνικά όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η παιδεία και κυρίως οι χιλιάδες μαθητές.

Όλα αυτά δείχνουν ένα και μόνο, την έλλειψη συντονισμού στην κυβέρνηση. Και αυτό το πληρώνει ο κόσμος. Ο Χρήστος Παπουτσής δέχθηκε πολλά παράπονα βουλευτών σε σύσκεψη που συγκάλεσε με τους επικεφαλής των επιτροπών της Βουλής. Οι περισσότεροι τονίζουν ότι οι υπουργοί είναι στην ουσία απόντες από το έργο τους. «Δεν σηκώνουν τηλέφωνα, δεν απαντούν στις ενοχλήσεις μας, δεν μας θέλουν στις συναντήσεις», ήταν μερικά από τα όσα είπαν στον γραμματέα της ΚΟ οι βουλευτές.


Σχολιάστε εδώ