Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

>Στο ξεπούλημα των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ), μετά από 180 χρόνια κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής προσφοράς στην ελληνική κοινωνία, αντιδρά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης. Αναφέρεται στην ανακοίνωση πώλησης του 39% του ποσοστού που κατείχε μέχρι σήμερα το Δημόσιο, πράγμα που θα έχει ως συνέπεια η συμμετοχή του στα ΕΛΤΑ να μειωθεί από το 90% στο 51%.

>Να γνωστοποιήσουν ποια πιθανά σενάρια εξετάζονται για την τύχη της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, ποιες σκέψεις υπάρχουν για την ανασυγκρότηση του κλάδου και ποιες εγγυήσεις θα δοθούν στους εργαζόμενους της ΕΝΚΛΩ και στις θιγόμενες τοπικές κοινωνίες από τις ενδεχόμενες λύσεις στην κοινωνία και στον κλάδο, καλεί τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης.

>Αδικαιολόγητη καθυστέρηση και ολιγωρία επιδεικνύει η κυβέρνηση ως προς την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, προκαλώντας ανησυχία και σοβαρά οικονομικά προβλήματα σε χιλιάδες δικαιούχους, επισημαίνει ο βουλευτής της ΝΔ Θόδωρος Καράογλου. Με άλλη ερώτησή του ο βουλευτής αναφέρεται στην κατάργηση του νόμου της Νέας Δημοκρατίας περί αποσύρσης παλαιών ΙΧ αυτοκινήτων, που οδήγησε σε καθεστώς ομηρίας τους χιλιάδες δικαιούχους που είχαν υποβάλει αιτήσεις για την αντικατάσταση των παλαιών αυτοκινήτων τους και δεν έχουν καμία ενημέρωση για την πορεία των αιτήσεών τους, αλλά και για την καταβολή των οικονομικών κινήτρων που θα τους επέφερε κανονικά η απόσυρση.

>Αν υπάρχει συγκεκριμένη μελέτη για τις ειδικές συνθήκες που αφορούν στην ασφάλιση, τη σύνταξη και την υγειονομική περίθαλψη του κλάδου των ξενοδοχοϋπαλλήλων και με ποιες ρυθμίσεις θα εξασφαλιστούν πλήρως τα εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στον Τουρισμό-Επισιτισμό στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ερωτά τoν υπουργό Εργασίας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης.

>Σοβαρότατα προβλήματα στον τομέα της υγείας στον νομό Κεφαλονιάς, στα νοσοκομεία της Κεφαλονιάς, καθώς και στο Κέντρο Υγείας Ιθάκης, επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Νίκος Μωραΐτης και Μπάμπης Χαραλάμπους. Ειδικότερα στο νοσοκομείο του Αργοστολίου υπάρχουν περίπου 60 κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, το ακτινολογικό και νεφρολογικό τμήμα υπολειτουργούν, ενώ άμεση είναι και η ανάγκη πρόσληψης οδηγών ασθενοφόρων. Στο νοσοκομείο του Ληξουρίου υπάρχουν 52 κενές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, ελλείψεις σε παραϊατρικό προσωπικό, ενώ δεν υπηρετεί γιατρός μικροβιολόγος.

>Σήμα κινδύνου εκπέμπει και το νοσοκομείο Ρόδου, που αντιμετωπίζει καθημερινά οξυμμένα προβλήματα τα οποία εμποδίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία του, αναφέρει ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Φώτης Κουβέλης. Οι εργαζόμενοι είναι θορυβημένοι γιατί δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους κατοίκους της Ρόδου, πολύ περισσότερο τους χιλιάδες τουρίστες που καταφθάνουν στο νησί. Μάλιστα ο διοικητής του ιδρύματος και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κατέθεσαν στον πταισματοδίκη της Ρόδου σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο.

>Σχετικά με την ετοιμότητα και τη διαθεσιμότητα της χώρας σε ΜΕΘ, ερωτά την υπουργό Υγείας ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Γιαννόπουλος. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι στο Λαϊκό Νοσοκομείο, που θα μπορούσε να έχει αναπτύξει άλλα 8 κρεβάτια εντατικής θεραπείας, δεν δόθηκε καμία νέα νοσηλεύτρια, ούτε σχεδιάστηκε ο εξοπλισμός των κλινών αυτών. Τονίζεται ότι η υποστελέχωση αυτή, γνωστή από πολλά χρόνια, επιβάλλει άμεση κινητοποίηση για την επείγουσα κάλυψη των υπαρχόντων κενών και την απόδοση σε λειτουργία περισσοτέρων κλινών σε ΜΕΘ.

>Το θέμα της στέγασης των προσφύγων που ζουν στο αμαξοστάσιο του ΟΣΕ πίσω από τον Αγ. Ανδρέα, εν όψει της μετατροπής του χώρου σε πάρκινγκ, θέτει με ερώτησή του προς τον υπουργό Εσωτερικών ο επίσης ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Τσούκαλης. Αναφέρει πως η πιθανή εκδίωξη των προσφύγων απ’ το συγκεκριμένο χώρο, χωρίς προηγουμένως να βρεθεί χώρος φιλοξενίας, θα προκαλέσει νέα ανθρωπιστική κρίση, παρόμοια μ’ αυτήν που δημιουργήθηκε στην πόλη μετά την κατεδάφιση του αυτοσχέδιου καταυλισμού της Ηρώων Πολυτεχνείου, και ερωτά τον αρμόδιο υπουργό εάν προτίθεται να προχωρήσει στην υλοποίηση των εξαγγελιών για τη δημιουργία Κέντρου Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ) στην πόλη της Πάτρας.

>Τρία χρόνια μετά την επιβολή υπέρογκων προστίμων για τις παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αυτά όχι μόνο δεν συνέβαλαν στην καθιέρωση μιας νέας συμπεριφοράς, αλλά οδήγησαν είτε στη χαλάρωση εφαρμογής τους είτε σε φαινόμενα συναλλαγής, παρατηρεί ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Γείτονας. Ερωτά ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης σχετικά με τον εξορθολογισμό των προστίμων και ποιο το πρόγραμμα δράσης που προωθείται σε σχέση με τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στη χώρα μας.

>Με αφορμή τον άγριο ξυλοδαρμό πακιστανού μετανάστη στον Άγιο Παντελεήμονα και με βάση καταγγελίες ότι μπορεί να ενέχονται στην πράξη μέλη της Χρυσής Αυγής, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας ερωτά τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί άμεσα προκειμένου να διευκρινιστούν οι συνθήκες υπό τις οποίες τελέστηκαν τα καταγγελλόμενα.

>Πόσα και ποια είναι ακριβώς τα σχολικά βιβλία ή βοηθήματα που τυπώθηκαν στην αλβανική γλώσσα και για ποιες τάξεις προορίζονται, ερωτά την υπουργό Παιδείας ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος. Ζητά επίσης να μάθει πόσο στοίχισε η ετοιμασία και εκτύπωση των αλβανόφωνων αυτών βιβλίων και γιατί η έκδοσή τους θεωρήθηκε ξαφνικά τόσο αναγκαία στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε οικονομικά;

***

ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

>Την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την πρόσληψη 896 διοικητικών υπαλλήλων κλάδων ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ ανά την επικράτεια για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος, απαντώντας γραπτώς στη Βουλή σε σχετική ερώτηση του εισηγητή του ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ και βουλευτή Χανίων Μανώλη Σκουλάκη.

***

> Σε 10.000 υπολογίζονται οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν στον κλάδο ένδυσης-κλωστοϋφαντουργίας από το 2009 μέχρι και τον φετινό Μάιο στην Ελλάδα, με τον συνολικό αριθμό των απασχολουμένων να διαμορφώνεται σήμερα στους 60.000 από 70.000 που ήταν στο τέλος του 2008, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ) Θεόφιλο Ασλανίδη.

***

> Συγκροτήθηκε σε Σώμα το νέο ΔΣ της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος. Πρόεδρος εξελέγη ο Φ. Παντελεάκος, αντιπρόεδρος ο Θ. Κοσμίδης, γενικός γραμματέας ο Γ. Βιντζηλαίος, ταμίας ο Ι. Σταμούλης και μέλη οι Δημ. Σιμιτσής, Αν. Μανιάτης και Ι. Αρτοποιός.


Σχολιάστε εδώ