Με «γαλάζια» σκάνδαλα επιχειρούν ν’ αλλάξουν την ατζέντα

Έτσι, εκτός από την υπόθεση της Siemens, που θα βγάλει το καλοκαίρι και ολόκληρο τον Σεπτέμβριο αναζητώντας τις διαδρομές του μαύρου χρήματος, και την Προανακριτική για το Βατοπέδι, που θα συσταθεί τις προσεχείς ημέρες, το ΠΑΣΟΚ βγάζει στη σέντρα και μια αμιγώς «γαλάζια» υπόθεση, αυτήν των δομημένων ομολόγων, προσδοκώντας μεταστροφή της ατζέντας μέσα στο καλοκαίρι και πριν αρχίσουν τα δύσκολα του φθινοπώρου. Απορρίφθηκαν μάλιστα αρχικές σκέψεις σχετικά με την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία, αφού θα έμπαινε και το ΠΑΣΟΚ στο κάδρο…

Έτσι, πριν από την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που συμπεριλαμβάνει και όσες από τις νέες ρυθμίσεις για τα εργασιακά δεν εμπεριέχονται στο μνημόνιο και αναμένεται στα τέλη της εβδομάδας, προγραμματίστηκε να συζητηθεί την Τρίτη η πρόταση που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ τον περασμένο Δεκέμβριο για σύσταση Εξεταστικής για την υπόθεση των δομημένων ομολόγων.

Η νέα Εξεταστική θα συνεδριάζει μέσα στο καλοκαίρι και θα αποτελείται από 19 μέλη, δηλαδή 10 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, 5 της ΝΔ, έναν του ΚΚΕ, έναν του ΛΑΟΣ, έναν του ΣΥΡΙΖΑ και, για πρώτη φορά, έναν από τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Την επόμενη Δευτέρα θα συζητηθεί εξάλλου η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών έξι πρώην υπουργών και υφυπουργών της ΝΔ σε σχέση με την υπόθεση του Βατοπεδίου. Πρόκειται για τους Πέτρο Δούκα, Αλέξανδρο Κοντό, Ευάγγελο Μπασιάκο, Θόδωρο Ρουσόπουλο, Γιώργο Βουλγαράκη και Κώστα Κιλτίδη. Η Προανακριτική θα συσταθεί και θα λειτουργήσει μέχρι τις 20 Ιουλίου που θα διατηρηθεί η ολομέλεια της Βουλής ανοιχτή. Τα θερινά τμήματα θα ξεκινήσουν αμέσως μετά και θα είναι περιορισμένης διάρκειας, δύο-τριών εβδομάδων, ώστε να χωρέσουν και τα τρία στις 50 περίπου μέρες που υπολείπονται μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, αν εξαιρεθεί και το διάστημα των διακοπών του Αυγούστου.

Όπως αναφέρεται στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης των δομημένων ομολόγων, «παρά τη μείζονα σημασία για το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνία, δεν υπήρξε άμεση και αποτελεσματική δικαστική διερεύνηση από τους λειτουργούς που επιλήφθηκαν της υπόθεσης, ενώ αντιθέτως δεν αξιοποιήθηκαν σχετικά πορίσματα που είχαν εκδοθεί και διαβιβασθεί στη Δικαιοσύνη από τον πρόεδρο της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, γεγονός που εγείρει υπόνοιες για τυχόν ανοίκειες κυβερνητικές παρεμβάσεις». Σημειώνεται επίσης ότι η έκδοση, από το υπουργείο Οικονομίας της κυβέρνησης της ΝΔ, ειδικών ομολόγων υψηλοτάτου κινδύνου με τελικό αποδέκτη ασφαλιστικά ταμεία, προκάλεσε δικαιολογημένη ανασφάλεια, ανησυχία και αγανάκτηση στους έλληνες πολίτες και «κατεγράφη ως ένα οργανωμένο σχέδιο, ως ένα σκάνδαλο μεγάλων διαστάσεων, με στόχο τη λεηλασία της περιουσίας των ταμείων». Με βάση την πρόταση, η έκδοση έγινε με παραβίαση των αρχών της νομιμότητας και διαφάνειας, και μέχρι να καταλήξουν τα ομόλογα στα ασφαλιστικά ταμεία ακολούθησαν «ειδικές διαδρομές», με στόχο την καταβολή υψηλών και παράνομων προμηθειών (μαύρο χρήμα) σε υψηλά ιστάμενα στελέχη χρηματιστηριακών επιχειρήσεων. Στην εξέλιξη της υπόθεσης ενεπλάκησαν και εποπτικές αρχές και αναδείχθηκαν οι τεράστιες ευθύνες τους. Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχείρησε να συγκαλύψει με νόμο τη ζημιά που είχαν υποστεί ορισμένα ταμεία, μεταθέτοντάς τη στους φορολογούμενους, αντί να αναζητηθούν και να αποδοθούν πολιτικές, διοικητικές και ποινικές ευθύνες.

Στην πρόταση τίθενται επίσης 14 σημεία προς διερεύνηση, μεταξύ των οποίων οι πολιτικές ευθύνες των κυβερνητικών παραγόντων της περιόδου 2004-2007 που σχεδίασαν, υλοποίησαν ή ανέχτηκαν το σκάνδαλο των ομολόγων, οι λόγοι για τους οποίους η κυβέρνηση της ΝΔ προώθησε στα ασφαλιστικά ταμεία ομόλογα υψηλού κινδύνου και εγκατέλειψε την πολιτική των σταθερών και εγγυημένων αποδόσεων, γιατί η έκδοση των «αμαρτωλών» ομολόγων έγινε με αδιαφανείς διαδικασίες, γιατί, με ποιους και πώς έγινε η διακίνηση των δομημένων ομολόγων πριν ακόμη αυτά εκδοθούν, πού βρίσκονται σήμερα οι τεράστιες και παράνομες προμήθειες τις οποίες φέρεται ότι καρπώθηκαν (χρησιμοποιώντας ακόμα και βαλίτσες) οι διάφοροι ενδιάμεσοι, καθώς και γιατί δεν αναζητήθηκαν ευθύνες και η αποκατάσταση της ζημίας που υπέστη το Δημόσιο από εκείνους που με παράνομες πράξεις ή παραλείψεις συμμετείχαν με οποιοδήποτε τρόπο στο σκάνδαλο των ομολόγων.


Σχολιάστε εδώ