Μάχες σώμα με σώμα από τους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ στη Β΄ Πειραιά

Ακριβώς για να μη χαθεί το παιχνίδι εν τη γενέσει του με κάποιες άστοχες κινήσεις εξαιτίας των προσωπικών φιλοδοξιών, η ΝΕ του ΠΑΣΟΚ στη Β΄ Πειραιά δραστηριοποιήθηκε και πήρε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ώστε να μην ξεφύγει η κατάσταση.

Μεταξύ των άλλων, με πρωτοβουλία του γραμματέα της Β. Αλαΐσκα, του υπεύθυνου Οργανωτικού Δ. Λιντζέρη και του υπεύθυνου Αυτοδιοίκησης Γρηγ. Γουρδομιχάλη, διοργάνωσε την περασμένη βδομάδα εκδήλωση-συζήτηση, στο πλαίσιο της εγκυκλίου της Επιτροπής Εκλογών του ΠΑΣΟΚ αλλά και των υποψηφιοτήτων που κατατέθηκαν. Στην εκδήλωση μετείχαν όλα σχεδόν τα στελέχη της Β΄ Πειραιά και πλήθος ενδιαφερομένων για το χρίσμα. Βασικός ομιλητής, ο οποίος απάντησε και σε πολλές ερωτήσεις, ήταν ο βουλευτής Λάμπρος Μίχος. Αρχικά ανέλυσε την ουσία του «Καλλικράτη» και όλες τις παραμέτρους του και κατόπιν αναφέρθηκε στις προδιαγραφές που θα πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι, στα ποιοτικά χαρακτηριστικά και στις ατομικές τους δυνατότητες, προκειμένου όχι απλώς να κερδίσουν τις εκλογές αλλά να στηρίξουν τον νέο θεσμό.

Στη συζήτηση που ακολούθησε οι περισσότεροι τόνισαν ότι το κλίμα δεν βοηθάει, γι’ αυτό και θα πρέπει να αναπτυχθεί τοπικός προβληματισμός, να πειστεί ο κόσμος για την ουσία της μεταρρύθμισης και να γίνει κατανοητό πως βρισκόμαστε μπροστά σε ριζικές αλλαγές και στην αυτοδιοίκηση, για να έχει τύχη το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές.

Η θέση που διατυπώθηκε είναι πως το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να επιλέξει υποψήφιους άφθαρτους και με αναβαθμισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, δηλαδή ούτε παραδοσιακούς ούτε τεχνοκράτες και ούτε βέβαια επιρρεπείς σε διάφορα παιχνίδια…

Υπογραμμίστηκε επίσης πως οι υποψήφιοι που είχαν αντιδράσει στο σχέδιο «Καλλικράτης», δεν θα πρέπει να υποστηριχθούν.

Περιττό βέβαια να πούμε ότι όλοι οι υποψήφιοι δήλωσαν ότι έχουν τα χαρακτηριστικά και τις… προδιαγραφές, και ζήτησαν το «χρίσμα» γιατί είναι σίγουροι ότι θα τα καταφέρουν.

Η ηγεσία πάντως της ΝΕ κατάφερε να πείσει όλους τους υποψήφιους να συμφωνήσουν και να δηλώσουν ενώπιον όλων πως ανεξάρτητα αν πάρουν αρχικά τη στήριξη του κόμματος, θα δεσμευθούν να στηρίξουν τον υποψήφιο που θα επιλεγεί τελικά και θα τον βοηθήσουν να φτάσει στη νίκη.

Η πρωτοβουλία αυτή της ΝΕ Β΄ Πειραιά δείχνει πως τα στελέχη της αγωνιούν για το αύριο, παρακολουθούν τις εξελίξεις και βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή για να υπηρετήσουν το κίνημα. Σε αντιδιαστολή –δυστυχώς– με την αντίστοιχη της Α΄ Πειραιά, που δεν έχει ανάλογη (για να μην πούμε καμία) δραστηριότητα.

// Ένταση υπήρξε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, όταν πήρε τον λόγο ο Γιάννης Μαρωνίτης, εκ των υποψηφίων για τον Δήμο Νίκαιας – Ρέντη, που ξαφνικά έγινε ισχυρός, αφού είναι πλέον ο δωδέκατος της χώρας!

Ο Μαρωνίτης υποστήριξε ότι πήγε στη συνεδρίαση για την ενότητα. Με ενδιαφέρει η επόμενη μέρα, είπε χαρακτηριστικά. Γιατί οι εκλογές θα περάσουν, αλλά τα προβλήματα θα μείνουν. Για τον υποψήφιο δε που θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ είπε ότι θα πρέπει να γίνει γκάλοπ για να εκδηλωθεί η λαϊκή βούληση. Μόλις το είπε αυτό, σηκώθηκε ο δημοτικός σύμβουλος της Νίκαιας με τον συνδυασμό του ΠΑΣΟΚ Ν. Μακρινός και σε έντονο ύφος τού είπε: «Σιγά μη γίνουν γκάλοπ. Το λες εσύ γιατί σε συμφέρει, επειδή είσαι δυόμισι χρόνια στον δρόμο!» για να πάρει την πληρωμένη απάντηση: «Εγώ είμαι δυόμισι χρόνια για να καλύψω το δικό σου κενό, που έπρεπε να είσαι τέσσερα χρόνια στον δρόμο! Εσένα ψήφισε ο κόσμος για να είσαι δίπλα του, αλλά επειδή δεν το έκανες, το κάνω εγώ και θα εξακολουθήσω να το κάνω!»

Ο Μακρινός απάντησε πως η θέση του Γ. Μαρωνίτη συνιστά αντικομματική συμπεριφορά και τον κατήγγειλε ότι δεν σέβεται τη διαδικασία, αφού πάει να την «καπελώσει».

Ο συνήθως χαμηλών τόνων Γ. Μαρωνίτης «τα πήρε» μ’ αυτήν την τοποθέτηση: «Όποιος νομίζει ότι θα έχει το «χρίσμα» εφ’ όρου ζωής, ας μην κάνει τίποτα», είπε. «Εγώ θέλω το χρίσμα από τον κόσμο, γι’ αυτό είμαι στον δρόμο μαζί με τον κόσμο. Όποιος αυτό το θεωρεί αντικομματική συμπεριφορά, είναι άθλιος. Ποια είναι η κομματική συμπεριφορά; Να καθόμαστε στον καναπέ και να κάνουμε… ρουσφέτια και να μη μας νοιάζει για τον κόσμο; Τέτοια κομματική συμπεριφορά δεν τη θέλω και δεν την ασπάζομαι. Αυτές τις συμπεριφορές και τις αθλιότητες πληρώνουμε σήμερα!»

Την απάντηση του Μαρωνίτη έπνιξαν οι φωνές του Μακρινού και των παριστάμενων που ο καθένας ήθελε να πάρει θέση και απειλήθηκε γενικότερη έκρηξη. Τελικά, με τη δυναμική παρέμβαση του προεδρείου και των ψυχραιμότερων, το θέμα έληξε.

Τι γίνεται στους δήμους

Πλήθος υποψηφιοτήτων κατεγράφη στο email του ΠΑΣΟΚ για τους δήμους του Πειραιά. Συγκεκριμένα:

// Στον Κορυδαλλό προτάθηκαν ο νυν δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης, ο τ. αντιδήμαρχος Γρηγ. Γουρδομιχάλης και η Μερόπη Κατσάνου (δημ. σύμβουλος). Ο Γ. Γουρδομιχάλης πάντως με δήλωσή του παραιτήθηκε από την υποψηφιότητα, αναφέροντας ότι τον τιμά η εμπιστοσύνη των δημοτών που τον πρότειναν, αλλά δεν αποδέχεται την υποψηφιότητα για δήμαρχος Κορυδαλλού. Μετά από αυτό, φαβορί για υποψήφιος αλλά και για επόμενος δήμαρχος είναι ο Σταύρος Κασιμάτης. Είναι, θα λέγαμε, μία από τις λίγες περιπτώσεις που έχει… κλειδώσει… Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Σταύρος Κασιμάτης είναι ανεξάρτητος υποψήφιος, όπως και πριν από τέσσερα χρόνια, όμως θα τον στηρίξει και το ΠΑΣΟΚ. Θεωρείται δε από τους πλέον επιτυχημένους δημάρχους, καθώς επί της θητείας του έγιναν 6 νέα σχολεία, γίνεται το νέο δημαρχείο, ιδρύθηκε κι άλλος βρεφονηπιακός σταθμός, και ήδη βρίσκεται σε διευθέτηση το θέμα της δημιουργίας δύο γηπέδων ποδοσφαίρου στα Λατομεία. Ο κόσμος είναι ευχαριστημένος από την καθαριότητα και το πράσινο και γι’ αυτό ο Κασιμάτης φαίνεται πως δεν θα έχει πρόβλημα να διατηρήσει τη θέση του.

// Στη Νίκαια (που πήρε και τον Ρέντη) υποψήφιοι για δήμαρχοι θέλουν να είναι οι Λιντζέρης (αδελφός του βουλευτή), Γ. Μαρωνίτης, Τερζής, Μόσχου, Ζαχαρόπουλος και Λ. Αθανασιάδης. Ανεξάρτητοι θα κατέβουν οι Στ. Λογοθέτης και Γ. Ιωακειμίδης που είχαν εκλεγεί στο παρελθόν δήμαρχοι Πειραιά και Ρέντη αντίστοιχα, με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ. Υποψηφιότητα έθεσε και ο αντινομάρχης Πειραιά Βαλσαμάκης, που όμως έχει θέσει και υποψηφιότητα για αντιπεριφερειάρχης Πειραιά. Όπου του… κάτσει δηλαδή!

Επικρατέστεροι για το χρίσμα είναι οι Λιντζέρης – Μαρωνίτης. Ο πρώτος γιατί έχει ισχυρά ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό και ο δεύτερος επειδή έχει τον κόσμο με το μέρος του. Αν το ΠΑΣΟΚ πάει σε σίγουρη λύση, δηλαδή σε άνθρωπο που έχει μεγάλη διείσδυση στον κόσμο και ξεκινάει με «προίκα» μεγάλο αριθμό ψήφων, θα επιλεγεί ο Μαρωνίτης. Αν θελήσει πιο κομματικό υποψήφιο, θα πάει στον Λιντζέρη. Αν πάντως γίνει γκάλοπ, όπως ακούστηκε, πρώτος θα είναι ο Μαρωνίτης.

// Στο Κερατσίνι (που ενσωμάτωσε και τη Δραπετσώνα) ενδιαφέρον για υποψήφιοι εκδήλωσαν οι Ζαχ. Ζούπης, Κανέλλος Λάλος, Χρ. Σαλαλές, Τζαννής, Αλ. Χρυσός και η κ. Μυργιαλή. Οι συσχετισμοί μέχρι στιγμής ευνοούν τον Μ. Λάλο, που δείχνει να έχει μεγαλύτερη διείσδυση στον κόσμο. Από τους υπόλοιπους λέγεται ότι ο πρώην δήμαρχος Σαράφογλου θα στηρίξει τον Ζαχ. Ζούπη και ο επίσης πρώην δήμαρχος Γ. Χάσκας, τον Αλ. Χρυσό, που είναι δήμαρχος Δραπετσώνας και μάλιστα πολύ επιτυχημένος. Η υποψηφιότητα Τζαννή απερρίφθη από τη ΝΕ Β΄ Πειραιά γιατί κλήθηκε δύο φορές σε συνεδρίαση του οργάνου για εκλογικά θέματα και δεν εμφανίστηκε.

// Στη Σαλαμίνα μοναδική υποψηφιότητα θα είναι εκείνη του νυν δημάρχου Σοφρά. Το ΠΑΣΟΚ όμως θα έχει πρόβλημα, καθώς ο σημερινός δήμαρχος Αμπελακίων Μάριος Τραυλός είναι δυσαρεστημένος και δεν φαίνεται διατεθειμένος να βοηθήσει στις εκλογές, ενώ θα υπάρχει και το ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο του Τσαβαρή.

// Στο Πέραμα, τέλος, μοναδική υποψηφιότητα είναι αυτή του νυν δημάρχου Γιάννη Γλύκα, παρότι δεν τα πήγε καθόλου καλά. Πάντως για το Πέραμα ετοιμάζεται κι άλλο ψηφοδέλτιο από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Στην Περιφέρεια

Για περιφερειάρχες από τον Πειραιά έχουν προταθεί ή αυτιπροταθεί οι Δημ. Γκερλές, Δημ. Καρύδης, Π. Φασούλας και Γιάννης Μίχας.

Η πιο «καθαρή» υποψηφιότητα είναι του Γιάννη Μίχα, ο οποίος από την αρχή είχε δηλώσει ότι «στοχεύει» μόνο στην Περιφέρεια Αττικής. Οι υπόλοιπες υποψηφιότητες έχουν… βαρίδια, αφού ο Δημ. Καρύδης είναι βουλευτής, ο Δημ. Γκερλές είναι υποδιοικητής νοσοκομείου και συνδικαλιστής και ο Π. Φασούλας είναι και υποψήφιος δήμαρχος!

Για την Αντιπεριφέρεια Πειραιά έχουμε πολλές υποψηφιότητες, όπως του Γ. Αξαρλή, προέδρου της ΝΕ Α΄ Πειραιά, του αντινομάρχη Βαλσαμάκη και του προέδρου του ΠΕΣΥΔΑΠ και τέως αντιδημάρχου Κορυδαλλού Γρηγόρη Γουρδομιχάλη, ο οποίος έσπευσε να παραιτηθεί από την υποψηφιότητα του δημάρχου Κορυδαλλού, όπου τον είχαν προτείνει πολλοί δημότες. Ο Γ. Γουρδομιχάλης εκλέγεται στον περιβαλλοντικό σύνδεσμο διαδοχικά με πάνω από 90% ποσοστό, κι αυτό δείχνει τη διείσδυση που έχει στους ΟΤΑ. Κάτι που θα τον βοηθήσει στη διεκδίκησή του, όπως και οι πολλές γνωριμίες του εξαιτίας της ενασχόλησής του με το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής. Πάντως για τις υποψηφιότητες γίνονται διαδοχικές συσκέψεις στην Ιπποκράτους και στις περισσότερες περιπτώσεις επικρατεί η άποψη να γίνουν τοπικά γκάλοπ μέχρι τις 2 Ιουλίου. Για την Περιφέρεια Νήσων έχει θέσει, μεταξύ άλλων, υποψηφιότητα ο δήμαρχος Μεθάνων Χρήστος Πάλλης, που γνωρίζει όσο λίγοι τα θέματα του Σαρωνικού και έχει πολλές συμπάθειες σε όλους τους πολιτικούς χώρους.


Σχολιάστε εδώ