Κοινωνικό «απαρτχάιντ»

Το Προεδρικό Διάταγμα για τα εργασιακά (αυξάνονται οι απολύσεις, μειώνεται η αποζημίωση) καταργεί εν μια νυκτί δικαιώματα που οι εργαζόμενοι είχαν κατοχυρώσει μέσα από αγώνες δεκαετιών, ενώ οι επερχόμενες αλλαγές στο Ασφαλιστικό μετατρέπουν τη σύνταξη σε… επίδομα φτώχειας! Οι αποφάσεις της κυβέρνησης προκαλούν ήδη «σάλο», τα κόμματα κάνουν λόγο για «εργασιακό μεσαίωνα», ενώ τα συνδικάτα ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις. Ο αναβρασμός επεκτείνεται σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας, σε σημείο που αρκετοί να προδικάζουν… ραγδαίες (και πολιτικές) εξελίξεις. Στη σκιά της νέας υποβάθμισης από τον διεθνή οίκο Moody’s κινείται η ελληνική οικονομία, τη στιγμή που Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζουν ικανοποίηση για την πορεία υλοποίησης των μέτρων που προβλέπει (επιβάλλει) το Μνημόνιο. Το γεγονός αυτό προκάλεσε αντιδράσεις σε πολλά επίπεδα, ενώ κυβερνητικοί παράγοντες έκαναν λόγο για «ύπουλο χτύπημα», που εντάσσεται στο «βρώμικο παιχνίδι» των κερδοσκόπων. Στόχος τους κατά βάση είναι το ευρώ και δευτερευόντως η ελληνική οικονομία. Την κίνηση της Moody’s αποδοκίμασαν τόσο ο Ζαν Κλοντ Τρισέ όσο και ο ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν. Παρά ταύτα, η υποβάθμιση έχει επιπτώσεις σε διάφορα επίπεδα, και κυρίως στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών. Στο μεταξύ, η αντιπροσωπεία της «τρόικας» που βρίσκεται από τη Δευτέρα στην Αθήνα εξέφρασε την ικανοποίησή της για την προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει το έλλειμμα. Παράλληλα όμως χτύπησε καμπανάκι για δύο θέματα: πληθωρισμό και ανάπτυξη. Ειδικά στο θέμα του πληθωρισμού επισημαίνουν ότι σημαντική άνοδός του μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης. Η αύξηση του πληθωρισμού αποτέλεσε αφορμή για μια ενδοκυβερνητική κόντρα, μεταξύ του Γ. Παπακωνσταντίνου και της Λ. Κατσέλη, με τον πρώτο να αποδίδει την άνοδο στην αισχροκέρδεια που επικρατεί στην αγορά (αρμοδιότητας της κ. Κατσέλη) και τη δεύτερη να υποστηρίζει ότι φταίει η «καταιγίδα φόρων» (που επέβαλε ο κ. Παπακωνσταντίνου).

Ένας λιγότερος…

ΜΕΙΟΝ έναν βουλευτή αριθμεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας μετά την ανεξαρτητοποίηση του Κ. Κιλτίδη. Απόφαση που δεν ήταν… «κεραυνός εν αιθρία», καθώς λόγω της εμπλοκής του στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου βρισκόταν στη «μαύρη λίστα» της Ρηγίλλης και ήταν θέμα χρόνου να τεθεί εκτός κόμματος. Μάλιστα, ο κ. Κιλτίδης κατήγγειλε το περιβάλλον Σαμαρά για σκόπιμες διαρροές στα Μέσα Ενημέρωσης με στόχο την πολιτική απαξίωσή του. Δήλωσε ότι μέχρι τις εκλογές, όποτε και αν γίνουν, θα παραμείνει ανεξάρτητος, ενώ το… εγκώμιο του βουλευτή Κιλκίς έσπευσε να πλέξει ο Γ. Καρατζαφέρης. Στη Ρηγίλλης πάντως στρέφουν την προσοχή τους στο κρίσιμο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της εδομάδας στην Αθήνα, καθώς έχουν καλλιεργήσει υπέρμετρες φιλοδοξίες σχετικά με τη σημασία του αλλά και τις εξελίξεις που μπορεί να δρομολογήσει. Παράλληλα όμως… λοξοκοιτούν προς την πλευρά της κ. Μπακογιάννη, η οποία συνεχίζει τις επαφές προς την κατεύθυνση της ίδρυσης νέου κόμματος.

Παίζουν καθυστέρηση

ΜΕΧΡΙ τις 30 Σεπτεμβρίου θα παραταθούν οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Ζήμενς έπειτα από ομόφωνη απόφαση των βουλευτών που μετέχουν σ’ αυτήν. Στο μεταξύ κλιμάκιο βουλευτών, στο οποίο θα μετέχει και εφέτης ανακριτής πρόκειται να ταξιδέψει τις επόμενες ημέρες στο Μόναχο, με σκοπό να συναντήσει και να πάρει καταθέσεις από τους τρεις άλλοτε ισχυρούς άνδρες της γερμανικής εταιρείας, τους κ. Σίκατσεκ, Κουτσενρόιτερ και Μιχ. Χριστοφοράκο. Από πολλές πλευρές εκφράζονται αμφιβολίες ως προς την αποτελεσματικότητα αυτού του ταξιδιού, καθώς εκτιμούν ότι οι τρεις αποκλείεται να πουν κάτι περισσότερο απ’ ό,τι έχουν καταθέσει στη γερμανική δικαιοσύνη. Επιπλέον, δεν είναι δεδομένο ότι θα δεχτούν να μιλήσουν, ιδίως ο κ. Χριστοφοράκος. Κατ’ εντολή του πρωθυπουργού, ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης έστειλε επιστολή στον επικεφαλής της Ζήμενς στην Ελλάδα ζητώντας από τη μητρική εταιρεία στη Γερμανία να δώσει στην Εξεταστική Επιτροπή όλα τα στοιχεία για τα «μαύρα ταμεία». Με απόφαση της Δικαιοσύνης απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα και για τον κουμπάρο του Τ. Μαντέλη. Επίσης, η Εξεταστική Επιτροπή ζητά από όσους την τελευταία 20ετία διετέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί και υπέγραψαν συμβάσεις με τη Ζήμενς να δώσουν την άδεια να ανοίξουν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί.

Εξάλλου, σε κενά έδρανα έγινε η συζήτηση των πέντε πορισμάτων για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Την Τετάρτη το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες κυβερνητικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, συγκεκριμένα των Θ. Ρουσόπουλου, Β. Μπασιάκου, Αλ. Κοντού, Κ. Κιλτίδη, Π. Δούκα και Γ. Βουλγαράκη.

Μπλακ άουτ…

ΠΑΡΑΛΥΤΙΚΑ φαινόμενα στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας προκάλεσε η σκληρή κόντρα κυβέρνησης και προμηθευτών ιατρικών υλικών. Αιτία, η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας ότι τα χρέη προς τους προμηθευτές θα εξοφληθούν (σε ένα μεγάλο ποσοστό) με ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Λόγω της έλλειψης ιατρικών υλικών στα περισσότερα νοσοκομεία επικρατεί αναστάτωση, καθώς δεν μπορούν να γίνουν επεμβάσεις ή άλλου είδους εξετάσεις, κατάσταση που εγκυμονεί κινδύνους για τη ζωή χιλιάδων ασθενών. Στη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Οικονομικών και Υγείας με τους προμηθευτές προέκυψε κατ’ αρχήν συμφωνία, ωστόσο θα χρειαστεί να περάσουν αρκετές μέρες για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Ακόμη και εντός της κυβέρνησης επιρρίπτουν ευθύνες για το αδιέξοδο και στην υπουργό Υγείας, ενώ με δημόσια παρέμβασή του ο επιχειρηματίας Α. Βγενόπουλος ζήτησε την παραίτηση της κ. Ξενογιαννακοπούλου.


Σχολιάστε εδώ