ΚΑΛΠΑΖΕΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

Στο 11,7% αυξήθηκε η ανεργία στο πρώτο τρίμηνο του 2010, από 9,3% στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό τριμήνου που έχει καταγραφεί από το 2000. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το υψηλότερο ποσοστό παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-29 ετών (22,3%). Για νέες γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει στο 27,4%. Αυτά αναφέρει το δελτίο Τύπου. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελληνική Στατιστική Αρχή επέλεξε να ανακοινώσει μόνο το ποσοστό συνολικά για τους νέους. Αυτό που δεν αναφέρει το δελτίο Τύπου είναι ότι στην ηλικία 15-19 ετών, οι άνεργοι ανέρχονται σε 33,8% του εργατικού δυναμικού αυτής της ηλικίας. Στην ηλικία 20-24 ετών η ανεργία ανέρχεται στο ποσοστό του 30,4%, και μόνο στην ηλικία 25-29 ετών περιορίζεται περίπου στο 17,7%. Έτσι προκύπτει το τελικό 22,3% που ανακοινώθηκε. Η πραγματικότητα για τους μικρότερους ηλικιακά είναι δυστυχώς πολύ χειρότερη. Και η κυβέρνηση δυστυχώς πιστεύει ότι αυτό το πρόβλημα θα λυθεί με τη μείωση του βασικού μισθού για τους νέους κατά 15% ή 20%, και με την απάλειψη των ασφαλιστικών εισφορών, όταν παράλληλα αποφασίζει επιμήκυνση του εργασιακού βίου… Αξίζει να σημειώσουμε ότι ως προς το επίπεδο εκπαίδευσης, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (18,1%), σε όσους έχουν απολυτήριο τριτάξιας μέσης εκπαίδευσης (14,0%) και στους απόφοιτους ανώτερης τεχνολογικής επαγγελματικής εκπαίδευσης (13,4%). Το χαμηλότερο ποσοστό (7,1%) παρατηρείται στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και σε όσους έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό (7,4%). Σε επίπεδο Περιφέρειας το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στα Ιόνια Νησιά με 20,4% και στο Νότιο Αιγαίο με 18,9%. Στον αντίποδα, το μικρότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στο Βόρειο Αιγαίο με 7,6% και στην Πελοπόννησο με 8,8%.

***

Πράσινες διαμαρτυρίες
Την έντονη αντίδραση και δυσαρέσκεια πολλών μελών, νυν και παλαιότερων, της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ έχει προκαλέσει η «αφωνία» για τις αλλαγές στα εργασιακά, για τη μείωση του βασικού μισθού των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας, για τη συνεχώς αυξανόμενη ανεργία των νέων ανθρώπων, για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό. Τονίζουν ότι η ηγεσία της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, για να υπηρετήσει την ηγεσία του κινήματος και την κυβέρνηση, «κάνει γαργάρα» την ιστορία και τις παρακαταθήκες της. Πολλά στελέχη εκφράζουν δημόσια τη δυσφορία τους. Η νυν ηγεσία παρέμεινε άφωνη. Είχε ωστόσο προγραμματίσει συνεδρίαση της συντονιστικής γραμματείας αργά την Παρασκευή στη Χαλκίδα (!), προκειμένου να οργανώσει το φεστιβάλ του Ιουλίου… Ίσως από τη συνεδρίαση να βγει και ανακοίνωση για τα μέτρα της κυβέρνησης, αλλά λόγω ώρας που κλείνει η στήλη δεν είμαστε βέβαιοι ότι κατέληξαν σε συγκεκριμένη διατύπωση.

***

Νέα εποχή στην ΟΝΝΕΔ

• Η γαλάζια νεολαία στο 8ο Συνέδριό της

Με σύνθημα «όλοι μαζί από την αρχή» ξεκίνησε την Παρασκευή το 8ο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ στην Άμφισσα. Πρόκειται για ένα ιστορικό Συνέδριο της γαλάζιας νεολαίας, καθώς αλλάζει σχεδόν πλήρως η οργανωτική της μορφή και προετοιμάζει μια νέα εποχή σε πολιτικό επίπεδο, υπό το βάρος των ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων. Η κατεύθυνση της ηγεσίας ήταν εξαρχής σαφής και αποτέλεσε και τον υπότιτλο του Συνεδρίου: «Το μέλλον μας το σχεδιάζουμε από την αρχή».
Υπό το βάρος της ήττας της ΝΔ, αλλά και υπό το πρίσμα της εκλογής του Αντώνη Σαμαρά από τα μέλη και της μεγάλης αλλαγής στην ΟΝΝΕΔ με την εκλογή νέου προέδρου από τη βάση, ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, αλλά και η πλειοψηφία του Συνεδρίου και των στελεχών της γαλάζιας νεολαίας, έχουν στόχο να αλλάξουν πλήρως την εικόνα, τη λειτουργία, τον λόγο και την παρουσία της ΟΝΝΕΔ.

Η ομιλία Σαμαρά
Ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε στο Συνέδριο το απόγευμα της Παρασκευής, ολοκληρώνοντας τις εργασίες της πρώτης ημέρας. Όσον αφορά την ΟΝΝΕΔ, ο πρόεδρος της ΝΔ κινήθηκε σε πλήρη συμφωνία με την ηγεσία της οργάνωσης και μετέφερε μήνυμα αλλαγής, οργανωτικής και πολιτικής, στο κόμμα και τη νεολαία. Έδωσε μάλιστα υπόσχεση ότι «το μέλλον μας θα το σχεδιάσουμε όλοι μαζί από την αρχή», υιοθετώντας το σλόγκαν του Συνεδρίου. Σημείωσε ότι θέλει μια ΟΝΝΕΔ συμμετοχική, δημοκρατική και ανοιχτή, όπως λέει και ο Ανδρέας Παπαμιμίκος. Τόνισε μάλιστα ότι μετά τις αλλαγές η γαλάζια νεολαία αναδεικνύεται πιο ενωμένη και παντοδύναμη από ποτέ, ενώ επισήμανε τη σαρωτική, θεαματική ανανέωση στα όργανα της ΟΝΝΕΔ αλλά και του κόμματος, με νέα στελέχη. Σημείωσε δε ότι «καμία άλλη παράταξη ή νεολαία δεν μπορεί να κάνει τόσο βαθιά ανανέωση και τόσο βαθιά προσφυγή στη βάση της». Πρόσθεσε ότι κάθε ανασυγκρότηση της ΝΔ ξεκίνησε από την ΟΝΝΕΔ και ότι το κόμμα ευχαριστεί βαθιά την ΟΝΝΕΔ και τη ΔΑΠ, διότι εξακολουθεί και τους μαθαίνει να κερδίζουν τις μάχες. Ανέφερε δε ότι και ο ίδιος ξεκίνησε από τη ΔΑΠ και την ΟΝΝΕΔ και ότι για όλα τα στελέχη της ΝΔ η ΟΝΝΕΔ υπήρξε το μεγαλύτερο πολιτικό σχολείο, δίνοντας το μήνυμα της αλλαγής γενιάς και στο κόμμα.
Όσον αφορά τη γενικότερη πολιτική, έκανε ευθεία επίθεση στο ΠΑΣΟΚ. Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ μας έφερε σε εθνική κατάθλιψη, ότι ποντάρει στον φόβο και τον καλλιεργεί για να παραμείνει στην εξουσία. Αντίθετα, η ΝΔ δίνει έμφαση στο πολιτικό ήθος και στο προσωπικό πολιτικό παράδειγμα, για να πείσει τους πολίτες. Σημείωσε ότι οι πολίτες δεν θέλουν τους Νεοδημοκράτες αλάθητους αλλά ειλικρινείς, δεν τους θέλουν τέλειους αλλά με αξίες, δεν τους θέλουν λαμπερούς αλλά καθαρούς. Έκανε έντονη επίθεση (με εσωκομματικές αιχμές…) στην πολιτική του lifestyle, στην επικοινωνιακή πολιτική, στην πολιτική των σφυγμομετρήσεων και των ολίγων «αυθεντιών», στα ψευτοδιλήμματα. Τόνισε ότι η ΝΔ και η ΟΝΝΕΔ προχωρούν στην επιστροφή στην πολιτική, μαζί με τον λαό, κόντρα στην πεποίθηση ότι η καθημερινότητα οδηγεί στην αποστροφή από τα κοινά. Σημείωσε ότι η ΝΔ έκανε ήδη γενναία αυτοκριτική, ότι δεν θα καλύψει ούτε θα ξεχάσει συμπεριφορές που πλήγωσαν την Ελλάδα και την παράταξη, αλλά και δεν θα αφήσει ανυπεράσπιστη την προσφορά της ΝΔ στον τόπο. Με έμφαση στην ιδεολογία, με κλείσιμο λογαριασμών του παρελθόντος, με επιστροφή στην πολιτική, με οργανωτική ανασυγκρότηση εξήγγειλε την (άμεση;) πολιτική αντεπίθεση της ΝΔ και της ΟΝΝΕΔ.

Οι αλλαγές στην ΟΝΝΕΔ
Στην ΟΝΝΕΔ πιστεύουν ότι οι καιροί είναι απαιτητικοί, οι νέοι προβληματίζονται, κυοφορούνται εξελίξεις στην κοινωνία. Θέλουν λοιπόν ν’ αλλάξουν την ΟΝΝΕΔ για να έχει κατ’ αρχάς λόγο ύπαρξης η γαλάζια νεολαία αύριο, και για να μπορέσουν ν’ αλλάξουν στη συνέχεια την παράταξη και τη χώρα. Ο άμεσος στόχος τους είναι να φτιάξουν μια ανοιχτή, δημοκρατική, συμμετοχική και πολιτική οργάνωση, για να μπουν σε νέα ιστορική πορεία.
Τις αλλαγές συνόψισε και πρότεινε στο σώμα με την ομιλία του, παρουσία του προέδρου της ΝΔ, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος. Μετά τις εκλογές προέδρου στη νεολαία και στο κόμμα από τη βάση, προέδρων ΝΟΔΕ και συνέδρων από τη βάση, καθιερώνουν εκλογές και θητείες σε όλα τα επίπεδα. Μπαίνει όριο δύο θητειών στην Κεντρική Επιτροπή και μίας τριετούς θητείας στο αξίωμα του προέδρου της ΟΝΝΕΔ, αλλά και της κάθε Νομαρχιακής. Με αυτόν τον τρόπο προωθούν την ανανέωση και στοχεύουν να αποφύγουν τον καθεστωτισμό των ομαδαρχών. Επίσης καθιερώνουν ασυμβίβαστο στις ιδιότητες προέδρου Νομαρχιακής και μέλους της ΚΕ. Δημιουργούν περιφερειακή διοίκηση με βάση το σχέδιο «Καλλικράτης», ενώ ταυτόχρονα περιορίζουν τις τοπικές επιτροπές σε μία ανά δήμο ή δημοτικό διαμέρισμα. Παράλληλα, για να αποκτήσουν στενότερους δεσμούς με την κοινωνία, δημιουργούνται σε επίπεδο νομού ειδικές θεματικές οργανώσεις που θα ασχολούνται με το έργο συλλόγων, επιμελητηρίων και άλλων φορέων, ενώ θα απορροφούν στην ΟΝΝΕΔ το δυναμικό της ΔΑΠ που ολοκληρώνει τις σπουδές του. Σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης δημιουργείται πολιτικό συμβούλιο με τομείς πολιτικής ευθύνης αντίστοιχους του κυβερνητικού έργου, που θα παράγει πολιτικές θέσεις και θα είναι το ανώτερο όργανο μεταξύ δύο συνεδριάσεων της ΚΕ. Το Εκτελεστικό Γραφείο αποκτά καθαρά οργανωτικό ρόλο. Δημιουργείται Πολιτική Ακαδημία της ΟΝΝΕΔ που θα διοργανώνει πολιτικά σεμινάρια, θα παράγει πολιτική σκέψη και προβληματισμούς και θα αναδεικνύει καταρτισμένα στελέχη.
Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ έδωσε ιδιαίτερη σημασία και έκανε ειδική αναφορά στα θέματα διαφάνειας, προτείνοντας την καταστατική καθιέρωση Ελεγκτικής Επιτροπής που θα ελέγχει όλην την οικονομική διαχείριση, θα αποτελείται από τρία έμπειρα στελέχη της ΚΕ, ενώ η κεντρική διοίκηση θα είναι υποχρεωμένη να λογοδοτεί και δημόσια, με ανάρτηση των ετήσιων οικονομικών στοιχείων στο διαδίκτυο.

Η οργανωτική επιτροπή
Μεγάλο βάρος της προετοιμασίας αλλά και της διάρκειας του Συνεδρίου ανέλαβε η οργανωτική επιτροπή και στελέχη της νέας κεντρικής διοίκησης. Αρκετοί απ’ όσους έτρεξαν για το Συνέδριο θα είναι σε θέσεις ευθύνης στη νέα οργανωτική δομή της γαλάζιας νεολαίας. Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής ανέλαβε το έμπειρο και σεβαστό πλέον, λόγω ηλικίας, στέλεχος της ΚΕ της ΝΔ και της ΟΝΝΕΔ, Γιάννης Πολιτόπουλος. Τα μέλη της επιτροπής που έτρεχαν όλες αυτές τις ημέρες ήταν οι Βλάχου Έλενα, Βύνης Χρήστος, Δημητρογιάννης Λάμπρος, Ιωάννου Κώστας (πρώην υποψήφιος πρόεδρος), Καβαλλιεράκης Στέφανος, Λυγούρα Δήμητρα, Λυμπερίου Τάσος, Μοράντζης Σταύρος, Πετρόπουλος Βασίλης, Σπηλιωτοπούλου Νινέττα (μέλος ΕΓ ΟΝΝΕΔ), Στέγγος Γιώργος, Βαρκούτας Γιάννης.

***

Διαγενεακή Δικαιοσύνη
Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Διαγενεακή δικαιοσύνη και δημόσια πολιτική στην εποχή της κρίσης», την Πέμπτη, στο (κυριλέ) αμφιθέατρο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Βασική εισηγήτρια ήταν η υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου, ενώ την εκδήλωση άνοιξαν οι (συστεγαζόμενοι στην Αχαρνών) γενικοί γραμματείς Γιάννος Λιβανός (Νέας Γενιάς) και Ευθύμιος Μπάκας (Διά Βίου Μάθησης). Ομιλητές ήταν γνωστοί και λιγότερο γνωστοί καθηγητές και επιστήμονες (μεταξύ αυτών και ο Πλάτων Τήνιος), ο νεαρός ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης και εκπρόσωποι ΜΚΟ (WWF, g700, 50+ Ελλάς).
Το ζήτημα της διαγενεακής δικαιοσύνης είναι ψηλά στην ατζέντα της
Αχαρνών και με την παρουσία της υπουργού δόθηκε ένα ευκρινές πολιτικό μήνυμα. Η Άννα Διαμαντοπούλου επισήμανε ιδιαίτερα, και είναι σημαντικό, την απουσία των νέων από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Η
υπουργός αναφέρθηκε στην προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ από το 2007 να αλλάξει η ποσόστωση υπέρ των νέων ανθρώπων στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Τόνισε επίσης την ανάγκη να λαμβάνεται υπόψη, στα νομοσχέδια στη Βουλή, ο αντίκτυπος και η επιρροή που θα έχουν στους νέους. Μίλησε για τη σημασία της στρατηγικής της κυβέρνησης στην εκπαίδευση «Πρώτα ο μαθητής», με την έννοια ότι οι επιλογές της ηγεσίας πρέπει να εξυπηρετούν πρωτίστως τους νέους. Σημείωσε ότι η έμφαση πρέπει να δοθεί στο νέο και τη νέα γενιά και μίλησε για νέα, ηθική πολιτική επανάσταση, καλώντας τη νεολαία σε συστράτευση. Αναφερόμενη, τέλος, στο θέμα της ημερίδας, είπε ότι είναι από τις σοβαρότερες συζητήσεις που γίνονται αυτήν τη στιγμή και ότι το ζήτημα αυτό ανάγεται σε θέμα πολιτικής ηθικής.
Ο γενικός γραμματέας Νέας Γενιάς Γιάννος Λιβανός τόνισε ότι η ημερίδα αποτυπώνει τον νέο προσανατολισμό της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς. «Η βασική μας επιδίωξη», είπε, «είναι να δείξουμε στους νέους ότι η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς δεν είναι απλώς ένας γραφειοκρατικός κυβερνητικός οργανισμός για τη νεολαία, αλλά μπορεί ταυτόχρονα να παρεμβαίνει δυναμικά στην κοινωνία, να δρα ως συλλογικός διανοούμενος, να εμπνέει τους νέους και την ακαδημαϊκή κοινότητα, να διεγείρει το κοινωνικό ενδιαφέρον, να διατυπώνει νέα ζητήματα και προβληματισμούς, να δημιουργεί μια νέα, καινοτόμα ατζέντα θεμάτων». Αυτή η αναφορά εκλήφθηκε από παρατηρητές και ως απάντηση του κ. Λιβανού σε δημοσίευμα της στήλης μας σχετικά με τον ρόλο και τον λόγο της ΓΓΝΓ. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, «αυτή η πρωτοβουλία υπηρετεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο αυτή μας την επιδίωξη. Διατυπώνουμε έναν καινοτόμο προβληματισμό και εισάγουμε στον δημόσιο διάλογο το ζήτημα της διαγενεακής δικαιοσύνης, που δεν έχει συζητηθεί επαρκώς στη χώρα μας». Στο αξιακό πλαίσιο της νέας πολιτικής μας στρατηγικής, σημείωσε ο κ. Λιβανός, τοποθετούμε στο επίκεντρο την αρχή της διαγενεακής δικαιοσύνης, δηλαδή την αρχή της δίκαιης διευθέτησης των σχέσεων μεταξύ των γενεών. Τέλος, εξηγώντας ο γενικός γραμματέας Νέας Γενιάς γιατί η διαγενεακή δικαιοσύνη ενδιαφέρει τους νέους, επισήμανε ότι οι νέοι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι αντιμέτωποι μ’ ένα κρίσιμο κοινωνικό ζήτημα: τον υψηλό κίνδυνο να βιώσουν το φάσμα της κοινωνικής στασιμότητας ή και της καθόδου σε σχέση με τη γενιά των γονιών τους.

***

Στροφή στους ανέργους
Το καθιερωμένο και επιτυχημένο πρόγραμμα «Ιστιοπλοϊκά τριήμερα» ανακοίνωσε για φέτος η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς. Είναι, νομίζουμε, αξιέπαινη η απόφαση να αφορά φέτος το πρόγραμμα κατά προτεραιότητα (1.409 από τις 1.616 θέσεις) ανέργους νέους 18 ως 30 ετών, με κάρτα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ. Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με ναυταθλητικούς συλλόγους όλης της χώρας κατά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Οι συμμετέχοντες, εκτός από τις γνώσεις στο θαλάσσιο ταξίδι, θα αποκτήσουν και εμπειρία από την ενασχόληση με περιβαλλοντικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ΓΓΝΓ μείωσε το κόστος ίδιας συμμετοχής των νέων για φέτος στα 30 ευρώ. Όσοι ενδιαφέρεστε μπορείτε να εγγραφείτε στην ιστοσελίδα της ΓΓΝΓ (www.neagenia.gr) και να δηλώσετε συμμετοχή ηλεκτρονικά από την Τρίτη 22 Ιουνίου το πρωί ως την Παρασκευή το μεσημέρι.

***

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

Παρατσούκλι
Πώς φωνάζουν ορισμένους νεαρούς φιλελεύθερους μητσοτακικούς οι φίλοι τους στην ΟΝΝΕΔ; Φυγ-ελεύθερους!
Λογότυπο
Στο 8ο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ το λογότυπό της είναι καινούργιο. Θυμίζει παλαιό τρόπο σχεδιασμού από έναν πολιτικό μηχανικό. Το υπόγειο μήνυμα είναι «σχεδιάζουμε από την αρχή»…
Αναμνήσεις Ι
Το λογότυπο της ΟΝΝΕΔ έχει και βελάκια στο εικαστικό. Κάτι μας θυμίζουν τα βελάκια, κάτι μας θυμίζουν…
Αναμνήσεις ΙΙ
Πολιτικό Συμβούλιο, Ακαδημία Στελεχών, Ελεγκτική Επιτροπή… Τέτοια συζητούνταν και υλοποιούνταν, όχι όμως με καταστατική πρόβλεψη, και στις αρχές της δεκαετίας του ’90 στη γαλάζια νεολαία…
Αγάπες
Πολύ καλά φαίνεται ότι πάει η σχέση Αντώνη Σαμαρά και Ανδρέα Παπαμιμίκου. Όλο εισηγήσεις στο αυτί του προέδρου της ΝΔ έκανε ο Ανδρέας…
Τα χρώματα
Μπλε φάκελο με ροζ κάρτα Συνέδρου μοίραζαν στην Άμφισσα! Έδιναν επίσης στους συνέδρους πολύχρωμη τσάντα και λουράκι! Αυτά τα χρώματα έπαιζαν και στη διακόσμηση. Πολύχρωμη ΟΝΝΕΔ λοιπόν σήμερα και αύριο;
Μανιφέστο
Φιλελεύθερο μανιφέστο για τη ΔΑΠ και την ΟΝΝΕΔ κατέθεσε στην ομιλία του στο Συνέδριο ο νυν γραμματέας της ΔΑΠ ΑΕΙ Γιώργος Παπαδομιχελάκης, μιλώντας παράλληλα για πατρίδα, παράταξη και νεολαία. Επιμένουμε ότι έχει μέλλον…
Αποτελέσματα
Ποιοι θα εκλεγούν δεν ξέρουμε, λόγω ώρας που κλείνει η στήλη. Μάθαμε όμως ότι τα ρολόγια δεν θα δουλέψουν για αποκλεισμούς. Οι εκτιμήσεις έδιναν 10% της ΚΕ στην ομάδα Χατζή και 14% στην ομάδα Καραγιάννη, που ήταν απέναντι στον Παπαμιμίκο.
Συμφωνίες
Ακούσαμε επίσης ότι ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ «τα βρήκε» λίγο πριν από το Συνέδριο με την ομάδα Καραγιάννη που πρόσκειται στον Άρη Σπηλιωτόπουλο. Επίσης «ψηνόταν» συμφωνία με την «ομάδα Λεκανοπεδίου» που
εξακολουθεί να έχει αναφορά τον Γιώργο Παπανικολάου.
Ανακοίνωση
Ιστορικά στελέχη της ΟΝΝΕΔ που αποχωρούν μίλησαν στην έναρξη του Συνεδρίου. Εκεί βρήκε ο Βαρδής Βαβουλάκης να πει ότι φεύγοντας από την ΟΝΝΕΔ θα αποχωρήσει από τη ΝΔ και ελπίζει να γυρίσει με την ουρά στα σκέλια σε 3-4 χρόνια. Τόσο σίγουρος είναι ότι θα αποτύχει η Ντόρα;
Αποχή
Η συντριπτική πλειοψηφία των μητσοτακικών στελεχών απέχει από την εκλογή στα όργανα. Αν συμμετείχαν, θα εκλέγονταν;
Νέες δυνάμεις
Μια νέα ομάδα αναδύεται μέσα από την (ντορικής προέλευσης) ομάδα Γεωργόπουλου. Με ένα (το παλιό) δυναμικό στέλεχος στο προσκήνιο και ένα (το νεώτερο) στο παρασκήνιο, στο περιβάλλον του Παπαμιμίκου. Χωρίς να τον δεσμεύουν φυσικά…
Μητσοτακικοί
Η άλλη ομάδα Ντορικών, του Λεωνίδα Δραγουμάνου, οδεύει μάλλον προς εξαφάνιση. Πάντως οι μητσοτακικοί, κυρίως επιρροής Κυριάκου Μητσοτάκη, κράτησαν κάποιες λίγες δυνάμεις σε περιφερειακό επίπεδο (Β2, Ηλεία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Κυκλάδες), αλλά γενικά είναι στη γωνία.
Λαμόγια
Μεγάλη αντίδραση και στενοχώρια είδαμε από νεαρότερα στελέχη της ΔΑΠ και της ΟΝΝΕΔ διότι συγκεκριμένα «ιστορικά στελέχη», που τα αποκαλούν «λαμόγια», θέλησαν να μονοπωλήσουν την έναρξη του Συνεδρίου…
Υποδοχή
Αν είσαι ιστορικό στέλεχος της ΟΝΝΕΔ, σε λένε Γιάννη Πολιτόπουλο, είσαι πρόεδρος του Συνεδρίου και υποδέχεσαι ως πρόεδρο της ΝΔ τον
Αντώνη Σαμαρά, μπορεί να έχεις συναισθηματικό πρόβλημα. Επειδή φώναζες μέχρι πρόσφατα και θυμάσαι ακόμη από τα νιάτα σου τους Νέους
Ορίζοντες.
Παζάρια
Ο αριθμός μελών της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ ξεκίνησε από το 180, έπεσε στο 130 και κατέληξε στον αριθμό 150. Βολεύονται όλοι; Δεν είναι ίσως τόσο διαφορετικά τα πράγματα από παλαιότερα, έτσι;
Παρέμβαση
Ακούσαμε ότι η Ρηγίλλης έκανε ειδική παρέμβαση σε «θερμόαιμους» ΟΝΝΕΔίτες για να μην επαναληφθούν πρόσφατα σκηνικά…
Πρωτιές Ι
Μόνο δυο τρεις «μαλλιάδες» με αλογοουρά έχει η γαλάζια νεολαία. Αυτήν τη φορά, για πρώτη φορά, ένας ήταν πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής. Και αποχαιρέτησε την οργάνωση της καρδιάς του, πάντα με μαντιλάκι στο χέρι!
Πρωτιές ΙΙ
Για πρώτη φορά ήταν διαφορετικό το ωρολόγιο πρόγραμμα του Συνεδρίου. Μόνο μέχρι τις οκτώ το βράδυ οι εργασίες και έναρξη το Σάββατο στις εννιά το πρωί! Πρωτότυπο για τους γαλάζιους! Τι ώρα κατάφεραν να ξυπνήσουν τους συνέδρους;
Παράγοντες
Μόλις τέλειωσε η ομιλία Σαμαρά, όρμησαν στην εξέδρα όλοι οι παράγοντες και παραγοντίσκοι της ΝΔ για να χαιρετήσουν και να μιλήσουν με τον αρχηγό. Και τους κοιτούσαν απορημένοι οι ΟΝΝΕΔίτες… Ο Αντώνης όμως προτίμησε να κατέβει στην αρένα και να χαιρετήσει τους μικρούς!
Στυλ και ουσία
Χαλαρός στο στυλ, αλλά δυναμικός στον λόγο ο Αντώνης Σαμαράς στο Συνέδριο της νεολαίας. Με πουκαμισάκι ο πρόεδρος της ΝΔ. Πρώτη φορά συμβαίνει αυτό, αν θυμόμαστε καλά…
Στη γωνία
Στο άκρο του πάνελ είχαν βάλει τον (νέο) γενικό διευθυντή της ΟΝΝΕΔ Πέτρο Αρβανιτάκη. Αυτός πληρώνει αδέλφια, να τον προσέχετε…
Ρυθμίσεις
Η ΟΝΝΕΔ αντιλήφθηκε από σχόλιό μας την περασμένη εβδομάδα ότι ήταν αντικαταστατική η συμμετοχή μελών της ΚΕ της ΝΔ που προέρχονται από την ΟΝΝΕΔ. Έτσι ενέκρινε ειδική φωτογραφική διάταξη στο νέο Καταστατικό με την έναρξη του Συνεδρίου!
Νεωτερισμοί
Τουλάχιστον σε αυτό το Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ όλες οι αλλαγές ήρθαν στο Σώμα και έγινε ψηφοφορία διά ανατάσεως των καρτελών (μπλε = ναι, κόκκινο = όχι). Έστω και χωρίς καταμέτρηση…
Εκλογές
Πάντως μπάχαλο έγινε στις εσωκομματικές της ΟΝΝΕΔ. Τα παραδείγματα πολλά: Πειραιάς, Γιάννενα, Αρκαδία, Πάτρα, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Λασήθι. Πολλά τα προβλήματα και οι «ειδικοί χειρισμοί». Στην Κεφαλονιά μάλιστα έγιναν και επεισόδια…
Καημός
Μέσα στον ορυμαγδό των εξελίξεων, η Νεολαία ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί και ασχολείται βασικά με… το κάμπινγκ! Διόρθωση: Με το καλοκαιρινό πολιτικό φεστιβάλ! Μας κάνουν παρατηρήσεις όταν το αναφέρουμε ως κάμπινγκ!
Καλός σκοπός
25 Ιουνίου, μία μέρα πριν από την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών η Νεολαία ΠΑΣΟΚ Τρίπολης και η ΠΑΣΠ Τρίπολης διοργανώνουν φιλικό αγώνα μπάσκετ στο κλειστό της πόλης. Τα έσοδα από τον αγώνα θα δοθούν στον ΟΚΑΝΑ.
Στρατιωτικά σχέδια
Υπάρχει και εξετάζεται το σχέδιο «18+18» που αφορά στράτευση στα δεκαοχτώ έτη και θητεία δεκαοχτώ μηνών; Η πρόταση υπάρχει και έχει τεκμηρίωση σε οικονομικό και διοικητικό επίπεδο. Εξετάζεται από την ηγεσία του ΥΠΕΘΑ;
Καλοκαιράκι
Στη Νεολαία ΣΥΝ δεν έχουν προβλήματα με τα ονόματα και αναφέρουν το δικό τους φεστιβάλ ως εναλλακτικό κάμπινγκ. Το διοργανώνουν για 13η φορά (τυχερή ή γρουσούζικη;), στα Χανιά για φέτος, από 22 Ιουλίου ως 1η Αυγούστου.
Απουσίες
Τα μέτρα της κυβέρνησης για τους νέους εργαζομένους σχολίασαν μόνο η ΚΝΕ και η Νεολαία ΣΥΝ. Οι άλλες νεολαίες κοιμούνται ή απλώς επιδεικνύουν αυτιστική συμπεριφορά;

***

Κουίζ
Ποιο στέλεχος της ΟΝΝΕΔ, σε πολύ υψηλό επίπεδο, έχει αποκτήσει από τους αντιπάλους του το παρατσούκλι… Jack Daniels;


Σχολιάστε εδώ