Η ΕΕ ΚΑΙ Η ΟΝΕ Ή ΑΛΛΑΖΟΥΝ Ή ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝ

Όμως, παρά τις προσπάθειες Σαρκοζί – Ομπάμα, τίποτε το χειροπιαστό δεν έχει φανεί ακόμη στον ορίζοντα. Το πανίσχυρο διεθνές εβραϊκό λόμπι, με τη συνδρομή και των διαπλεκόμενων κερδοσκοπικών κεφαλαίων, πέτυχε να μπλοκάρει κάθε ενέργεια, ως συνήθως.

Η βρετανική κυβέρνηση, και η προηγούμενη των Εργατικών του Μπράουν και η σημερινή των Συντηρητικών, δεν θέλησε να θέσει υπό κρατικό έλεγχο το «εκλαμπρότατο Σίτι», για να μη χάσει την παγκόσμια αίγλη του ως σημαντικού χρηματοπιστωτικού κέντρου. Μεγάλη στροφή όμως σημείωσε η γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Και ενώ αρχικά ήταν ουδέτερη στις προτάσεις Σαρκοζί και την άφηνε αδιάφορη ο μηχανισμός ελέγχου της διεθνούς κερδοσκοπίας, από τις αρχές του Απρίλη άλλαξε ρότα και τώρα επιδιώκει να τεθεί υπό κρατικό έλεγχο η δραστηριότητα της χρηματοπιστωτικής αγοράς. Φαίνεται ότι πείστηκε για το καταστροφικό έργο της αχαλίνωτης κερδοσκοπίας. Η πρώτη ενέργεια της κυρίας Μέρκελ ήταν η πρόσφατη απόφασή της να απαγορεύσει τις πράξεις short selling και να θέσει υπό τον έλεγχο του κράτους τις συναλλαγές των παραγώγων. Και την προηγούμενη εβδομάδα ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τις προτάσεις Σαρκοζί. Άριστος οιωνός!

Γαλλία και Γερμανία αποφάσισαν να συστήσουν κοινό μέτωπο εναντίον των διεθνών κερδοσκόπων. Έτσι, η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί απέστειλαν κοινή επιστολή στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με την οποίαν καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιταχύνει τις εργασίες της για τη θέσπιση ενός «ενισχυμένου πλαισίου» ελέγχου των χρηματαγορών. Στην επιστολή τους αυτή οι δύο ηγέτες των ισχυροτέρων ευρωπαϊκών κρατών υπογραμμίζουν ότι ήδη έχουν ληφθεί και έχουν τεθεί σε ισχύ σημαντικά μέτρα, όμως οι τελευταίες σοβαρές αναταράξεις στις χρηματαγορές προκαλούν μεγάλες ανησυχίες σε όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης και στο σύνολο των συμπολιτών μας. Τονίζουν επίσης ότι μια ισχυρή μεταβολή (εννοούν προφανώς αλλαγή) στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στις δραστηριότητές τους καθιστά νόμιμο να αναρωτηθούμε ειδικά για ορισμένες οικονομικές πρακτικές και για τη χρήση ορισμένων παραγώγων προϊόντων, όπως για παράδειγμα οι ακάλυπτες ανοιχτές πωλήσεις (short selling) και τα συμβόλαια που χρησιμοποιούνται για την αντιστάθμιση στην αγορά κρατικών ή άλλων ομολόγων (credit default swaps – CDS). Και η επιστολή Μέρκελ – Σαρκοζί καταλήγει! «Πιστεύουμε ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) να επισπεύσει τις εργασίες της για τις ακάλυπτες ανοιχτές πωλήσεις και για τα άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα, όπως τα CDS, και να παρουσιάσει, πριν από τη σύνοδο των υπουργών των Οικονομικών της ΕΕ τον προσεχή Ιούλιο, το σύνολο των εξεταζόμενων τρόπων δράσης». Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το περιεχόμενο της επιστολής των δύο ηγετών της ΕΕ στον κ. Μπαρόζο.

Με την επιστολή αυτή οι δύο ηγέτες:

α) Δημοσιοποιούν την απόφασή τους για κοινό μέτωπο στην προσπάθεια δημιουργίας ενός μηχανισμού ελέγχου των διεθνών κερδοσκόπων. Δύο ακραιφνώς δεξιοί ηγέτες ζητάνε έλεγχο της χρηματαγοράς, κάτι που σημαίνει απομάκρυνση από την οικονομία της ελεύθερης (ασύδοτης) αγοράς. Και καταδίκη της παγκοσμιοποιημένης απάτης σε βάρος των λαών. Γιατί λείπουν από την επιστολή αυτή οι υπογραφές των «σοσιαλιστών» ηγετών; Πού είναι η υπογραφή του προεδρεύοντος της ΕΕ πρωθυπουργού της Ισπανίας, σοσιαλιστή Θαπατέρο; Πού είναι η υπογραφή του δικού μας πρωθυπουργού και προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργου Παπανδρέου; Η Ελλάδα, δηλαδή ο λαός της, υπέφερε τόσα από τις δραστηριότητες των αλητών που δρουν στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Και όμως ο πρωθυπουργός της λείπει από μια τόσο σημαντική ενέργεια!

β) Στην επιστολή εκφράζονται ανησυχίες για τις «σοβαρές αναταράξεις στις χρηματαγορές τους τελευταίους μήνες». Και υπογραμμίζεται ο φόβος στο σύνολο των λαών των κρατών μελών της ΕΕ. Με άλλα λόγια, η επιστολή δικαιολογεί απόλυτα εκείνους που εκφράζουν την άποψη ότι αυτή η συμπεριφορά του κερδοσκοπικού κεφαλαίου θα προκαλέσει στο άμεσο μέλλον την κατάρρευση πολλών οικονομιών και θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία. Τα κερδοσκοπικά κεφάλαια έγιναν αδίστακτα και επιδιώκουν την εξαθλίωση των λαών. Με τα δεδομένα αυτά, ο έλεγχος της δραστηριότητας της χρηματαγοράς και των απατηλών προϊόντων που εφηύραν (και εφευρίσκουν) διεστραμμένοι εγκέφαλοι, πρέπει να αποτελέσει βασική προτεραιότητα για τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Η αναβολή στη λήψη δρακόντειων μέτρων ελέγχου εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία.

γ) Ακριβώς αυτό τονίζει και η επιστολή Μέρκελ – Σαρκοζί όταν υπογραμμίζει ότι «υπάρχει επιτακτική ανάγκη η Κομισιόν να επισπεύσει τις εργασίες της», προς την κατεύθυνση της θεσμοθέτησης ενός αποτελεσματικού συστήματος ελέγχου αυτών των απατεώνων της χρηματαγοράς. Πράγματι η ηγεσία της ΕΕ έδειξε αδικαιολόγητη αδράνεια στα κερδοσκοπικά απατεωνίστικα παιχνίδια και δεν έδρασε με σύνεση, σωφροσύνη και προοπτική, παρά το γεγονός ότι τα παιχνίδια αυτά στρέφονται ενάντια σε κράτη μέλη της ΕΕ και στην ουσία και ενάντια στην Ευρωζώνη και σʼ αυτήν ακόμα την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η επιστολή, έμμεση αλλά με πλήρη σαφήνεια, αποδίδει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μομφή για αδράνεια σʼ ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα, που δημιουργεί κινδύνους ακόμη και για την υπόσταση της ΕΕ. Και πολύ δικαιολογημένα θέτει βραχύτατη προθεσμία (μέσα στον επόμενο μήνα) η Κομισιόν να παρουσιάσει το σχέδιο δράσης πριν από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ. Να δούμε πώς θα αντιδράσει η Κομισιόν στο αίτημα αυτό.

Αυτά τα σημεία θέλουμε να επισημάνουμε από την επιστολή. Όμως εξίσου βασικό είναι να υπογραμμίσουμε ότι δεν είναι μόνον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που αδρανεί, είναι και η Σύνοδος Κορυφής, που ζητάει μακροπρόθεσμη ανοχή στα κερδοσκοπικά παιχνίδια. Θέλει μέχρι το τέλος του 2011 (δηλαδή σε ενάμιση χρόνο) να συνταχθούν και να ψηφιστούν οι κανονισμοί ελέγχου της χρηματαγοράς και να τεθούν σε εφαρμογή σε όλα τα κράτη μέλη από την αρχή του 2013, δηλαδή προθεσμία δυόμισι ετών για να ληφθούν μέτρα κατεπείγοντα! Φανταστείτε να μην υπήρχε άμεση ανάγκη για τη λήψη των μέτρων αυτών! Φυσικό είναι επομένως να πανηγυρίζουν οι κερδοσκόποι για την ατολμία των κορυφαίων Οργάνων της ΕΕ. Όλη αυτή η σκηνοθετημένη αναβολή στη λήψη μέτρων δημιουργεί σοβαρές υποψίες. Στην ΕΕ είναι όλοι τους διαπλεκόμενοι; Γιατί όλη αυτή η διατήρηση μιας τόσο επικίνδυνης κατάστασης; Ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται; Ασφαλώς όχι τα συμφέροντα των λαών της Ευρώπης.

Θα ήταν παρʼ όλα αυτά πολύ σκληρό να δεχθούμε ότι όλοι οι εκλεγμένοι πολιτικοί ηγέτες είναι διεφθαρμένοι και διαπλεκόμενοι, αν και στην πλειοψηφία τους αυτής της κατηγορίας είναι.

Αυτό που απέδειξε πάντως η τωρινή οικονομική κρίση είναι ότι οι λαοί της ΕΕ κυβερνώνται από ηγέτες κατώτερους των σημερινών δύσκολων περιστάσεων. Οι εκλεγμένοι ηγέτες σήμερα έχουν απογυμνωθεί από εξουσία. Είτε λόγω διαπλοκής, είτε λόγω ατολμίας ή μειωμένων προσόντων που πρέπει να διαθέτουν για να ηγούνται ενός λαού. Οι λαοί της ΕΕ έχουν την ατυχία να κυβερνώνται από μη εκλεγμένους ηγέτες. Οι εκλεγμένοι είναι απλώς διακοσμητικά στοιχεία! Ποιοι κρατάνε σήμερα στα χέρια τους τις τύχες των λαών της ΕΕ; Όργανα τα οποία διοικούν μη εκλεγμένοι αλλά επιλεγμένοι ηγέτες. Οι μηχανισμοί της ΕΕ, της ΟΝΕ, των διαφόρων Διεθνών Οργανισμών (και κυρίως του απεχθούς ΔΝΤ), οι μεγάλοι τραπεζίτες και οι δυνάμεις της ελεύθερης αγοράς. Στην Ευρώπη κυριαρχεί μια μορφή εκφυλισμένης Δημοκρατίας. Επόμενο είναι όλοι αυτοί οι επιλεγμένοι από το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο «ηγέτες» να επινοούν αντιλαϊκά μέτρα, να πιέζουν για την εφαρμογή τους και να επαινούν τις εκλεγμένες κυβερνήσεις που αδιαφορούν για τα συμφέροντα των λαών τους. Αυτό ακριβώς που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα. Η κυβέρνησή μας καμαρώνει για τους επαίνους που ακούει από τους διορισμένους «ηγέτες» για τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόζει. Αντί να ντρέπεται για τους επαίνους αυτούς!

Πώς είναι δυνατόν τα κοινοτικά Όργανα να λάβουν αποφάσεις κόντρα στα συμφέροντα των κερδοσκοπικών κεφαλαίων και των πανίσχυρων δυνάμεων της ελεύθερης αγοράς; Ποια θα είναι η τύχη της επιστολής Μέρκελ – Σαρκοζί; Τι έχει τολμήσει να κάνει μέχρι σήμερα η υπηρεσιακή και πολιτική ηγεσία της ΕΕ και της Ευρωζώνης, για να θέσει υπό έλεγχο τις δυνάμεις που κυριαρχούν στη διεθνή χρηματαγορά; Τίποτε απολύτως! Πάντως αν η ΕΕ και η ΟΝΕ δεν αποκτήσουν εκλεγμένους από τους λαούς ηγέτες και δεν μετεξελιχθούν σε Ενώσεις υπέρ των λαών, γρήγορα θα εξαφανιστούν. Θα τις αφανίσει η οργή των λαών για την αμαρτωλή προσήλωσή τους στην εξυπηρέτηση των άνομων συμφερόντων του κυριαρχούντος συστήματος της ελεύθερης αγοράς. Θα βουλιάξουν στα λασπόνερα της διαπλοκής και της ατολμίας.


Σχολιάστε εδώ