εδώ Βρυξέλλες

Απέφυγε να καταδικάσει την Τουρκία ο Επίτροπος

Την παραδοχή ότι δεν σημειώθηκαν ποτέ παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου από εναέρια μέσα της Frontex εξέφρασε ο αρμόδιος Επίτροπος για τη Διεύρυνση και την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας Στέφαν Φούλε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν η επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Παπανικολάου. Παρ’ όλα αυτά, ο ευρωπαίος Επίτροπος μετέθεσε τη διερεύνηση του θέματος στις αρμόδιες εθνικές αρχές, αποφεύγοντας να πάρει ο ίδιος θέση, ενώ παρότρυνε τη Frontex και τα κράτη μέλη να ενημερώνουν όμορες τρίτες χώρες σχετικά με την ανάπτυξη μέσων πριν από την έναρξη μιας κοινής επιχείρησης.

Αφορμή για την κατάθεση της ερώτησης στάθηκε περιστατικό όπου ελικόπτερο του Λιμενικού Σώματος, το οποίο πετούσε εντός FIR Αθηνών και ελληνικού εναέριου χώρου στην περιοχή του Φαρμακονησίου, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής δύναμης Frontex, δέχθηκε παρενόχληση από τουρκικό ραντάρ, «προειδοποιώντας» τους χειριστές του ότι πετούν σε «τουρκικό εναέριο χώρο».

• Το θέμα της έλλειψης θεσμικού πλαισίου για τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια έφερε με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Παπανικολάου, πράγμα που οδηγεί σε απώλεια σημαντικών πόρων για το Δημόσιο λόγω της αδυναμίας ελέγχου και φορολόγησης των συγκεκριμένων εταιρειών. Απαντώντας στην ερώτηση, ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Μπαρνιέ σημείωσε ότι με βάση τα μέχρι στιγμής καταγεγραμμένα στοιχεία, μόνο 2.005 από τους 14.823 ιστότοπους διαδικτυακών παιχνιδιών παγκοσμίως λειτουργούν με άδεια, ενώ είναι λίγα τα κράτη μέλη της ΕΕ που έχουν λάβει μέτρα όπως η φραγή ή η καταχώριση σε μαύρη λίστα ιστότοπων με διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια ή η παρεμπόδιση χρηματοπιστωτικών συναλλαγών που συνδέονται με παράνομα στοιχήματα.

• Στη δημιουργία και καθιέρωση μηχανισμού επιλογής πολύ μεγάλων επενδύσεων πανευρωπαϊκής εμβέλειας, για τη χρηματοδότηση των οποίων θα υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης ευρωπαϊκών ομολόγων, στοχεύει η πρόταση του ΛΑΟΣ στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, σχετικά με τις αναπτυξιακές δράσεις της Οικονομικής Διακυβέρνησης της Ευρώπης.

Η ευρωβουλευτής του κόμματος Νίκη Τζαβέλα, η οποία διατύπωσε την πρόταση, τόνισε ότι «παραδείγματα τέτοιων επενδύσεων μπορεί να είναι διευρωπαϊκοί αυτοκινητόδρομοι, διευρωπαϊκή έρευνα για την κλιματική αλλαγή, e-health, μεγάλες επενδύσεις στην ενέργεια (όπως LNG terminals στη Νότια Ευρώπη), πανευρωπαϊκό σύστημα ναυσιπλοΐας κ.λπ.».

Ο κ. Μπαρόζο απάντησε ότι θεωρεί «δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να εκδοθούν ευρωομόλογα για επενδύσεις πανευρωπαϊκού χαρακτήρα». Πληροφορίες από το Συμβούλιο τονίζουν ότι στο πλαίσιο της αναπτυξιακής πρότασης της Οικονομικής Διακυβέρνησης, το θέμα έχει εξεταστεί. Την πρότασή της για το θέμα αυτό διαβίβασε η κ. Τζαβέλα με επιστολή της προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.

***

• Μέλος της νέας ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τους Δημοσιονομικούς Πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το 2013 ορίστηκε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Σταυρακάκης. Δουλειά της επιτροπής θα είναι η επεξεργασία του πολιτικού πλαισίου που θα διέπει τον Προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά το 2013.


Σχολιάστε εδώ