Δεν αποσύρει η κυβέρνηση τον ειδικό φόρο

«Όχι» της κυβέρνησης στο αίτημα για απόσυρση του ειδικού φόρου τηλεόρασης. Η εφαρμογή του θα ξεκινήσει σε 11 ημέρες και η μάχη γίνεται για τα αντισταθμιστικά οφέλη. Οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών επιδιώκουν τη μείωση του αγγελιοσήμου κατά… 55%, θέλοντας να δίνεται ο πόρος «μόνο σε όσους εργάζονται στα ΜΜΕ και όχι σε τρίτα μέρη». Επί της ουσίας, οι ιδιοκτήτες «παγιδεύτηκαν» στην επιχειρηματολογία τους υπέρ της έλευσης του ΔΝΤ και τώρα δεν μπορούν να διαμαρτυρηθούν για την επιστροφή του φόρου, ακόμη κι αν απειλεί τη βιωσιμότητα των σταθμών τους.
Προς το παρόν, πάντως, ασκείται πίεση και για να αποδίδεται από τις διαφημιστικές εταιρείες ο φόρος του 20% επί των διαφημίσεων, διαφορετικά η κατάσταση θα γίνει αφόρητη, αφού θα απειληθεί άμεσα η ρευστότητα των σταθμών. Για την ώρα οι ιδιοκτήτες δεν φαίνεται να έχουν αποφασίσει τι στάση θα κρατήσουν απέναντι στην κυβέρνηση. Το επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις των τηλεοπτικών σταθμών για τα προγράμματα της νέας τηλεοπτικής περιόδου και το κλίμα είναι βαρύ, καθώς κανείς δεν λέει με σιγουριά τι θα συνεχιστεί και ποιες παραγωγές θα εγκριθούν. Οι εταιρείες παραγωγής είναι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης γιατί δεν γνωρίζουν αν θα
έχουν δουλειές την επόμενη σεζόν. Με εξαίρεση τα σίγουρα ριάλιτι σόου και τα παιχνίδια, για τα οποία ήδη γίνεται κάστινγκ, η αγορά είναι σε αναμονή.
Εκτός από τις περικοπές που έχουν ήδη ζητηθεί σε όλα τα τμήματα, οι υπεύθυνοι αναμένουν την έγκριση των μπάτζετ που έχουν προτείνει για να δώσουν στη συνέχεια το πράσινο φως στις παραγωγές.


Σχολιάστε εδώ