Από το Περιστύλιο…

•Αυξάνονται και πληθύνονται οι ανεξάρτητοι βουλευτές, που με τον Κιλτίδη έφτασαν αισίως τους εννέα, αριθμό ρεκόρ στην ιστορία του μεταπολιτευτικού κοινοβουλίου. Άδηλο είναι ωστόσο ποιος θα είναι αυτός που θα κλείσει την πόρτα, αφού το τοπίο στο εσωτερικό της ΝΔ παραμένει θολό, ενώ η δυσχερής θέση στην οποία έχουν περιέλθει βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με τις ανατροπές στο Εργασιακό, δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε νέες διαφωνίες και διαγραφές κατά την ψήφιση του Ασφαλιστικού.
Θα εκπροσωπούνται πάντως στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Αποφάσισαν να τους εκπροσωπεί ο Φώτης Κουβέλης, που έχει προηγούμενη εμπειρία ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και στηρίχτηκε και από τους ανεξάρτητους της ΝΔ Ντ. Μπακογιάννη και Κ. Κιλτίδη. Από τους ανεξάρτητους πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προτάθηκε η Σοφία Σακοράφα και, δεδομένων των συσχετισμών, μειοψήφισε.
Λεπτομέρεια: Η σύσκεψη των εννέα πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του πατρός Μητσοτάκη, το οποίο χρησιμοποιεί ως ορμητήριο η Ντόρα για συναντήσεις με τους βουλευτές που την υποστηρίζουν.
•Με 159 θετικές ψήφους σε σύνολο 288 παρόντων βουλευτών εκλέχτηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης στη θέση του Ζʼ αντιπροέδρου της Βουλής, μετά την ανεξαρτητοποίηση του Θανάση Λεβέντη. Πενήντα επτά βουλευτές επέλεξαν λευκό και δύο άκυρο. Θα βάλει άραγε γραβάτα;
•Μία βδομάδα όλη κι όλη κρατήθηκε μακριά από την Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση της Ζήμενς ο ΛΑΟΣ και ο εκπρόσωπός του Κωστής Αϊβαλιώτης ξαναγύρισε. Κι όχι μόνο ξαναγύρισε, αλλά θα πάει και ταξίδι με την αποστολή που θα εξετάσει τους Σίκατσεκ και Κουτσενρόιτερ στη Γερμανία…
Για τα μικρά κόμματα που έχουν από έναν εκπρόσωπο στην Εξεταστική δεν γεννάται βεβαίως θέμα. Τα πράγματα δυσκολεύουν όταν εκδηλώνεται σφοδρό ενδιαφέρον για το ταξίδι από περισσότερους του ενός… Όπως συνέβη πρόσφατα με τους Νεοδημοκράτες, όπου είχε αποφασιστεί να πάει ο Πάνος Καμμένος αλλά βρέθηκε προ εκπλήξεως όταν του μπήκε σφήνα ο συντονιστής των βουλευτών της ΝΔ στην επιτροπή Κώστας Τζαβάρας. Τελικά όμως μάλλον ο Καμμένος θα πάει…
•Δέκα πρώην υπουργούς που σχετίζονται με τις συμβάσεις του ΟΤΕ, του ΟΣΕ και του συστήματος ασφαλείας C4I κάλεσε η Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens να ανοίξουν αυτοβούλως τους λογαριασμούς τους. Πρόκειται για τους Άκη Τσοχατζόπουλο, Γιάννο Παπαντωνίου, Νίκο Χριστοδουλάκη, Χρήστο Μαρκογιαννάκη, Βύρωνα Πολύδωρα, Τάσο Μαντέλη, Χρίστο Βερελή, Μιχάλη Λιάπη, Γιώργο Αλογοσκούφη και Γιώργο Βουλγαράκη. Προφανώς δεν πρόκειται για το σύνολο των υπουργών που σχετίζονταν με τις συμβάσεις, ούτε κατ’ ανάγκη εμπλέκονται στο σκάνδαλο. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης μίλησε πάντως για αυθαίρετη ενέργεια, όπως και ο βουλευτής του ΚΚΕ Θαν. Παφίλης, καθώς η Εξεταστική Επιτροπή δεν είχε εξουσιοδοτήσει κανέναν από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να καταρτίσει τη λίστα.
Μετά από αυτό το γεγονός ο Χρίστος Βερελής εξέδωσε μια πολλοστή ανακοίνωση, όπου σημειώνει ότι δεν έχει καμιά αντίρρηση να ανοίξουν οι λογαριασμοί του, παρατηρεί όμως «δυσμενή μεταχείριση, ενώ κάποια άλλα βιβλία φαίνεται να μένουν κλειστά».
Για επιλεκτικό άνοιγμα λογαριασμών κάνει λόγο και ο Γιώργος Βουλγαράκης, θέτοντας ερωτηματικά κυρίως για τα ονόματα για τα οποία δεν ζητείται έλεγχος.
•Φανερά εκνευρισμένος ο Αλέξης Τσίπρας με τα καμώματα του Ανδρέα Λοβέρδου, δεν έχασε την ευκαιρία να του τα ψάλει από το βήμα της ολομέλειας, και ήταν μάλιστα ιδιαίτερα δηκτικός: «Ο υπουργός Εργασίας δεν είναι εδώ, αφού έχει πιάσει στασίδι στα κανάλια, το πρωί στον Αυτιά, μετά στους Καμπουράκη-Οικονομέα και αργά το βράδυ στον Χατζηνικολάου. Τη μια κλαψουρίζει, την άλλη λεονταρίζει. Μήπως θέλει να είναι υποψήφιος στο “Ελλάδα έχεις ταλέντο;”».
•Πενία τέχνας κατεργάζεται, και η Βουλή βρήκε τρόπο να ελαφρύνει τον προϋπολογισμό της κατά 5 εκατ. ευρώ ετησίως. Πώς; Αντί να νοικιάζει κτίρια υπογράφοντας προσύμφωνα, όπως έγινε το 2009, σκοπεύει, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του προέδρου της Βουλής Φιλ. Πετσάλνικου, να αξιοποιήσει κτίρια της ιδιοκτησίας της, νεοκλασικά ιστορικής αξίας που κινδυνεύουν με κατάρρευση.
Έτσι ακύρωσε τα προσύμφωνα που είχαν συναφθεί για τη μίσθωση κτιρίων και δεν ανανέωσε συμβάσεις ενοικίασης για το κτίριο όπου σήμερα στεγάζονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών στην πλατεία Συντάγματος (εκτιμώμενο μίσθωμα 3,6 εκατ. ετησίως, πλέον των εργασιών συντήρησης), για το κτίριο επί της οδού Πινδάρου 2 (240.000 ετησίως), το κτίριο στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Κανάρη (528.000 ετησίως) και το κτίριο επί των οδών Φιλελλήνων και Μητροπόλεως στο Σύνταγμα, που χρησιμοποιείτο ως εκθεσιακός χώρος του Ιδρύματος της Βουλής (600.000 ετησίως).
Το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και η Επιστημονική Υπηρεσία θα μεταστεγαστούν στο νεοκλασσικό επί της οδού Φιλελλήνων 23, συνολικού εμβαδού 1500 τ.μ., ενώ άλλες υπηρεσίες θα μεταφερθούν στο διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο επί της οδού Βουλής 49, 970 τ.μ. με υπόγειο, ισόγειο και πέντε ορόφους, όταν βεβαίως ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης.
•Η απάντηση του πρώην προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα ήρθε πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι της ανακοίνωσης Πετσάλνικου. Επισημαίνει ότι για τη μίσθωση των χώρων αυτών δεν προσυμφωνήθηκε κανένα μίσθωμα. Το μίσθωμα θα διαμορφωνόταν, όταν τα δύο κτίρια, σε μελλοντικό χρόνο, θα ήταν έτοιμα για παράδοση στη Βουλή. Τονίζει επίσης ότι η απόφαση του σημερινού προέδρου της Βουλής, ειδικά για την ακύρωση του προσυμφώνου για τη μίσθωση του ακινήτου του υπουργείου Οικονομικών, είναι σεβαστή αλλά κατά την άποψή του λανθασμένη…


Σχολιάστε εδώ