Ένα γερό σοκ ο ανασχηματισμός

Είναι όμως γνωστό ότι ο πρωθυπουργός έχει μια διαφορετική αντίληψη για τη λειτουργία του κράτους. Θεωρεί ότι χρειάζεται το πολυεπίπεδο των αποφάσεων, ώστε να υπάρχουν περισσότερες γνώμες, και αφήνει τους υπουργούς να κάνουν ό,τι θέλουν, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα αλαλούμ που δεν οδηγεί πουθενά. Αλλά και το Μαξίμου κινείται σε ρυθμούς καλοκαιρινούς, δείχνοντας ότι το έχουν επηρεάσει οι υψηλές θερμοκρασίες…

Ο πρωθυπουργός πάντως αυτήν την ώρα έχει στα χέρια του δύο εισηγήσεις. Στις συσκέψεις με τους επιτελείς του είναι ορατό πως δεν έχει αποφασίσει ακόμη τι θα κάνει ώστε να δώσει νέα ώθηση στο κυβερνητικό σχήμα.

Οι μεν εισηγούνται ότι πρέπει να προχωρήσει τώρα σε ριζικό ανασχηματισμό, προκαλώντας σοκ στην κοινωνία με τις αλλαγές, και οι δε ότι καλύτερα θα ήταν να περνούσε πρώτα το καλοκαίρι, και μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου, όπου τα αποτελέσματα για το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, δεν αναμένεται να είναι θετικά, να προχωρήσει σε αλλαγές προσώπων, ώστε να φανεί πως κάνει μια νέα αρχή.

Όσοι ζητούν να κάνει τώρα γενναίες αλλαγές, πιστεύουν ότι θα πρέπει να φέρει τα πάνω κάτω στην κυβέρνηση, αλλάζοντας υπουργούς και υφυπουργούς, σε συνδυασμό με τις πράσινες υποψηφιότητες στους μεγάλους δήμους και τις περιφέρειες. Δεν είναι τυχαίο ότι ανάμεσα στις προτάσεις που πέφτουν στο τραπέζι είναι και ονόματα υπουργών που θα μπορούσαν να στρατευτούν στη μάχη των δημοτικών εκλογών.

Ο Παύλος Γερουλάνος θα μπορούσε, λένε, να ήταν υποψήφιος στον Δήμο της Αθήνας, ο Γιάννης Ραγκούσης υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής και άλλα κορυφαία στελέχη, όπως οι Βενιζέλος, Ρέππας κ.ά., υποψήφιοι σε μεγάλες πόλεις, όπως στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, την Κρήτη και αλλού.

Άλλοι πιστεύουν ότι ο Ρέππας θα πρέπει να μετακινηθεί. Αν δεν εκτεθεί σε κάποιο μεγάλο νομό, θα μπορούσε να είχε μια θέση δίπλα στον Παπανδρέου, εκεί όπου βρίσκεται σήμερα ο Θόδωρος Πάγκαλος, αφού η σχέση του τελευταίου με τον Χάρη Παμπούκη, όπως λένε οι πληροφορίες, εξελίσσεται σε προβληματική.

Τα ερωτήματα για τον πρωθυπουργό είναι πολλά και πρέπει το συντομότερο δυνατό να βρει λύσεις. Όσο δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, όσο συζητά με τους συνεργάτες και μπαίνει σε λεπτομέρειες, επιδιώκοντας το καλύτερο, τόσο θα χάνει τα αναχώματα και θα βρεθεί στο απόλυτο πολιτικό αδιέξοδο. Και τότε μόνη διέξοδος θα είναι η προσφυγή στις κάλπες, αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κόσμος έχει χάσει πια εντελώς την ψυχραιμία του και η κυβέρνηση την ανοχή που είχε.


Σχολιάστε εδώ