Στο στόχαστρο των βουλευτών πέντε υπουργοί

Στο… κάδρο των διαφωνιών και των αντιδράσεων βρίσκονται ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, για τα νέα μέτρα για το Ασφαλιστικό και για το επικοινωνιακό του παιχνίδι, η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου, για την κατάντια των νοσοκομείων, η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη και βεβαίως ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, χωρίς να μένει απ’ έξω και η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή.

Στις συναντήσεις βουλευτών δεν ακούει κανείς τίποτ’ άλλο από παράπονα για την πολιτική που εφαρμόζουν οι πέντε αυτοί υπουργοί.

Πρώτα στην κατάταξη των αντιδράσεων των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ είναι τα οικονομικά υπουργεία και το Υγείας. Δεν είναι καθόλου βέβαιοι ότι τελικά θα αντέξει η οικονομία, όπως ισχυρίζεται ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ή θα μας ρίξει στα βράχια, όπως πιθανολογούν οι ίδιοι που λαμβάνουν αρνητικά μηνύματα από τις εκλογικές τους περιφέρειες και δεν μπορούν να αρθρώσουν λέξη στους ψηφοφόρους τους για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Οι βουλευτές συγκεντρώνονται στο εντευκτήριο της Βουλής και αρχίζουν το «θάψιμο» των παραπάνω υπουργών, ενώ από τη σκληρή κριτική τους δεν γλιτώνει ούτε ο πρωθυπουργός. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που σχολιάζουν τις συχνές εξόδους του στο εξωτερικό, με την παραμικρή αφορμή, και ενώ στην αρχή η κινητικότητα του Παπανδρέου ήταν στα συν του, τώρα οι βουλευτές του εκφράζονται χειρότερα και από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης! Στον Παπακωνσταντίνου χρεώνουν τα πίσω μπρος στην οικονομία, τις καθυστερήσεις του και τους πειραματισμούς.

Η Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου, που βρίσκεται δεύτερη στη σειρά κατάταξης της κριτικής τους, γιατί στα νοσοκομεία όλα είναι μπάχαλο, όπως λένε, απαντά ότι την πολεμούν τα συμφέροντα που λυμαίνονται τον χώρο. Στην τελευταία συνεδρίαση του ΚΤΕ Υγείας η υπουργός δέχθηκε πυρ ομαδόν. Οξύτερος ήταν ο κ. Καρανίκας, που με αυστηρό ύφος επεσήμανε στην κ. Ξενογιαννακοπούλου πως δεν θα υποστηρίξει την πολιτική της στο πολυδιευθυντικό σύστημα που προβλέπει για τα νοσοκομεία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν θα ψηφίσω αυτά που επί αντιπολίτευσης κατήγγειλα». Σε ό,τι αφορά τις διοικήσεις νοσοκομείων, η κ. Μαριλίζα δέχθηκε τα πυρά και άλλων βουλευτών, ενώ για το ίδιο θέμα πάλι ο κ. Καρανίκας της είπε, με οξύ τόνο, πως «δεν δέχομαι διοικητή στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός έναν συνταξιούχο στρατιωτικό». Κι εκείνη φανερά εκνευρισμένη τού απάντησε ότι δεν περίμενε από τον ίδιο τέτοια στάση: «Στο τέλος της θητείας θα δείτε πόσο δίκιο είχα», είπε η υπουργός Υγείας, απευθυνόμενη στους επικριτές της.

Μεγάλη ανησυχία έχει το Μαξίμου για το τι θα γίνει με το Ασφαλιστικό που θα έρθει προς ψήφιση από τον Λοβέρδο. Τα όσα αναφέρονται στο Μνημόνιο χαρακτηρίζονται από τους βουλευτές… σημεία και τέρατα! Δηλώνουν μάλιστα πως δεν μπορούν να δεχθούν αμαχητί τις εντολές της «τρόικας» και γι’ αυτό ο υπουργός Εργασίας είχε καλέσει, μέσα στην εβδομάδα, στο γραφείο του τους 16 βουλευτές που είχαν υπογράψει την ερώτηση περί «κόκκινων γραμμών» στο Ασφαλιστικό, ώστε να αμβλύνει τις εντυπώσεις που είχαν σχηματίσει. Ωστόσο το Μαξίμου φοβάται ανταρσία κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Γι’ αυτό και από τώρα μελετούν τρόπους με τους οποίους θα αποκλειστούν οι πιθανοί κίνδυνοι.

Ξεχωριστή περίπτωση είναι η Λούκα Κατσέλη. Η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, έχει στην πλάτη της… πάνω από δύο υπουργεία να χειριστεί και κυρίως το θέμα της ακρίβειας, για την αντιμετώπιση της οποίας πολλοί βουλευτές θεωρούν ότι δεν έχει γίνει τίποτα. Ύστερα είναι και οι επενδύσεις για τις οποίες λένε οι βουλευτές ειρωνικά ότι «δεν κινδυνεύουμε γιατί τις χειρίζεται η Λούκα»… Για τον τομέα της ανάπτυξης η γκρίνια είναι επίσης μεγάλη. Ενώ θα ήταν, υποτίθεται, το… αντικλείδι στα βάναυσα αντιλαϊκά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση κατʼ εντολή του ΔΝΤ, μέχρι τώρα το αντικλείδι βρίσκεται κλειδωμένο στα συρτάρια του υπουργείου.

Τελευταία στη λίστα η Κατερίνα Μπατζελή. Το αγροτικό ζήτημα κάνει μικρά βηματάκια εμπρός και πίσω. Βέβαια, τα συμφέροντα είναι τεράστια και εδώ όπως και στην υγεία, αλλά, όπως υποστηρίζουν οι βουλευτές, τόσους μήνες θα είχε δείξει ποια πολιτική θα ήταν η καλύτερη ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στον αγροτικό πληθυσμό. Μάλιστα λέγεται ότι και η σχέση της με τον υφυπουργό της Μιχάλη Καρχιμάκη δεν είναι πλέον αυτή που ήταν στην αρχή.


Σχολιάστε εδώ