ΣΤΗ ΜΕΓΚΕΝΗ ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ Ο ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ

Σφήνες
Αύριο αναμένεται να εκδοθεί το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Η συγγραφή των προσχεδίων είχε αναληφθεί από τους Βρετανούς, οι οποίοι επιχείρησαν να αλλάξουν τη βάση των συνομιλιών, αφού επιδίωξαν να θέσουν χρονοδιαγράμματα και να βάλουν από το παράθυρο την επιδιαιτησία.
Συγκεκριμένα, η Βρετανία χρησιμοποίησε τα ευχολόγια των δηλώσεων Χριστόφια – Ταλάτ τα Χριστούγεννα για να ισχυριστεί ότι είναι δυνατόν να εξευρεθεί λύση ως το τέλος του έτους. Ταυτοχρόνως, εισήγαγαν παράγραφο επί τη βάσει της οποίας ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θα προβεί τον Νοέμβριο σε αξιολόγηση της πορείας των συνομιλιών. Παράλληλα, οι Βρετανοί επιδιώκουν να συνδέσουν τις περαιτέρω προσπάθειες για λύση με τη διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό, με τη συμμετοχή των Ελληνοκυπρίων, των Τουρκοκυπρίων, της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Βρετανίας, των ΗΠΑ, των Ην. Εθνών και της ΕΕ. Στόχος της διαδικασίας αυτής είναι η επιδιαιτησία και η προβολή του ισχυρισμού ότι, εφόσον όλα συμφωνήθηκαν, οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το «ναι», ασχέτως εάν η προτεινόμενη λύση θα είναι ακόμη χειρότερη και από το Σχέδιο Ανάν. Με βάση το τελικό προσχέδιο των Βρετανών, η αναφορά στο χρονοδιάγραμμα του Δεκεμβρίου και στην έκθεση αξιολόγησης του Γ.Γ. του ΟΗΕ για τις συνομιλίες έχει μεταφερθεί από το διατακτικό μέρος στο προοίμιο του ψηφίσματος. Φαίνεται μάλιστα ότι το Λονδίνο, εάν δεν υπήρχε συμφωνία, θα παρέπεμπε το θέμα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπου συμμετέχει η Τουρκία, και ενδεχομένως εκεί τα πράγματα να ήταν δυσμενέστερα. Είναι πασιφανές ότι οι Βρετανοί θέλουν να αλλάξουν τη βάση των συνομιλιών και ταυτοχρόνως, εν όψει ενός πιθανού αδιεξόδου, να προσφέρουν προ του Δεκεμβρίου διέξοδο μέσω της διεθνούς διάσκεψης.
Το απευθείας εμπόριο
Στη δρομολόγηση όλων αυτών των διαδικασιών προστίθεται και η υπόθεση του απευθείας εμπορίου, η οποία εκκρεμεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αφού, ως γνωστόν, μόλις η Συνθήκη της Λισσαβώνας τέθηκε σε ισχύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην πρακτική της συναπόφασης με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το φιλοτουρκικό μπλοκ επιχειρεί να κρατήσει το ζήτημα του απευθείας εμπορίου ανοικτό μέχρι τον Δεκέμβριο για να το χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης εις βάρος της ελληνοκυπριακής πλευράς, υπό την απειλή ότι εάν δεν υποκύψει στις πιέσεις για τη λύση που θα προταθεί, θα εγκριθεί ο Κανονισμός για το απευθείας εμπόριο και θα εφαρμοστεί στον βορρά καθεστώς Ταϊβάν, με αποτέλεσμα το Κυπριακό να οδηγηθεί στη διχοτόμηση.
Η διεθνής διάσκεψη
Πρέπει πάντως να επισημανθεί η παταγώδης αποτυχία της πολιτικής Χριστόφια, αφού τόσο ο καθορισμός των χρονοδιαγραμμάτων για λύση ως το τέλος του έτους όσο και η διεθνής διάσκεψη για να επιβληθεί η επιδιαιτησία, είναι τουρκικές προτάσεις για κλείσιμο του Κυπριακού, με τη βοήθεια των Βρετανών και στη βάση των τουρκικών συμφερόντων.
Στην επίθεση ο Έρογλου
Στη Λευκωσία όλες αυτές οι δυσμενείς εξελίξεις απασχόλησαν το άτυπο συμβούλιο των αρχηγών των κομμάτων. Για άλλη μια φορά δεν υπήρξε ομοφωνία ως προς τους περαιτέρω χειρισμούς του Κυπριακού και είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν έχει ισχυρά στηρίγματα. Στα κατεχόμενα μάλιστα δέχεται τις επικρίσεις του τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος τον κατηγορεί ότι δεν επιθυμεί λύση! Σε αντίθεση με τον ίδιο τον κ. Έρογλου, ο οποίος ισχυρίζεται ότι είναι έτοιμος για τη λύση του Κυπριακού ως το τέλος του έτους.


Σχολιάστε εδώ