Σαπουνόπερα με λίστες…

Από τις πολυήμερες έρευνες και τις αναρίθμητες καταθέσεις (απολογίες) δεν προέκυψαν επιπλέον στοιχεία για τις παρανομίες, όπως επίσης δεν αναδείχθηκε εμπλοκή άλλων προσώπων από όσα ήσαν μέχρι σήμερα γνωστά. Μετά την κατάθεση των πορισμάτων πρέπει να κινηθούν οι περαιτέρω διαδικασίες, που θα διαρκέσουν επί μακρόν και σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2011! Την ίδια στιγμή και στο σκάνδαλο με τα «μαύρα ταμεία» της Ζήμενς… άνθρακες αποδείχθηκε ο θησαυρός που περίμεναν στην Εξεταστική από το «σπάσιμο» των κωδικών που βρέθηκαν στα γραφεία της εταιρείας. Αντί για ονόματα πολιτικών με μίζες βρέθηκε λίστα με… μικροδωράκια (οικοσκευές, τηλέφωνα κ.ά.). Το θέμα προέκυψε από τον εντοπισμό ενός καταλόγου με 25 ονόματα επιχειρηματιών και χρηματιστών που φαίνεται να εμπλέκονται στην υπόθεση διακίνησης χρημάτων. Παράλληλα η Εξεταστική Επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει έλεγχο του «πόθεν έσχες» αλλά και των τραπεζικών λογαριασμών όσων -τα τελευταία 20 χρόνια- διετέλεσαν υπουργοί, υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς στα υπουργεία που υπέγραψαν συμφωνίες για προμήθειες με τη Ζήμενς.
Τέλος εποχής για τον Ά. Τσοχατζόπουλο. Η Επιτροπή Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ μετά τη δίωρη απολογία τού πρώην υπουργού αποφάσισε να προτείνει την αναστολή της κομματικής του ιδιότητας. Σε δηλώσεις του ο κ. Τσοχατζόπουλος υποστήριξε ότι οι αγορές ακινήτων τόσο από τον ίδιο όσο και από τη σύζυγό του και την κόρη του έγιναν με νόμιμες διαδικασίες. Υποστήριξε ότι δέχεται μια πρωτοφανή επίθεση, που στόχο έχει την πολιτική, ηθική αλλά και φυσική (!) εξόντωσή του και ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, η οποία -όπως σημείωσε- θα τον δικαιώσει. Ωστόσο δεν έπεισε την ηγεσία του κόμματος και για τον λόγο αυτό η αρμόδια Επιτροπή προχώρησε σε αναστολή της ιδιότητάς του ως μέλους του ΠΑΣΟΚ. Τις προηγούμενες ημέρες είχαν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες και στοιχεία σχετικά με την περιουσιακή κατάσταση του πρώην υπουργού, που τον εμπλέκουν με offshore εταιρείες.
Καταθέσεις
ΡΕΥΣΤΗ εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση στην ευρωπαϊκή αλλά και στην παγκόσμια οικονομία, με συνέπεια η όποια φημολογία να προκαλεί ισχυρές αναταράξεις. Φήμες για επικείμενη χρεοκοπία της Ουγγαρίας αλλά και για ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας είχαν αποτέλεσμα την περαιτέρω υποχώρηση του ευρώ και σημαντικές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στην Αθήνα μάλιστα ο δείκτης επέστρεψε σε εποχές 1998 και άγγιξε το κατώτερο σημείο της τελευταίας τετραετίας. Η κυβέρνηση διαβεβαίωσε (για μια ακόμη φορά) ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους αλλά και εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η χώρα είναι ασφαλής και κατηγόρησε τα Μέσα Ενημέρωσης για «τρομολαγνεία». Ωστόσο, όλα αυτά καθόλου δεν καθησύχασαν τους επενδυτές και στο χρηματιστήριο συνεχίσθηκαν τα σκαμπανεβάσματα. Τον Μάιο ο πληθωρισμός έφθασε το 5,4%, επιστρέφοντας σε επίπεδα 1997.
Θρίλερ
ΣΕ… θρίλερ εξελίσσεται το ζήτημα του Ασφαλιστικού μετά τις διευκρινίσεις του Επιτρόπου Όλι Ρεν ότι σε καμία φάση η Κομισιόν δεν ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να μειώσει κατά το ήμισυ τις συντάξεις. Εκδοχή την οποία υποστήριζε τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος, δίνοντας την εικόνα ασφυκτικών πιέσεων από τις Βρυξέλλες. Μετά τις διευκρινίσεις του Επιτρόπου ο κ. Λοβέρδος εξέφρασε την ικανοποίησή του που θα εφαρμόσει μόνο όσα προβλέπει το μνημόνιο, παρότι αυτό προβλέπει επώδυνα και εξοντωτικά μέτρα για τους εργαζομένους. Υπάρχουν ωστόσο αρκετά σημεία που χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις σε συγκεκριμένες πτυχές και οι τελικές προτάσεις θα προκύψουν από τον νέο γύρο διαβουλεύσεων με την «τρόικα». Η σύγχυση προκάλεσε τη σκληρή κριτική του Αντ. Σαμαρά, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είχε άγνοια του τι ακριβώς υπέγραψε με το μνημόνιο.
Δονήσεις
ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ δονήσεις καταγράφονται στον χώρο της ευρύτερης Κεντροδεξιάς. Μιλώντας στο προσυνέδριο, ο Αντ. Σαμαράς τοποθέτησε ιδεολογικά τη Νέα Δημοκρατία στον χώρο του κοινωνικού φιλελευθερισμού, ενώ αποκήρυξε τη στρατηγική του «μεσαίου χώρου» που είχε ακολουθήσει ο Κ. Καραμανλής. Αποδοκίμασε δε εμμέσως τον προκάτοχό του λέγοντας ότι τα κόμματα δεν μπορούν να λειτουργούν με βάση το τι λένε οι δημοσκοπήσεις. Παράλληλα απέδωσε στην Ντ. Μπακογιάννη και τον Γ. Καρατζαφέρη τον χαρακτηρισμό «εξαπτέρυγα» του ΠΑΣΟΚ λόγω της απόφασής τους να στηρίξουν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον Μηχανισμό Στήριξης και τα μέτρα «άγριας λιτότητας» που το συνοδεύουν. Για να προκαλέσει την έντονη αντίδραση και των δύο πλευρών: Η κ. Μπακογιάννη υπεραμύνθηκε της απόφασής της να υπερψηφίσει τον Μηχανισμό, ενώ κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι με την απόφασή του να εγκαταλείψει τον «μεσαίο χώρο» οδηγεί σε συρρίκνωση τη Νέα Δημοκρατία. Ενώ ο κ. Καρατζαφέρης σημείωσε ότι το 1995 ο κ. Σαμαράς ως αρχηγός της Πολιτικής Άνοιξης είχε ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κ. Στεφανόπουλο, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην παραμονή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Αντικείμενο συζητήσεων οι «τριβές» στις σχέσεις Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά, αλλά και η προαναγγελία της κ. Μπακογιάννη για την ίδρυση νέου κόμματος. «Πηγή κινδύνων» η… επιμονή του Κ. Μητσοτάκη να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή που ερευνά το σκάνδαλο της Ζήμενς.
ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ μέτρηση για την πολυδιάσπαση της Αριστεράς μετά την απόφαση της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ (υπό τον Φ. Κουβέλη) να αποχωρήσει από το κόμμα. Είχε προηγηθεί η απόρριψη από το Συνέδριο της πρότασής τους για απεμπλοκή από τον ΣΥΡΙΖΑ. Για νέα σελίδα στην ιστορία του ΣΥΝ μίλησε ο επανεκλεγείς στην προεδρία Αλ. Τσίπρας, ωστόσο από πολλές πλευρές εκφράζονται επιφυλάξεις ως προς τη βιωσιμότητα του κόμματος. Τέσσερις βουλευτές της Ανανεωτικής Πτέρυγας (Κουβέλης, Λεβέντης, Ψαριανός, Τσούκαλης) ανακοίνωσαν την απόφασή τους να αποχωρήσουν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και να ανεξαρτητοποιηθούν. Η Ανανεωτική Πτέρυγα προσανατολίζεται στην ίδρυση νέου κόμματος, ενώ τους ίδιους προσανατολισμούς έχει και ο Αλ. Αλαβάνος, ο οποίος εμφανίσθηκε επικεφαλής της κίνησης Μέτωπο Ανατροπής και Αλληλεγγύης.


Σχολιάστε εδώ