Πρώτο πακέτο περικοπών στην «Ελευθεροτυπία»

Στην έκτακτη συνέλευση της περασμένης Τρίτης, ο διευθυντής της Βαγγέλης Παναγόπουλος ανακοίνωσε τρία μέτρα: τη διακοπή της συνεργασίας με όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους και την υποχρεωτική συνταξιοδότηση όσων έχουν συμπληρώσει τα απαραίτητα χρόνια, τη διακοπή της συνεργασίας με τους εργαζομένους -πλην δημοσιογράφων- με δελτίο παροχής υπηρεσιών και τη μείωση του κόστους των κυριακάτικων κατά 50%. Το μόνο στο οποίο κατέληξαν οι εργαζόμενοι ήταν να ζητήσουν απογραφή για να μάθουν ποιο είναι το δικό τους μερίδιο στο ετήσιο κόστος των 37 εκατ. ευρώ της εταιρείας.
Τα συγκεκριμένα μέτρα θεωρούνται το «ήπιο» πακέτο, καθώς όλοι πιστεύουν ότι δεν αρκούν για να συνέλθει «οικονομικά» η εκδοτική εταιρεία. Οι εργαζόμενοι στη Συνέλευση της Τρίτης ζήτησαν το «πάγωμα» των μέτρων μέχρι να
υπάρξει ενημέρωση από κάποιο οικονομικό στέλεχος της εφημερίδας, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Την επόμενη ημέρα, στη συνέλευση της Τετάρτης, δεν παρουσιάστηκε εκπρόσωπος της επιχείρησης για να απαντήσει σε ερωτήματα των εργαζομένων, ενώ η ιδιοκτησία έδωσε κάποιες πληροφορίες μέσω του εκπροσώπου των δημοσιογράφων Πάνου Σώκου. Για παράδειγμα, αναφέρθηκε ότι το ετήσιο κόστος της μισθοδοσίας ανέρχεται περίπου σε 37 εκατ. ευρώ και οι συντάκτες επέμειναν να μάθουν το ποσοστό που αφορά τις δικές τους αμοιβές. Αποφάσισαν επίσης να κάνουν μεταξύ τους μια απογραφή για να διαπιστώσουν πόσοι πραγματικά έχουν παρουσία στην εφημερίδα, καθώς δεν δίνονται ξεκάθαρα στοιχεία από την ιδιοκτησία της εφημερίδας.
Στο σκέλος της περικοπής κατά 50% των κυριακάτικων αμοιβών, ζητήθηκε να αποσαφηνιστούν τα κριτήρια με τα οποία θα μοιράζονται οι σχετικές βάρδιες (που συνεπάγονται πρόσθετη αμοιβή). Η επιχείρηση υπολογίζει να εξοικονομήσει περίπου 2,5 εκατ. από αυτό το μέτρο. Μεταξύ των συντακτών τέθηκε ζήτημα εικονικής παρουσίας δεκάδων εξ αυτών τις Κυριακές στην εφημερίδα, για λίγη ώρα,
ώστε να καταγραφούν (κάτι που συμβαίνει μόνο τον τελευταίο χρόνο, αφότου αποφασίστηκε να κοπούν τα κυριακάτικα όσων δεν δούλευαν). Όπως αναφέρθηκε, βέβαια, τα κυριακάτικα ήταν ένα πρόσθετο εισόδημα που δινόταν σε όλους επί χρόνια προκειμένου να μη ζητούν αυξήσεις πάνω από τη Συλλογική Σύμβαση. Τέλος, για λίγες ψήφους (27-20) απορρίφθηκε πρόταση του Δ. Τρίμη να συγκροτηθεί επιτροπή συντακτών που να πλαισιώνει τον εκπρόσωπο, με αντικείμενο την παρακολούθηση και τον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων της επιχείρησης.


Σχολιάστε εδώ