Πιέσεις και απειλές από το Μαξίμου για να ψηφιστεί το Ασφαλιστικό!
Το Μαξίμου, θορυβημένο από τις αντιδράσεις πολλών κυβερνητικών βουλευτών, διαμηνύει ότι:
α) Αν καταψηφιστεί το επίμαχο νομοσχέδιο ή συγκεντρώσει μόνον 150-151 ψήφους, τότε θα προκηρυχθούν αμέσως γενικές εκλογές.
β) Ανοικτό, αφήνουν να διαρρεύσει, ότι είναι το ενδεχόμενο για διπλές εκλογές τον Νοέμβριο, ώστε εκβιαστικά να εκμαιευθεί στην περίπτωση αυτή η «νομιμοποίηση» της κυβερνητικής πολιτικής.
Τα μηνύματα αυτά προς τους βουλευτές, που φαίνεται ότι δεν «συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις», εκπέμπονται από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου δήλωσε δημοσίως ότι για την προώθηση του επίμαχου νομοσχεδίου που κατεδαφίζει δικαιώματα δεκαετιών και θυσιών «στην ανάγκη θα παρέμβει και ο ίδιος». Ήδη πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μαξίμου έδωσε οδηγίες προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδο «να μη μιλά καθόλου για το Ασφαλιστικό μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το κομματικό και κοινοβουλευτικό τοπίο». Αντ’ αυτού εμφανίζεται, για διευκρινίσεις και μόνο, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ενώ υπουργοί, κομματικά στελέχη και βουλευτές απέχουν από κάθε δημόσιο βήμα στήριξης του νομοσχεδίου.
Ενδεικτική του εσωκοινοβουλευτικού κλίματος ήταν και η απόδοση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή, ο οποίος, απαντώντας σε ερώτηση αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στην ψήφιση του Ασφαλιστικού, αμήχανα απάντησε πως «θα δούμε όταν το νομοσχέδιο έλθει στη Βουλή».
Στο μεταξύ οι διαφωνούντες βουλευτές φαίνεται ότι δύσκολα θα μεταπειστούν καθώς, όπως αρκετοί λένε, σε περίπτωση που υπερψηφίσουν το επόμενο νομοσχέδιο, παραβαίνοντας αρχές και συνείδηση, αυτό θα σημάνει και το τέλος της πολιτικής τους παρουσίας καθώς θα καταποντιστούν εκλογικά, όποτε και να γίνουν οι επόμενες γενικές εκλογές. Ήδη αναζητούνται διέξοδοι στο αδιέξοδο, συζητείται ακόμη και η μετάθεση του χρόνου ψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, καθώς διακινείται η άποψη πως «η δέσμευσή μας είναι να ψηφιστούν οι αλλαγές μέχρι το τέλος του 2010» και άρα υπάρχει πολιτικός χρόνος για να χειραγωγηθούν οι εξελίξεις…
Ως προς τη μεθόδευση (επικοινωνιακά) να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι οι συντάξεις δεν μειώνονται στο μισό με βάση τις νέες ρυθμίσεις, πέφτει στο κενό. Οι προϋποθέσεις που θέτει «το μνημόνιο της ντροπής» οδηγούν ευθέως στο τέλος των συντάξεων, γιατί ο υπολογισμός τους σε όλο τον εργασιακό βίο σε συνθήκες ύφεσης, ανεργίας, τρίωρης απασχόλησης, τριήμερης εργασίας και ανασφάλιστης εργασίας καθιστά αδύνατη τη συγκέντρωση ενσήμων 40 χρόνων δουλειάς στα 65 για πλήρη σύνταξη. Και επιπλέον σε αμφισβήτηση τίθεται τώρα και το μέλλον των επικουρικών συντάξεων, αφού οι Βρυξέλλες πιέζουν και ο θεσμός αυτός με το αντίστοιχο ποσό να συμπεριλαμβάνεται στο ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης του 1,2% (σ.σ.: που οδηγεί στη διαμόρφωση της τελικής σύνταξης του 48% της αντίστοιχης σημερινής), ενώ οι «δικοί» μας κυβερνητικοί αρμόδιοι, με ωμότητα, υποστηρίζουν ότι «επικουρικές θα χορηγούνται μόνο από τα ασφαλιστικά ταμεία που αντέχουν οικονομικά μια τέτοια παροχή». Κι αυτό αφού προηγηθούν αναλογιστικές μελέτες, οι οποίες θα αποδεικνύουν τη δυνατότητα αυτή.
Στο μεταξύ η εμφάνιση Επιτροπής Πρωτοβουλίας με επικεφαλής συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) ταράζει τα νερά στην Ιπποκράτους, ζητώντας τη να διεξαχθεί αμέσως έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ «για να αλλάξει η πολιτική του κόμματος και της κυβέρνησης και να αντικατασταθεί η σημερινή ηγεσία». Ακόμη, ζητείται έκτακτο συνέδριο της ΠΑΣΚ/ΔΥ και της
ΠΑΣΚΕ προκειμένου να δημιουργηθεί «μια μαζική, ισχυρή αριστερή πτέρυγα στην παράταξη και στο κόμμα».
Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας θέτει θέμα άμεσης αποπομπής του υπουργού Οικονομίας και Εργασίας, καταγγέλλοντας «τον κρυφό, παραπλανητικό και αντιδημοκρατικό τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση συνήψε τη συμφωνία με το ΔΝΤ και την ΕΕ» και καταλογίζοντας βαρύτατες ευθύνες και στον πρωθυπουργό (σ.σ.: για δεύτερη φορά ο κ. Παπανδρέου αποδοκιμάστηκε δημοσίως, όταν την Πέμπτη μετέβη στην Τρίπολη για να προεδρεύσει στην ΟΚΕ της Παρασκευής, από συνδικαλιστές του τοπικού εργατικού κέντρου και εργαζόμενους).
Στην Επιτροπή Πρωτοβουλίας συμμετέχουν συνδικαλιστές όπως οι κ. Δ. Τσιχλάκης (από την ΠΟΕ/ΟΤΑ), Τ. Τσιντώνης (υπ. Πολιτισμού), Δ. Νικάκη (από τους εργατοϋπαλλήλους Αθήνας), Δ. Βουλής
(από το ΕΚΑΒ), Κ. Λυμπέρης (από ΕΤΕ-ΔΕΗ) και Γ. Κακλαμάνης (από τον
ΟΚΑΝΑ). Ήδη από το κομματικό επιτελείο διερευνάται αν υπάρχει «υπόγεια διασύνδεση μεταξύ συνδικαλιστών και κομματικών στελεχών που ήδη ζήτησαν να συγκληθεί εκτάκτως το συνέδριο του
ΠΑΣΟΚ». Με δεδομένη την επίσης ευθεία αντίθεση των ΠΑΣΚΕ και ΠΑΣΚ/ΔΥ στην κυβερνητική πολιτική, είναι προφανές ότι διευρύνονται οι ζυμώσεις και οι διεργασίες εντός του ΠΑΣΟΚ και ουδείς μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η έκβαση της μεγάλης αυτής κομματικής διαμάχης.
Από την Ευρώπη η απάντηση;
Η δημιουργία ενός και μόνο μετώπου απ’ όλες τις αντινεοφιλελεύθερες δυνάμεις της Ευρώπης για τη διαμόρφωση πειστικής εναλλακτικής πρότασης για να αλλάξει η κυρίαρχη οικονομική και κοινωνική πολιτική που βυθίζει στη φτώχεια και τη λιτότητα τους λαούς της ΕΕ ήταν η απόφαση συνεδρίου στο Παρίσι, που διοργανώθηκε από ευρωκοινοβουλευτές της Αριστεράς, των Πρασίνων, του ΚΚ Γαλλίας, της Αριστερής Σοσιαλδημοκρατίας κ.λπ.
Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο καθηγητής και επιστημονικός διευθυντής του
ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρομπόλης, που μετέφερε τις θέσεις των συνδικάτων και το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στη χώρα μας. Είναι θέμα χρόνου οι αντιδράσεις να μετατραπούν από εθνικές σε πανευρωπαϊκές, μας λέει ο κ. Ρομπόλης, ο οποίος δηλώνει εντυπωσιασμένος από την υπέρβαση επιμέρους διαφορών και τη συσπείρωση των ευρωπαϊκών προοδευτικών δυνάμεων σε μια κυρίαρχη συμφωνία για να αλλάξουν οι πολιτικοί και οι οικονομικοί συσχετισμοί στην Ευρώπη.
• Επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης απέστειλε ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου Αλέξης Μητρόπουλος, στην οποία εξηγεί τις καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνική συνοχή που απορρέουν από το «ασφαλιστικό νομοσχέδιο».