Παράλογη φημολογία

Είτε οι πηγές της είναι στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό, η φημολογία σχετίζεται με ευρύτερες σκοπιμότητες και κερδοσκοπικά παιχνίδια. Πολλάκις τη φημολογία την πυροδοτούν ανεύθυνες αναλύσεις τηλεοπτικών αστέρων που διογκώνουν τις μικρές και φυσιολογικές αποκλίσεις στα δημοσιονομικά, προκειμένου να μιλήσουν είτε για νέα σκληρά διορθωτικά μέτρα είτε για εκτροχιασμό από το πρόγραμμα σταθερότητας…

•Η λογική λέει ότι το δίχτυ ασφαλείας των 110 δισ. ευρώ καθώς και η απόφαση της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας να δέχεται ως εγγύηση τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου διασφαλίζει και τις δανειακές ανάγκες του Δημοσίου και τη ρευστότητα των τραπεζών, τουλάχιστον το 2010 και το 2011, οπότε κίνδυνος ελεγχόμενης πτώχευσης δεν υπάρχει. Έπειτα η τύχη της Ελλάδας συνδέεται ευθέως με την τύχη της Ευρωζώνης, καθότι εάν η Ελλάδα πτωχεύσει το ευρώ θα καταρρεύσει, πράγμα που σημαίνει ότι οι εταίροι μας είναι υποχρεωμένοι να μας στηρίξουν, αν χρειαστεί, και μετά το 2011.

•Όσοι καταστροφολογούν συστηματικά και όσοι ποντάρουν στη χρεοκοπία της χώρας θα φάνε τα μούτρα τους, αρκεί στο τέλος του 2010 να έχουμε πιάσει τον στόχο της μείωσης του ελλείμματος – μετά ταύτα θα πειστούν και οι αγορές ότι η χώρα είναι φερέγγυα και θα γίνει εφικτός ο δανεισμός της Ελλάδας μέσω των αγορών. Άλλωστε οι θυσίες του λαού πρέπει να πιάσουν τόπο κι αυτό σημαίνει να φέρουμε σε πέρας την προσπάθεια που ξεκινήσαμε κι αν είναι δυνατόν χωρίς νέα επώδυνα μέτρα για τους πολλούς. Έπειτα, το 2011, έχουμε δικαίωμα να αναθεωρήσουμε το ΑΕΠ προς τα πάνω περίπου 14%, οπότε το έλλειμμα θα αποκλιμακωθεί περαιτέρω, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.


Σχολιάστε εδώ