ο Δαίμονας των δημαρχείων

Οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ από την επαρχία, είτε δήμαρχοι είτε περιφερειάρχες, έχουν αφήσει τις έδρες τους και ξημεροβραδιάζονται στην Αθήνα για να μπορέσουν να δουν τον Τσούρα ή τον Μίχο για να πάρουν… προβάδισμα! Βέβαια μάταιος κόπος, γιατί ούτε ο ένας ούτε ο άλλος θα κάνουν την τελική επιλογή. Υπάρχει όργανο και συγκεκριμένες διαδικασίες. Οι δήμαρχοι όμως φαίνεται πως έχουν άλλες εμπειρίες και στα περισσότερα στέκια, από τη Βουκουρεστίου μέχρι το Κολωνάκι, ακούει κανείς τις τελευταίες μέρες προφορές απ’ όλα τα μέρη της χώρας! Ε, ρε, τι κάνει το χρίσμα. Συγγνώμη, η… στήριξη!

*** Πάντως μην περιμένετε τα… χρίσματα τέλη Ιουνίου σε όλη την επικράτεια. Πηγές μέσα από το κόμμα λένε ότι στο τέλος του μήνα τα πρώτα ονόματα που θα ακουστούν θα είναι τα λεγόμενα «σίγουρα», δηλαδή νυν δήμαρχοι κ.λπ. Για τους άλλους αναμείνατε στο ακουστικό σας… Βλέπετε σε πολλούς δήμους, νέους Καλλικρατικούς ή και παλιούς, γίνεται ο χαμός…

*** Πάρτε για παράδειγμα τον Δήμο Αμαρουσίου, όπου το ΠΑΣΟΚ προβληματίζεται έντονα για το ποιον θα κατεβάσει κόντρα στον ισχυρό γαλάζιο δήμαρχο Γιώργο Πατούλη. Ακόμα φυσάνε και δεν κρυώνει το χουνέρι που έπαθαν με την περιβόητη… δημόσια διαβούλευση του 2006 και την εξέλιξη που είχε ο εκλεκτός της, ο Πάνος Αλεξανδρής. Εάν δοθεί χρίσμα στο Μαρούσι, λένε οι καλά πληροφορημένοι, το πιθανότερο είναι να το πάρει ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον δήμο, ο Ηλίας Γιαννακάκος, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της πράσινης παράταξης όταν αποχώρησε από την κεφαλή ο Αλεξανδρής.

*** Άλλη περίπτωση μύλου για το ΠΑΣΟΚ ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής, όπου ο Νίκος Μπάμπαλος διεκδικεί δυναμικά το χρίσμα.
Ο εκλεκτός του πράσινου στρατοπέδου Γιώργος Μαστοράκος διαισθάνεται ότι η υπόθεση χρίσμα δεν θα είναι τόσο εύκολη.

*** Ξεκίνησαν από το περασμένο Σάββατο οι πολιτιστικές εκδηλώσεις Ιουνίου – Ιουλίου του Δήμου Αγίων Αναργύρων. Οι εκδηλώσεις γίνονται στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο «Σπύρος Αποστόλου» και αφορούν θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, κουκλοθέατρο, παραστάσεις Καραγκιόζη κ.ά. Φιλοδοξούν δε αυτό το καλοκαίρι να καταστήσουν τον Δήμο Αγίων Αναργύρων την πολιτιστική όαση του λεκανοπεδίου.

*** Με μία εντυπωσιακή έκθεση παιδικών δημιουργιών με θέμα «Χρώματα καλοκαιριού» έκλεισε η σχολική χρονιά για το 20ό Δημοτικό Σχολείο του Αιγάλεω.
Οι δημιουργίες που εκτέθηκαν ήταν αποτέλεσμα της εικαστικής δράσης δέκα επτά παιδιών της Γ2 τάξης του δημοτικού σχολείου κατά το σχολικό έτος 2009-2010. Περιλαμβάνονταν ζωγραφικά έργα και κατασκευές με θεματολογία από τη φύση και τον κόσμο, τη μουσική και το θέατρο, εικονογραφικά στιγμιότυπα ενός παραμυθιού καθώς κι ένα μεγάλο αφιέρωμα από την εργασία των παιδιών πάνω στο εικαστικό έργο του Πάουλ Κλέε, καλλιτέχνη που ανέδειξε τη μεγάλη σημασία της παιδικής τέχνης.
Τη δράση σχεδίασε και την έκθεση οργάνωσε η εκπαιδευτικός-ζωγράφος Ερμιόνη Δελή, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος της διδακτορικής διατριβής της στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Στόχος της παρουσίασης ήταν η αναγνώριση της θερμής και συγκινητικής προσπάθειας των μαθητών που δραστηριοποιήθηκαν σε ένα εικαστικό παιχνίδι μέσα από ποικίλα ερεθίσματα, προσπάθεια που καταδεικνύει τη βαθιά ανάγκη, ιδιαίτερα των σημερινών παιδιών, να μπορούν να παίζουν και να εκφράζονται ελεύθερα και αβίαστα, σε ένα σύγχρονο, ανθρώπινο και αποτελεσματικό σχολείο.
Πολύτιμη υπήρξε η συνεργασία με όλο το δυναμικό του σχολείου, ιδιαίτερα με τους εκπαιδευτικούς Ειρήνη Μαυραυγάκη και Θανάση Ζούμπο, τον διευθυντή του 20ού Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω Παντελή Γαρυφαλλή καθώς και με τη σχολική σύμβουλο της 31ης ΕΠ Δημοτικής Εκπαίδευσης Ν. Αθηνών, Ελισάβετ Λαζαράκου.

*** Τάραξε πάλι τα νερά στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΤΕΔΚΝΑ ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής Σταύρος Γεωργακόπουλος. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι θα απαιτήσει από τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ να πληρώνουν τέλη για την ανάπτυξη των δικτύων τους στον δήμο (κολώνες, σύρματα, υποσταθμοί κ.λπ.), ενώ θα διεκδικήσει και τέλη κατάληψης κοινόχρηστου χώρου από τον ΗΣΑΠ για τα τετραγωνικά που καταλαμβάνει ο σταθμός του Ηλεκτρικού σε χώρο του δήμου.
«Από τη στιγμή που οι συγκεκριμένοι οργανισμοί μάς αντιμετωπίζουν σαν πελάτες και μας χρεώνουν όσο τους υπόλοιπους καταναλωτές», σχολίασε ο Στ. Γεωργακόπουλος, «θα τους αντιμετωπίσουμε κι εμείς σαν όλους τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας και έχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις».

*** Πολύ… νωρίς θυμήθηκε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βούλας κ. Κάσδαγλης να καλέσει τους συναδέλφους του να πάνε να καταλάβουν το κάμπινγκ της παραλίας τους και να επιστραφεί στον λαό, μετά, λέει, από 25 χρόνια κρατικής απαξίωσης.
Η εξήγηση της καθυστερημένης αντίδρασης προφανώς είναι ότι κατεβαίνει για δήμαρχος στις εκλογές του Νοεμβρίου… Τα καλά και συμφέροντα που λέει και το Ευαγγέλιο…

*** Στη διαγραφή της συμβούλου Χριστίνας Κοσμά στον Δήμο της Κηφισιάς προχώρησε πριν από λίγες ημέρες ο δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης. Αναμενόμενη η κίνηση, καθώς τον τελευταίο καιρό η κ. Κοσμά είχε διαχωρίσει τη θέση της από τη γραμμή του δημάρχου σε κυρίαρχα θέματα, με κορυφαία τη διαφοροποίησή της στον «Καλλικράτη», τη στιγμή που ο δήμαρχος ήταν κατά. Η κόντρα όμως δεν προβλέπεται να σταματήσει εδώ. Η κ. Κοσμά έχει βλέψεις για τον δημαρχιακό θώκο του νεοσύστατου Δήμου Κηφισιάς – Νέας Ερυθραίας – Εκάλης. Μεθαύριο, στις 15 Ιουνίου, λένε ότι θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά της, την επομένη δηλαδή που ο Χιωτάκης θα προβεί σε σχετική ανακοίνωση, κάνοντας το ξεκίνημα για τη διεκδίκηση του νέου δήμου.

*** Ένα δυνατό χαρτί έριξε στη μάχη ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης. Έβαλε αντιδήμαρχο τον Επαμεινώνδα Γαρδέλη, αναθέτοντάς του την εποπτεία των τεχνικών υπηρεσιών. Δύο οι κύριοι λόγοι της επιλογής του δημάρχου: Θέλει προφανώς να πάει στις εκλογές με την καλύτερη ομάδα και να μην έχει απέναντί του τον Γαρδέλη, που στο παρελθόν είχε εκφράσει αρκετές διαφωνίες σε θέματα τεχνικών παρεμβάσεων.

*** Η επιμονή που επέδειξε και οι πιέσεις που άσκησε προς όλες τις κυβερνήσεις ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης όσον αφορά την κατασκευή ενός σύγχρονου σχολικού συγκροτήματος στην Αγία Φιλοθέη φαίνεται ότι πιάνουν τόπο. Κατάφερε να αποσπάσει την υπόσχεση από την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, έπειτα από συνάντηση που είχαν, ότι σύντομα θα ξεκινήσει ο ΟΣΚ τις εργασίες για την ανέγερση του νέου γυμνασίου και λυκείου.


Σχολιάστε εδώ