Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

>Τη στήριξη των εποχικών πυροσβεστών ζητά ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Φώτης Κουβέλης. Ερωτά τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για ποιον λόγο δεν έχουν χορηγηθεί έως σήμερα τα απαιτούμενα μέσα ατομικής προστασίας στους συμβασιούχους πυροσβέστες, γιατί χρεώνεται προσωπικά ο κάθε συμβασιούχος πυροσβέστης το 70% του εξοπλισμού και δεν ισχύει ό,τι και για το μόνιμο προσωπικό, και πότε θα υλοποιηθεί η κυβερνητική εξαγγελία για τη σύσταση Σώματος Πολιτικής Προστασίας.
>Αν θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Θησέας» έργα που αν και «προενταγμένα» δεν έχουν λάβει οριστική ένταξη, ερωτά τον υπουργό Εσωτερικών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρος Δρίτσας. Αναφέρεται στην απόφαση της κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία το πρόγραμμα «Θησέας» για έργα και προμήθειες κυρίως των μικρομεσαίων δήμων της χώρας παρατάθηκε μέχρι το τέλος του 2010 και ισχύει για έργα που έχουν αποκτήσει «οριστική ένταξη» (ένα ποσοστό 40-50% των έργων), αλλά δεν εντάσσονται προενταγμένα έργα, για τα οποία όμως οι ΟΤΑ έχουν προβεί σε εκπόνηση μελετών και σε όλες τις συναφείς γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες τους έχουν ήδη κοστίσει πολλά.
> Να εκπονηθεί άμεσα και να υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό εθνικό σύστημα διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων, ζητούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ευ. Αμμανατίδου, Μ. Κριτσωτάκης και Β. Μουλόπουλος. Το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο μετά τον εντοπισμό στο Αττικό Νοσοκομείο κοντέινερ ιδιωτικής εταιρείας που μετέφερε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα από νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, χωρίς να τηρείται απολύτως καμία προδιαγραφή. Τα απόβλητα συγκεντρώνονταν σε κάδους στον χώρο του Αττικού Νοσοκομείου, μένοντας εκτεθειμένα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος αντί των 4 βαθμών Κελσίου που ορίζει η νομοθεσία. Μάλιστα, η εν λόγω εταιρεία είχε μετατρέψει τον χώρο του Αττικού σε σταθμό μεταφόρτωσης, όπου τεμάχιζε και αναμείγνυε τα επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα με άλλα και τα μεταπωλούσε ως πρώτη ύλη σε βιομηχανίες.
> Το κράτος οφείλει να άρει τις αδικίες για τους απολυμένους ιπτάμενους φροντιστές και συνοδούς της Ολυμπιακής Αεροπορίας που συνταξιοδοτήθηκαν υποχρεωτικά με τον νόμο 3185/2003, επισημαίνει ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Βασίλης Οικονόμου και ζητά να υπάρξει διόρθωση στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Πρόκειται για 260 υπαλλήλους που δεν είχαν ποτέ δικαίωμα να επιλέξουν τη μετάταξη σε άλλη υπηρεσία και εδώ και εφτά χρόνια υποχρεούνται να λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη, χωρίς να μπορούν να εργαστούν κατά τρόπο νόμιμο σε άλλες έστω εργασίες, αφού σε αυτήν την περίπτωση θα χάσουν ακόμα περισσότερα.
> Τη στήριξη και προβολή του έργου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας εντός και εκτός των συνόρων της χώρας μας ζητά ο βουλευτής της ΝΔ Θόδωρος Καράογλου και σημειώνει ότι είναι ανεπαρκές το επίπεδο συνεργασίας του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και τις τοπικές οργανώσεις των αποδήμων σε όλο τον κόσμο. Ο κ. Καράογλου ενδιαφέρεται να μάθει νεώτερα και για την πρωτοβουλία του κ. Εμφιετζόγλου να δημιουργηθεί έδρα Πομακικής Γλώσσας και Πολιτισμού στο Δημοκρίτειο, της οποίας τα λειτουργικά έξοδα έχει προσφερθεί να τα αναλάβει ο ίδιος.
> Σχετικά με την ανεξέλεγκτη δράση των καρτέλ και των μονοπωλίων στην αγορά λόγω του πλημμελούς ελέγχου εφαρμογής των αποφάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ζητά εξηγήσεις από την υπουργό Οικονομίας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Οικονόμου. Επισημαίνει ότι πέραν της επιβολής και είσπραξης των προστίμων που καθυστερούν λόγω προσφυγών στη διοικητική δικαιοσύνη, ιδιαίτερη σημασία έχει να γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις των αρχών που υποχρεώνουν επιχειρήσεις να παύουν τις παραβατικές τους συμπεριφορές οι οποίες στρεβλώνουν τη λειτουργία των αγορών. Ερωτά μεταξύ άλλων ποιο είναι το ύψος των προστίμων για περιπτώσεις μη συμμόρφωσης σε αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού και σε ποιες εταιρείες έχουν επιβληθεί.
> Να επιστραφεί το Ολυμπιακό Ακίνητο που προοριζόταν να στεγάσει το υπουργείο Εργασίας ζητά ο βουλευτής της ΝΔ Γεράσιμος Γιακουμάτος. Υπογραμμίζει ότι το επίμαχο ακίνητο στο Ολυμπιακό Χωριό το έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός και η οποιαδήποτε προσπάθεια πώλησής του σε τρίτους θα προκαλέσει έντονες κοινωνικές αντιδράσεις. Υπενθυμίζει δε ότι με υπουργική απόφαση με την οποία έχει συμφωνήσει και το ΠΑΣΟΚ ανακλήθηκαν όλες οι προηγούμενες υπουργικές αποφάσεις που αφορούσαν το εν λόγω ακίνητο, με αιτιολογία την επιστροφή του στην πρότερη ιδιοκτησιακή του κατάσταση.
> Με αφορμή την πρόσφατη ανακίνηση του θέματος στον Τύπο, ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Νικολόπουλος καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν τι έρευνες έχουν γίνει μέχρι σήμερα, από ποιους και με τι αποτελέσματα για τον εντοπισμό εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων πετρελαίου στη Δυτική Ελλάδα, καθώς και αν έχουν γίνει ανάλογες έρευνες σε άλλες περιοχές.
> Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε το ξεπούλημα του ΟΣΕ, υλοποιώντας τα σχέδια της Νέας Δημοκρατίας, καταγγέλλει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης. Εξηγεί ότι το σχέδιο εξυγίανσης οδηγεί στη διάλυση του ΟΣΕ και εντάσσεται στα σχέδια της κυβέρνησης για ξεπούλημα του οργανισμού, ενώ η χώρα έχει όσο ποτέ ανάγκη από έναν ενιαίο, δημόσιο, ανασυγκροτημένο ΟΣΕ που θα λειτουργεί μακριά από πελατειακές σχέσεις και σκανδαλώδεις συμβάσεις και θα υπηρετεί την ανάπτυξη της χώρας με τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου, προσιτού και γρήγορου σιδηροδρομικού δικτύου.
> Για τις κρατικές επιχορηγήσεις προς τα πολιτικά κόμματα καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν οι βουλευτές του ΛΑΟΣ Α. Ροντούλης, Η. Πολατίδης, Κ. Βελόπουλος, Π. Μαρκάκης και Αγγ. Κολοκοτρώνης: Ποια κόμματα έλαβαν τέτοιες επιχορηγήσεις από το 1993 μέχρι σήμερα, ποιο είναι το συνολικό ύψος των επιχορηγήσεων αυτών ανά πολιτικό κόμμα και ποιο είναι το συνολικό ύψος των δεσμευμένων ποσών (προεισπράξεις μέσω τραπεζικών δανείων) μελλοντικών επιχορηγήσεων ανά κόμμα και μέχρι ποιο έτος.
> Τι μέτρα θα ληφθούν ώστε να μην ξαναζήσει η Σαμοθράκη την περσινή καταστροφική τουριστική περίοδο λόγω της συσσώρευσης τόνων σκουπιδιών στους δημόσιους χώρους του νησιού, μετά την απόφαση του Εφετείου για κλείσιμο όλων των χωματερών, ερωτά τον υπουργού Εσωτερικών η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ελένη Τσιαούση.


Σχολιάστε εδώ