Μικρά και… ενοχλητικά

Έχουν λεφτά για πέταμα…
• Επί των ημερών του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, γενικός διευθυντής των οικονομικών της Εκκλησίας είχε αναλάβει ο πρώην βουλευτής και γενικός γραμματέας Τύπου Κώστας Πυλαρινός. Καμία αμοιβή δεν έπαιρνε για τις υπηρεσίες που πρόσφερε και παραιτήθηκε, χωρίς καν να του ζητηθεί, μόλις εκλέχθηκε ο κ. Ιερώνυμος.
• Στη θέση του κ. Πυλαρινού ο Αρχιεπίσκοπος τοποθέτησε τον κ. Ζαμπέλη, στέλεχος της Εμπορικής Τράπεζας, από την οποία και πληρώνεται γύρω στα 17.000 ευρώ τον μήνα. Κάτι που δεν έχει προηγούμενο, τράπεζα ιδιωτική, γαλλικών συμφερόντων ως γνωστόν, να πληρώνει μεγαλοϋπάλληλο της Εκκλησίας και μάλιστα που κατέχει κρίσιμο πόστο, τη διαχείριση της περιουσίας της. Από… φιλευσπλαχνία το κάνει η Εμπορική Τράπεζα;
Θα ήταν απίστευτο, ακόμη και σαν ακραία σκέψη, η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας να ανατεθεί στην εν λόγω τράπεζα.
Αρκετή αναστάτωση δημιούργησε η χωρίς διαφανή διαδικασία πώληση των δύο οικοπέδων-φιλέτων στη Βουλιαγμένη που προκάλεσε την επέμβαση του Εισαγγελέα και τα νέα δεν είναι καθόλου καλά… Επίκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, η έκδοση παραπεμπτικού βουλεύματος σε βαθμό κακουργήματος.
• Υπάρχει όμως κι άλλο… παρατράγουδο. Στην Ιερά Σύνοδο προσέφερε τις υπηρεσίες του ως ειδικός νομικός σύμβουλος, χωρίς καμία απολύτως αμοιβή, ο κ. Αναστάσιος Μαρίνος, επίτιμος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, έπειτα από παράκληση του Μακαριστού Χριστόδουλου. Η νέα όμως ηγεσία της Εκκλησίας θεώρησε ότι δεν ήταν σωστό να είναι στη θέση αυτή άνθρωπος που είχε προσληφθεί από τον Χριστόδουλο και δεν του ανανέωσε τη θητεία του που έληγε τότε. Έτσι, στη θέση του προσέλαβε έναν νέο δικηγόρο στον οποίο πληρώνει κάθε μήνα 4.500 ευρώ. Γιατί; Υπάρχει εξήγηση, κύριε Αρχιεπίσκοπε. Ο νεαρός δικηγόρος –άγνωστο ποίου εκλεκτού σόι είναι– έχει μεγαλύτερη εμπειρία από τον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας, ο οποίος μάλιστα δεν επιβάρυνε την Εκκλησία ούτε με ένα ευρώ; Τα 4.500 ευρώ θα μπορούσατε να τα διαθέσετε για τόσες πληγές που υπάρχουν σε φτωχούς και ταλαιπωρημένους ανθρώπους, Μακαριώτατε.
• Τι απέγινε, Αρχιεπίσκοπε, με την κυρία της Εκκλησιαστικής Εστίας και Εκπαιδεύσεως, που χρόνια είναι αποσπασμένη και έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στους υπαλλήλους της Ιεράς Συνόδου; Θα την κρατήσετε ακόμη;
Αληθεύει ότι πληρώνεται με επιπλέον επιμίσθιο από τον προϋπολογισμό της
Εστίας; Και αν ναι, για ποιον λόγο; Δεν της φτάνει ο μισθός της;
• Αληθεύει ότι τις μέρες που συνεδρίασε η Ιεραρχία έδωσε μικρή δεξίωση στο γραφείο της, προς τιμήν του φίλου της Μητροπολίτη, ο οποίος εκείνη τη μέρα είχε γενέθλια και παραβρέθηκαν και άλλοι δεσποτάδες; Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι ενδιαφερόταν για την εκλογή άλλου για τις δύο Μητροπόλεις στις οποίες χωρίστηκε η Μητρόπολη Αττικής, κόντρα στις επιλογές του Αρχιεπίσκοπου… Θα ήταν απίστευτο αν συνέβη…
Αλλαγή πλεύσης
Πολλά ερωτήματα προκαλεί η περίπτωση της απώλειας δεκάδων χιλιάδων ευρώ μέσω πλαστογράφησης της υπογραφής του Αρχιεπισκόπου και σημαντικών εγγράφων οικονομικής φύσης από τα συρτάρια του συνοδικού μεγάρου που αποκάλυψε το «Παρόν».
Ο σάλος δεν λέει να κοπάσει, παρότι ο ένοχος υπάλληλος έχει βρεθεί και έχει παραδεχτεί (;) την ενοχή του. Στη Σύνοδο αφήνουν να εννοηθεί ότι ο υπάλληλος δεν έχει απομακρυνθεί από τη θέση του, αφού πρέπει να προηγηθεί η επίσημη καταδίκη του από τις Αρχές.
Ο ίδιος ο κατηγορούμενος φέρεται όμως να έχει αλλάξει υπερασπιστική γραμμή, υποστηρίζοντας ότι όλες οι αναλήψεις γίνονται (αρκετά χρόνια) νόμιμα και πάντοτε με εντολή των ανωτέρων του. Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουμε ποιοι (αν υπάρχουν) είναι αυτοί οι ανώτεροί του, που υποστηρίζει ότι του έδιναν εντολές για να κάνει μαζικές αναλήψεις από τους λογαριασμούς της Συνόδου…

Κανένα φαβορί
Ακόμη δεν πρόλαβαν να … φύγουν για τις Μητροπόλεις τους οι αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος και σε μερικές ημέρες θα αναγκαστούν να επιστρέψουν πίσω στην Αθήνα. Στην προγραμματισμένη αυτή τη φορά (μεγάλη) σύνοδο της Ιεραρχίας μεταξύ άλλων θεμάτων θα τεθεί, εκτός διάταξης, και το θέμα της ηλικίας των επισκόπων.
Οι φήμες λένε ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα υπάρξουν κενά σε τουλάχιστον πέντε μητροπόλεις, λόγω της βεβαρημένης υγείας και της προχωρημένης ηλικίας των ιεραρχών που τις ποιμαίνουν.
Παρασκηνιακά έχει ξεκινήσει μεγάλη κουβέντα και οι πιέσεις είναι πολλές από Αρχιμανδρίτες και Μητροπολίτες που τους προωθούν. «Από τώρα και στο εξής οι αρχιερατικές εκλογές θα είναι απρόβλεπτες.
Τα φαβορί φαίνεται πως έχουν εξαντληθεί. Σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι που περίμεναν πολλά χρόνια να γίνουν Μητροπολίτες, μετά και τις τελευταίες εκλογές τα κατάφεραν» επισημαίνει έμπειρος κληρικός της Συνόδου. Γι’ αυτό και έχουν αρχίσει οι παρασκηνιακές ζυμώσεις από τώρα. Για να γίνουν τα «αουτσάιντερ» του σήμερα φαβορί μέσα στους επόμενους μήνες…

Πίσω από τα χαμόγελα
Στη θεωρία οι σχέσεις μεταξύ Φαναρίου και Πατριαρχείου της Μόσχας βρίσκονται σε καλό δρόμο. Αυτό επιχειρούν με κάθε τρόπο να περάσουν προς τα έξω και οι δύο πλευρές, μετά και την πρόσφατη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ορθόδοξη Εκκλησία της χώρας.
Στην πράξη, όμως, υπάρχουν πολλά ακόμη που τους χωρίζουν και, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες, δύσκολα θα υπάρξει πλήρης ταύτιση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών. Κατά την επίσκεψη του κ. Βαρθολομαίου δεν θίχτηκε κανένα από τα μεγάλα προβλήματα που προκαλούσαν τριβές μεταξύ των δύο Εκκλησιών.
Παρ’ όλα αυτά, δεν έλειψαν οι ψίθυροι μεταξύ των «σκληροπυρηνικών» που βρίσκονται στο περιβάλλον και των δύο Προκαθημένων, που λίγο έλειψε να τινάξουν τα πάντα στον αέρα.


Σχολιάστε εδώ