Κρίση…

«Δεν θα πληρώσουμε την κρίση» – «Από την Αθήνα μέχρι το Βερολίνο, την κρίση να πληρώσουν οι τράπεζες και οι πολυεθνικές. Είμαστε όλοι Έλληνες»: Αυτά είναι τα κεντρικά συνθήματα των διαδηλώσεων που οργανώθηκαν από πολλά εργατικά συνδικάτα και από όλη την γκάμα της Αριστεράς στο Βερολίνο και στη Στουτγάρδη για τις 12 Ιούνη (εγώ θα προσέθετα: ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ).
Για να δούμε πρώτα τι λένε οι διοργανωτές: «Η Ελλάδα είναι μόνο η αρχή. Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, κυβερνήσεις και επιχειρήσεις προσπαθούν να επιβάλουν πολιτική δραστικών περικοπών. Στόχος είναι να μειωθούν, εις βάρος των εργαζομένων και των ανέργων, της υγείας, της παιδείας και των δήμων, τα αυξημένα κρατικά χρέη που διογκώθηκαν από την κρίση και τα πακέτα διάσωσης των τραπεζών! Για την κρίση, αντί να κληθούν να πληρώσουν οι τράπεζες και οι επενδυτές των χρηματαγορών, καλείται να πληρώσει ο απλός κόσμος: με περικοπές συντάξεων, ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων υπηρεσιών, μειώσεις μισθών και απολύσεις.
Αυτό είναι το «πρόγραμμα διάσωσης» της Ελλάδας. Δεν πρόκειται παρά για αναδιανομή του πλούτου υπέρ των εχόντων! Ωστόσο ο κόσμος στην Ελλάδα αγωνίζεται ενάντια στην επίθεση που δέχεται η ζωή του. Γι’ αυτό, η αντίσταση των ελλήνων πολιτών πρέπει να αποτελέσει για μας στη Γερμανία πρότυπο και χρειάζεται την αλληλεγγύη μας!».
– Πέραν από τις (μεγάλες)
ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ που έχουμε για τα συνδικάτα, τον τρόπο λειτουργίας τους, τον «κορπορατισμό» και τους ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ,
– δεν μπορούμε παρά να ΧΑΙΡΕΤΙΣΟΥΜΕ με ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ την απόφαση αυτή των γερμανικών «Συνδικάτων και Κομμάτων της Αριστεράς». Μας θυμίζει άλλες εποχές, ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ μεταξύ λαών και απελευθερωτικών κινημάτων. Μας χαροποιεί επίσης το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αυτή προέρχεται από τη Γερμανία, η οποία ήταν ως επίσημη χώρα από τις πρώτες που σήκωσαν «άδικον χείρα» κατά της πατρίδας μας, από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση εδώ σε όλο της το μεγαλείο και άρχισαν να αποκαλύπτονται ένα ένα τα λαμόγια, οι διασυνδέσεις, όλος ο εσμός των ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΕΝΩΝ (που πάνε τώρα να διασωθούν δίνοντας στο πόπολο για τροφή όλους τους ΚΑΜΕΝΟΥΣ, ελπίζοντας ότι οι ίδιοι θα τη ΓΛΙΤΩΣΟΥΝ. ΚΟΥΝΙΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΚΟΥΝΑΓΕ!).
Γνωρίζουμε ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική. Ούτε μόνο οικονομική και πολιτική. Στη χώρα μας, πέραν αυτών, η κρίση είναι κρίση
ΑΞΙΩΝ, ΗΘΙΚΗΣ ΣΤΑΣΗΣ, κρίση ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ εν τέλει. Παρ’ όλα ταύτα, η οικονομική και πολιτική κρίση εδώ μπορεί να αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία για πλήρη ΑΝΑΤΡΟΠΗ, για πλήρη ΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟ προτεραιοτήτων, για τον επανασχεδιασμό εν τέλει της ζωής μας. Ας το παλέψουμε. Έχουμε ακόμη υγιείς δυνάμεις εντός μας, έχουμε και το ΗΘΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ.
«Τόλμα να αγωνίζεσαι, τόλμα να νικάς», λέγαμε κατά τη διάρκεια της 7χρονης δικτατορίας (1967-74)… Παλαιομοδίτικο, αλλά χρήσιμο…


Σχολιάστε εδώ