Κάτω στον Πειραιά

// Για τα μπάνια του λαού φροντίζει ο Δήμος Κερατσινίου. Όλο τον Ιούλιο οι δημότες θα μπορούν να πηγαίνουν, για μία εβδομάδα καθημερινά, για μπάνιο σε ακτές της Αττικής δωρεάν, με πούλμαν που θα διαθέτει ο δήμος. Οι εγγραφές για τα μπάνια θα γίνουν από 28 Ιουνίου μέχρι 7 Ιουλίου, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 213 2074674-675. Καλές βουτιές…

// Νέα διαφωνία συμπολίτευσης – αντιπολίτευσης στον Πειραιά κατά το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο. Τα θέματα της συνεδρίασης ήταν δύο: η αποδοχή της παραίτησης του προέδρου Κ. Ρεσβάνη και η ανάδειξη νέου προέδρου. Η πλειοψηφία είχε υποδείξει για τη θέση αυτή τη Νίτσα Βλασσοπούλου. Όταν άρχισε η συνεδρίαση, η κ. Βλασσοπούλου κάθισε στο έδρανο του προέδρου κι αυτό προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης, που εξέφρασε την άποψη πως αφού δεν έχει γίνει αποδεκτή η παραίτηση του προέδρου, θα πρέπει να προεδρεύσει η αντιπρόεδρος Πασχαλίνα Καλαγιά, καθώς η Ν. Βλασσοπούλου δεν είχε εκλεγεί ακόμα.

Η πλειοψηφία αρνήθηκε και τότε ο Γιώργος Δαβάκης, ως εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας, πήρε τον λόγο και είπε ότι αφενός τίθεται θέμα νομιμότητας της συνεδρίασης, αφού δεν μπορεί να υπάρχει πρόεδρος τη στιγμή που δεν έχει γίνει αποδεκτή η παραίτηση του προηγούμενου, και αφετέρου υπάρχει ηθικό ζήτημα, αφού ο παραιτηθείς Κ. Ρεσβάνης έχει κάνει σοβαρές καταγγελίες, τις οποίες πρέπει να αναφέρει και στο Σώμα.

Επειδή όμως ο παραιτηθείς πρόεδρος δεν ήταν παρών για να αναλύσει τις καταγγελίες του και επειδή η πλειοψηφία δεν δέχθηκε να προεδρεύσει η αντιπρόεδρος στο πρώτο θέμα, ο Γ. Δαβάκης δήλωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπαίνει καθόλου σε μια τέτοια διαδικασία και αποχωρεί.

// Βέβαια τα όσα αναφέρει στις επιστολές του ο Κ. Ρεσβάνης για απαξίωση του ρόλου του προέδρου, για απλήρωτους εργαζομένους, για υποκατάσταση του δημάρχου από μη αιρετό κ.λπ., τα οποία κατά κόρον έχουν πει τα τελευταία χρόνια όσοι βρίσκονται απέναντι από τη δημοτική αρχή, δεν είναι καινούργια ούτε ακούστηκαν για πρώτη φορά. Αυτή η κατάσταση, αυτή η εικόνα καταγγέλλεται επί τρία χρόνια από διάφορους, ακόμα και μέσα από το ΠΑΣΟΚ, που για δικούς τους λόγους αντιπολιτεύονται τον Φασούλα. Το ότι τώρα, τέσσερις μήνες πριν από τις εκλογές, ο κ. Ρεσβάνης, έκανε τις ίδιες… διαπιστώσεις και ενοχλήθηκε τόσο πολύ ώστε να παραιτηθεί, είναι τουλάχιστον περίεργο.

// Έκπληκτοι έμειναν οι 2.000 επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου της εταιρείας AIDA που αναχωρούσαν την περασμένη Τετάρτη από το λιμάνι του Πειραιά. Ένα σμάρι μαθητών του 3ου Δημοτικού Σχολείου της πόλης μας, με επικεφαλής τη βουλευτή Μάγια Τσόκλη, τους δασκάλους τους και αντιδημάρχους, παρέδιδαν σε κάθε τουρίστα που έφευγε μια καλαίσθητη τσάντα που περιείχε ένα μπουκάλι ούζο, ένα μπολ με ελιές ή πάστα ελιάς, ταξιδιωτικούς χάρτες της Ελλάδας και αναμνηστικά, για να θυμούνται ότι πέρασαν από τον Πειραιά και ότι μπορούν να… ξαναπεράσουν!

Ήταν τόσο εντυπωσιασμένοι οι τουρίστες (οι οποίοι μάλλον περίμεναν να δουν τίποτα διαδηλωτές) που δεν ήξεραν τι να κάνουν. Άλλοι χαμογελούσαν αμήχανα, άλλοι ανέμιζαν ελληνικές σημαιούλες, άλλοι φιλούσαν τα παιδιά. Μια πολύ ωραία εικόνα που δείχνει πως αν δεν ασχολούμαστε με το πώς ο ένας θα… φάει τον άλλον στα παιχνίδια πολιτικής, οικονομίας και εξουσίας που παίζονται στην πόλη μας, οι καλύτερες μέρες θα έρθουν. Οι Πειραιώτες έχουμε ευαισθησίες και μπορούμε να κάνουμε πολλά. Αρκεί να ακούμε το ένστικτό μας και να καθοδηγούμαστε μόνο από την αγάπη γι’ αυτήν την πόλη. Γιατί η κακοδαιμονία του Πειραιά οφείλεται στο ότι άγεται και φέρεται από ανθρώπους που βρέθηκαν περιστασιακά σ’ αυτόν είτε ως επιχειρηματίες είτε ως έμποροι είτε ως μεταπράτες και τον είδαν μόνο σαν… κέρδος. Δεν τον πόνεσαν γιατί δεν είχαν ρίζες ούτε σχέση μ’ αυτόν. Γι’ αυτό θα πρέπει ίσως κάποτε να βρεθεί τρόπος να έχουν βαρύνουσα γνώμη οι Πειραιώτες της δεύτερης και της τρίτης γενιάς και αμέσως μετά όσοι γεννήθηκαν στην πόλη. Ή έστω να βρεθούν οι εναπομείναντες «σκαπανείς» του Πειραιά, τέταρτης ή πέμπτης γενιάς και να τιμηθούν, να μιλήσουν, να ακουστούν. Πρέπει ο Πειραιάς να γυρίσει στις ρίζες του για να σωθεί… Και να ξαναγίνει μεγάλος!

// Ο Γιάννης Μαρωνίτης συμμετέχει (και μάλιστα… θεαματικά) στη διαδικασία που αποφάσισε το ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη υποψήφιων δημάρχων. Διεκδικεί τη στήριξη του Κινήματος στην υποψηφιότητά του για τον νέο «καλλικρατικό» Δήμο Νίκαιας – Ρέντη. Το ιδιαίτερο και αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι στη σχετική αίτηση που έστειλε (με e-mail) στην Ιπποκράτους, όπως ζητήθηκε, επισυνάπτεται και κείμενο υποστήριξης με υπογραφές πολλών εκατοντάδων πολιτικών.

// Ξεκίνησε και βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγάλο έργο φύτευσης υπερχιλίων δέντρων στον οικιστικό ιστό του Κορυδαλλού. Κάνοντας πράξη τη δέσμευσή της, η δημοτική αρχή προχωρά σε νέες φυτεύσεις σε θέσεις δέντρων που είτε έχουν ξεραθεί είτε έχουν κοπεί παράνομα από κατοίκους τα τελευταία είκοσι χρόνια. Ήδη ο δήμος έχει ολοκληρωμένη εικόνα για τις ανάγκες της πόλης στον τομέα του πρασίνου ύστερα από πλήρη καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης. Σύμφωνα με την απογραφή, που πραγματοποιήθηκε εθελοντικά από τον πρώην δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Λαζαρίδη και διήρκεσε πάνω από έναν χρόνο, η πόλη έχει αυτήν τη στιγμή 27.134 δέντρα.

// Στην επιτροπή διαχείρισης του ΕΣΠΑ ορίστηκε με κοινή υπουργική απόφαση Ραγκούση και Αρναουτάκη ο γνωστός πειραιώτης δικηγόρος Τάκης Δέγλερης. Πολύ καλή και στοχευμένη, θα λέγαμε, επιλογή, μια και ο Δέγλερης έχει δουλέψει πολύ στο παρελθόν αυτά τα προγράμματα και θεωρείται από τους πλέον καταρτισμένους για τη διαδικασία της υλοποίησής τους.

// Πολύ σωστή η παρατήρηση του αναγνώστη μας Τάκη Τσαπραλή σχετικά με το περιστατικό που αναφέραμε ότι αντιμετώπισε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στο Αττικό Νοσοκομείο. Λέει λοιπόν: Αυτά που είδε το υψηλόβαθμο στέλεχος τα βλέπουμε κάθε μέρα. Το θέμα είναι τώρα, που πήρε το προσωπικό του μάθημα, τι έκανε! Και τι αποτελέσματα είχαν οι ενέργειές του…

Καλά τα λέει ο φίλος μας. Κι εμείς τα ίδια ερωτήματα θέτουμε…

// Ενώ οι περισσότεροι στο λιμάνι δεν έχουν… μαντίλι να κλάψουν, ο πρόεδρος του ΟΛΠ ΑΕ Γιώργος Ανωμερίτης ασχολείται με τις κρουαζιέρες. Αλλά πώς να ‘ρθουν κρουαζιερόπλοια όταν δεν τ’ αφήνουν να δέσουν στο λιμάνι ή δεν επιτρέπουν στους τουρίστες να επιβιβαστούν! Συναντήθηκε, λέει, με τον αντιπρόεδρο του Caribbean Τζον Τέρκεκ και συζήτησαν την προοπτική ανάπτυξης έργων κρουαζιέρας στον Πειραιά. Μήπως για το θέμα αυτό θα έπρεπε να μιλήσει ο κ. Ανωμερίτης πρώτα με το ΠΑΜΕ και τον Μανουσογιαννάκη;

// Συνέβη στην Έκθεση Ποσειδώνια και δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Σ’ ένα πηγαδάκι της έκθεσης ήταν μαζεμένοι τρεις Πειραιώτες και συζήταγαν μεταξύ τους: Φασούλας, Νιώτης και Διαμαντίδης. Σε κάποια στιγμή μπαίνει στην παρέα ένας άγνωστος και χαιρετάει τον Φασούλα λέγοντάς του πόσο τον συμπαθεί, πόσο τον θαυμάζει και ότι θέλει τη συνεργασία του, γιατί είναι ο νέος πρόεδρος του ΝΑΤ. Φυσικά για τους Νιώτη, Διαμαντίδη κουβέντα, γιατί προφανώς δεν τους γνώριζε. Αφού τελείωσαν οι συστάσεις γυρνάει και λέει στον Φασούλα: «Για μένα, δήμαρχε, ο καλύτερος δήμαρχος Πειραιά ήταν ο Σκυλίτσης». Κόκαλο οι άλλοι και μαζί ο Φασούλας που το φυσάει και δεν κρυώνει.


Σχολιάστε εδώ