Βούλιαξαν τα έσοδα – 800 εκατ. ευρώ η υστέρηση στο 5μηνο!

Η πορεία των κρατικών εσόδων μήνα με τον μήνα αποδεικνύεται ότι βουλιάζει συνεχώς σε κινούμενη άμμο. Ήδη από το πρώτο πεντάμηνο έχουμε υστέρηση που αγγίζει τα 800 εκατομμύρια ευρώ, καθώς αυξήθηκαν μόνο κατά 6% έναντι στόχου-πρόβλεψης για αύξηση στο 10,8%.

ΤΡΟΜΟΣ έχει κυριαρχήσει παντού. Στους διαδρόμους του υπουργείου Οικονομικών οι γύρω από την πολιτική ηγεσία (σύμβουλοι, παρατρεχάμενοι και γυρολόγοι) καθημερινά κοιτάζουν ο ένας τον άλλον ανήμποροι να κάνουν κάτι. Αρχίζουν πλέον να διαπιστώνουν, με φανερό τον πανικό, ότι είναι αδύνατον να επιτευχθεί ο υπεραισιόδοξος στόχος του Προγράμματος Σταθεροποίησης για την αύξηση των εσόδων στο 11%. Προχειρότητα βασιλεύει παντού. Βάζουν στόχους σε μια περίοδο βαθύτατης οικονομικής ύφεσης όταν ο ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ακαθάριστου εγχωρίου προϊόντος προβλέπεται ότι θα πέσει κάτω και από -4%.

Όλα αυτά συμβαίνουν όταν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών είναι πραγματικά διαλυμένες και είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει. Πάνω από 80 μονάδες, μεγάλες εφορίες-τελωνεία, βρίσκονται χωρίς διοίκηση εδώ και περισσότερο από 10 μήνες. Η διάλυση έχει και συνέχεια. Αψυχολόγητες μετακινήσεις χωρίς αντίκρισμα. Διατήρηση προϊσταμένων ΔΟΥ- τελωνείων που με τις πράξεις και τις ενέργειές τους όχι μόνο δεν συμβάλλαν στην επίτευξη των στόχων αλλά αντιθέτως επί σειρά ετών παραμένουν οι ίδιοι σε νευραλγικά πόστα μέσα από σκοτεινές και υπόγειες συμφωνίες διοικούντων – παραγόντων. Οι χθεσινοί συνδαιτυμόνες του Αλογοσκούφη, με τα τραγικά αποτελέσματα της τελευταίας πενταετίας, δηλαδή την κατάρρευση του εισπρακτικού και ελεγκτικού μηχανισμού, είναι οι σημερινοί διοικούντες του υπουργείου Οικονομικών!

Ο κατήφορος συνεχίζεται. Η τραγική κατάσταση των υπηρεσιών σε όλα τα επίπεδα δεν περιγράφεται, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες κάποιων υπαλλήλων.

ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ, τρομακτική έλλειψη προσωπικού, 877 νέοι που πέτυχαν το 2009 σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ περιμένουν έναν χρόνο να καλύψουν τις στοιχειώδεις κενές οργανικές θέσεις σε εφορίες, τελωνεία και άλλες υπηρεσίες. Από εδώ και πέρα η οικονομική κατάσταση αναμένεται, με τους ρυθμούς που βαδίζει, να χειροτερεύσει δραματικά και είναι σίγουρο πλέον ότι οι 7 πηγές φορολογικών εσόδων θα αρχίσουν να στερεύουν επικίνδυνα.
= Φόρος εισοδήματος από επιχειρήσεις:

Η πηγή αυτή από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων προβλέπεται ότι έχει απώλειες που θα φθάσουν στο 1.200.000.000 ευρώ.

= ΦΠΑ

Ο στόχος της αύξησης των εσόδων, από τη διπλή αύξηση των συντελεστών, κατά 2 δισ. ευρώ είναι πλέον ανέφικτος.

= Φόρος από μισθωτές υπηρεσίες

Η μη απόδοση του φόρου από εκατοντάδες επιχειρήσεις λόγω ταμειακών προβλημάτων και οι περικοπές των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων θα προκαλέσουν απώλειες πάνω από 1 δισ. ευρώ.

= Φοροδιαφυγή

Το μεγάλο στοίχημα είναι όχι μόνο η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αλλά και πόσα από αυτά που θα βεβαιωθούν θα εισπραχθούν. Ο στόχος είναι 1,2 δισ. ευρώ να μπούνε στα κρατικά ταμεία. Δυστυχώς όμως κάποιοι έχουν χάσει την μπάλα και δεν γνωρίζουν ούτε τους τρόπους είσπραξης, με αποτέλεσμα να μην εισπραχθούν από τη φοροδιαφυγή ούτε τα μισά.

= Έκτακτη εισφορά

Μεγάλη καθυστέρηση. Μέσα στη συνολική εικόνα της αργοπορίας να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά περιλαμβάνεται και η έκτατη εισφορά για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.

= Ειδικοί φόροι κατανάλωσης

Η σημαντική μείωση που παρατηρείται στην κατανάλωση σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα δεν θα φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις που έγιναν στα παραπάνω αγαθά.

= Φόρος από ακίνητα

Το αλαλούμ με τις αλλεπάλληλες παλινωδίες γύρω από τον φόρο στα ακίνητα, που είχε υπολογισθεί περίπου στο 1 δισ. ευρώ, δεν έχει προηγούμενο. Τα πρακτικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν και παρουσιάζονται ακόμη και σήμερα στην επεξεργασία των υποβληθεισών δηλώσεων Ε9 έχει καθυστερήσει στην εκκαθάριση του ΕΤΑΚ 2008 και για το 2009 προβλέπεται τα έσοδα από το ΕΤΑΚ να εισπραχθούν το 2011.

Στ. Δ.


Σχολιάστε εδώ