ΒΟΥΝΟ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΝΕΟΥΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ…

Οι ενθρονίσεις των δύο Μητροπολιτών Κυρίλλου και Αθηναγόρα έγιναν εν χορδαίς και οργάνοις με την παρουσία πολιτικών, δημάρχων και εκατοντάδων πιστών. Όμως μετά τη «γιορτή», τώρα, οι δύο νέοι ιεράρχες βρίσκονται αντιμέτωποι με τον… λογαριασμό στη μητρόπολη που έχει ταλαιπωρηθεί όσο καμία άλλη στην Εκκλησία της Ελλάδος. «Από εδώ και πέρα και οι δύο πρέπει να σηκώσουν τα μανίκια και να δουλέψουν. Τα προβλήματα που θα βρουν μπροστά τους είναι πολλά και διαφορετικά για τον καθένα και δεν λύνονται με ευχολόγια», υπογραμμίζει κληρικός με πολυετή παρουσία στη Μητρόπολη Αττικής. «Ουσιαστικά», όπως τονίζει, «η παλιά αχανής μητρόπολη, που διχοτομήθηκε σε δύο νέες μικρότερες, πήγαινε με τον αυτόματο πιλότο. Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας, ως τοποτηρητής, δεν μπορούσε να εποπτεύει τόσο τη δική του όσο και μία ακόμη, τόσο μεγάλη, μητρόπολη. Επομένως τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί είναι αρκετά και πρέπει να αντιμετωπιστούν αμέσως, αν θέλουν να προχωρήσουν ένα βήμα παρακάτω».
Οι δύο «πρώην»
Μεγάλο «αγκάθι» για τους δύο νέους Μητροπολίτες είναι ο τρόπος με τον οποίο θα κινηθεί ο «ιερωνυμικός» πρώην Αττικής Νικόδημος Γκατζιρούλης. Ο κ. Νικόδημος, παρά την απόφαση της Συνόδου που αίρει υπό προϋποθέσεις το επιτίμιο της ακοινωνησίας που του έχει επιβληθεί, δεν δείχνει διατεθειμένος να εγκαταλείψει την προσπάθειά του. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις προθέσεις του είναι να συνεχίσει τον «ανένδοτο» αγώνα υπέρ της πλήρους και κανονικής αποκατάστασής του, αφού δεν συμβιβάζεται με την ιδέα να γίνει ένας «πρώην». Τη… νύφη θα την πληρώσουν όχι μόνο οι δύο Μητροπολίτες, με όσα νομικά και επικοινωνιακά όπλα διαθέτει στη φαρέτρα του ο κ. Νικόδημος, αλλά και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος, αφού ο Γκατζιρούλης αισθάνεται από τον κ. Ιερώνυμο, όπως λέγεται, «διπλά προδομένος». Στο περιβάλλον του κ. Νικοδήμου υπάρχει απογοήτευση ιδιαιτέρως για τη στάση που κράτησε ο Μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας και την πλήρη ταύτισή του με τον Αρχιεπίσκοπο, καθώς συνδέεται πνευματικά με τον Ν. Γκατζιρούλη πολλά χρόνια (τον είχε χειροτονήσει). Από την άλλη, τα πυρά του πρώην Αττικής Παντελεήμονα Μπεζενίτη λέγεται ότι θα τα αντιμετωπίσει πιο έντονα ο Μητροπολίτης Κηφισίας Κύριλλος που πήρε και τη «μερίδα του λέοντος» της πρώην Μητρόπολής του. Ο Παντελεήμονας έχει ακόμη, όπως ακούγεται, πολλούς φίλους εντός του σώματος της ιεραρχίας και θα ασκήσει μεγάλη πίεση ώστε να εκδικαστεί και πάλι η υπόθεση της καθαίρεσής του. Σε αυτόν τον αγώνα λέγεται ότι έχει και την υποστήριξη πολλών κληρικών από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, που παραμένει πάντοτε προσηλωμένο στην άποψη ότι ο Μπεζενίτης πρέπει να δικαστεί σύμφωνα με τους ιερούς κανόνες, κάτι που ουσιαστικά δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με κύκλους της Συνόδου, το πιθανότερο είναι πως οι προσπάθειες των δύο πρώην Μητροπολιτών θα καταλήξουν άκαρπες, ωστόσο θα κάνουν πολύ δύσκολη τη ζωή των νέων ιεραρχών.

Ελλείμματα
Μαζί με τη διχοτόμησή τους όμως οι δύο νέες Μητροπόλεις κληρονόμησαν και τα προβλήματα της Μητρόπολης Αττικής. Η εποπτεία (τοποτηρητεία) της Μητρόπολης Αττικής από τον Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαο ήταν δύσκολη και λέγεται ότι η Αττική κατέληξε να γίνει «ξέφραγο αμπέλι». Οι πληροφορίες λένε ότι οι δύο νέες μητροπόλεις κουβαλούν τις «αμαρτίες» του πρώην Αττικής Παντελεήμονα.
Οι φήμες μιλούν για οικονομικά ελλείμματα πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, τα οποία είχε ανακαλύψει από την πρώτη στιγμή ο τοποτηρητής Μητροπολίτης Μεσογαίας και αρμοδίως είχε ενημερώσει την Ιερά Σύνοδο.
Όμως εκτός από τις οικονομικές, στην ακέφαλη Μητρόπολη Αττικής υπάρχουν και διοικητικές «ανωμαλίες».
Οι δύο νέοι Μητροπολίτες καλούνται να βάλουν μια σειρά και σε ένα σωρό διοικητικά θέματα που προκλήθηκαν από την έλλειψη Μητροπολίτη επί πέντε συναπτά έτη. Υπάρχουν, λέγεται, συγκεκριμένες περιπτώσεις κληρικών που κάνουν «του κεφαλιού τους» εκθέτοντας με κάθε τρόπο την Εκκλησία και άλλων που εμπλέκονται σε οικονομικής φύσεως ατασθαλίες και πρέπει αμέσως να τύχουν της ανάλογης αντιμετώπισης από τους δύο νέους Μητροπολίτες.


Σχολιάστε εδώ